Η Καταιγίδα Φέι και οι Εκτιμήσεις για Μειωμένη Ζήτηση Κράτησαν το Πετρέλαιο Κάτω από τα 115 Δολάρια

Η Καταιγίδα Φέι και οι Εκτιμήσεις για Μειωμένη Ζήτηση Κράτησαν το Πετρέλαιο Κάτω από τα 115 Δολάρια
Energia.gr
Τετ, 20 Αυγούστου 2008 - 10:32
Κοντά στα 110 δολάρια κυμάνθηκε χθες η τιμή του Μπρεντ με την τιμή του αργού πετρελαίου να υποχωρεί έως και στα 111,80 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη (για να ανέβει λίγο αργότερα στα 114) καθώς οι αγορές είδαν με... ανακούφιση την τροπική καταιγίδα Φέι να απομακρύνεται από τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικό.

Κοντά στα 110 δολάρια κυμάνθηκε χθες η τιμή του Μπρεντ με την τιμή του αργού πετρελαίου να υποχωρεί έως και στα 111,80 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη (για να ανέβει λίγο αργότερα στα 114) καθώς οι αγορές είδαν με... ανακούφιση την τροπική καταιγίδα Φέι να απομακρύνεται από τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικό. Η τιμή του μαύρου χρυσού υποχώρησε επίσης λόγω των εκτιμήσεων ότι η μειωμένη ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ θα επεκταθεί στη Γηραιά Ηπειρο και την Ιαπωνία.

«Οι τιμές του αργού ήταν χαμηλότερες, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία της προηγούμενης Δευτέρας καθώς οι φόβοι για έναν καταστροφικό τυφώνα στον Κόλπο του Μεξικού σταδιακά υποχώρησαν» σχολίασε ο αναλυτής Αντρέι Κριοτσένκοφ στην εταιρεία Sucden. «Η τροπική καταιγίδα Φέι έπληξε τα νησιά Φλόριντα και προχώρησε κοντύτερα στις ηπειρωτικές ακτές χωρίς ωστόσο να συγκεντρώσει την ισχύ ενός δυνατού τυφώνα και χωρίς να προκαλέσει σημαντικές ζημίες στις ενεργειακές πλατφόρμες» πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Φέι έπληξε και την πολιτεία της Φλόριντα με ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, αλλά ευτυχώς δεν εξελίχθηκε στον σαρωτικό τυφώνα τον οποίο φοβόντουσαν οι κάτοικοι των εκεί περιοχών. Στην Καραϊβική είχε προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετεωρολογικών Ερευνών στο Μαϊάμι, πλέον ο τυφώνας θα αρχίσει να εξασθενεί ακόμη περισσότερο αφού πέρασε από τις ακτές εντός της στεριάς. «Ο τυφώνας Φέι δεν πρόκειται να αποτελέσει μείζων γεγονός στην πορεία της τιμής του πετρελαίου επειδή κατευθύνεται στη Φλόριντα, μακριά από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις» υπογράμμισε ο Ολιβιέ Τζέικομπ, αναλυτής στην Petromatrix, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ενδεχομένως να δημιουργηθεί και νέος τυφώνας στον Ατλαντικό, αλλά είναι αρκετά βόρεια ώστε να αποτελέσει απειλή για τις εγκαταστάσεις στο Μεξικό.

Η πτωτική πορεία του αργού είχε ξεκινήσει εδώ και τέσσερις ημέρες και ενισχύθηκε σημαντικά την προηγούμενη Δευτέρα χάρη στην υποχώρηση των ανησυχιών σχετικά με τον Φέι αλλά και τις εκτιμήσεις ότι ο πετρελαιαγωγός Μπακού - Τσεϊχάν, ο οποίος διασχίζει τη Γεωργία στον Καύκασο, θα επαναλειτουργήσει πλήρως. Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν υποχωρήσει σημαντικά από το επίπεδο ρεκόρ των 147 δολαρίων το βαρέλι στο οποίο είχαν ανέλθει τον προηγούμενο μήνα. Πίσω από την υποχώρηση βρίσκεται η εκτίμηση των χρηματιστών ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση τη ζήτηση. Οι χρηματαγορές και οι αγορές εμπορευμάτων έχουν δεχθεί σειρά αρνητικών οικονομικών στοιχείων και οι πιέσεις από την πιστωτική κρίση συνεχίζονται ακάθεκτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

«Είναι σημαντικό να παρακολουθήσει κανείς τα οικονομικά στοιχεία που θα προέλθουν από την Ασία και την Ευρώπη προκειμένου να διαπιστωθεί η ένταση της οικονομικής επιβράδυνσης σε διεθνές επίπεδο» είπε ο Κριοτσένκοφ και τόνισε ότι ιδιαίτερη σημασία θα έχουν τα στοιχεία που θα δείξουν εάν η ζήτηση από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες μπορεί να αντισταθμίσει τη μείωση της ζήτησης από τον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις πρόσφατες σημαντικές απώλειες, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 10% από τις αρχές του έτους. Επίσης στις αρχές του 2008 έσπασαν το φράγμα των 100 δολαρίων για πρώτη φορά.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 20/08/2008)