ΗΠΑ: Προειδοποίηση στο Ιράν να μην Εμπλακεί στην Σύγκρουση της Χαμάς με το Ισραήλ

ΗΠΑ: Προειδοποίηση στο Ιράν να μην Εμπλακεί στην Σύγκρουση της Χαμάς με το Ισραήλ
energia.gr
Τρι, 10 Οκτωβρίου 2023 - 13:38

Ο στρατηγός Μπράουν, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, προειδοποίησε το Ιράν "να μην εμπλακεί" στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, καθώς οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι προσπαθούν να αποτρέψουν την περαιτέρω επέκταση της θανατηφόρας σύγκρουσης. Ο Μπράουν δήλωσε σε ομάδα δημοσιογράφων το βράδυ της Δευτέρας ότι η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να μετακινήσουν ένα αεροπλανοφόρο και στρατιωτικά αεροσκάφη

πιο κοντά στο Ισραήλ αποσκοπούσε ειδικά στην αποτροπή πιθανής ανάμειξης του Ιράν. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται για μια μακρά σύγκρουση και κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να αποθαρρύνουν τους εχθρούς του Ισραήλ από το να επωφεληθούν από την αναταραχή που προκάλεσαν οι επιθέσεις, σημειώνουν οι FT.

"Οι κινήσεις μας για τη στάση των δυνάμεών μας δεν είναι μόνο για να υποστηρίξουμε το Ισραήλ, αλλά και για να αποτρέψουμε οποιεσδήποτε άλλες οντότητες που μπορεί να αποφασίσουν να υποστηρίξουν τη Χαμάς σε αυτή τη συγκεκριμένη σύγκρουση με το Ισραήλ", δήλωσε ο Μπράουν στα πρώτα δημόσια σχόλιά του ως ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ από τότε που ανέλαβε το ρόλο του την περασμένη εβδομάδα. Ταξιδεύει στις Βρυξέλλες για μια συνάντηση μιας ομάδας σχεδόν 50 εθνών που υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία.

"Θέλουμε να στείλουμε ένα αρκετά ισχυρό μήνυμα. Δεν θέλουμε αυτό να διευρυνθεί αυτή η σύγκρουση και η ιδέα είναι το Ιράν να λάβει αυτό το μήνυμα δυνατά και ξεκάθαρα", πρόσθεσε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν άμεσες πληροφορίες που να υποστηρίζουν τις αναφορές ότι το Ιράν συμμετείχε στον σχεδιασμό της επίθεσης της Χαμάς, αλλά επισήμαναν ότι η Τεχεράνη είναι ο κύριος υποστηρικτής της ομάδας και της έχει παράσχει όπλα και εκπαίδευση. Ανησυχούν επίσης ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη μαχητική οργάνωση Χιζμπολάχ θα μπορούσε να μπει πιο άμεσα στη μάχη και να διευρύνει τον πόλεμο.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν λιβανέζικο έδαφος αφού ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε έναν αριθμό μαχητών που είχαν περάσει στη χώρα. Σε ανακοίνωσή της, με την οποία επιβεβαίωσε τον θάνατο τριών μαχητών της, η Χιζμπολάχ ανέφερε ότι εκτόξευσε ρουκέτες και όλμους εναντίον δύο ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων στην άλλη πλευρά των συνόρων στη Γαλιλαία.

Λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον, ο Μπράουν συνομίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του αντιστράτηγο Χέρζι Χάλεβι, αρχηγό του επιτελείου του ισραηλινού στρατού, για να συζητήσουν την κατάσταση ασφαλείας στο Ισραήλ και τα βήματα των ΗΠΑ για την ενίσχυση της περιφερειακής αποτροπής.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν προσέφερε επίσης υπηρεσίες σχεδιασμού και πληροφοριών στον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς το Ισραήλ αρχίζει να καταστρώνει σχέδια για τη διάσωση των ομήρων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι υπάρχουν Αμερικανοί υπήκοοι μεταξύ αυτών που κρατούνται στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να αναφερθεί στις επιθέσεις της Χαμάς σε ομιλία του από τον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Ο Μπράουν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με την απαιτητική αποστολή να καθησυχάσει τους υποστηρικτές της Ουκρανίας εν μέσω αναταραχής στο Κογκρέσο που απειλεί να καθυστερήσει την παράδοση πρόσθετης βοήθειας στο Κίεβο και την αιφνιδιαστική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

"Τις επόμενες ημέρες θα έχω συναντήσεις για να καθησυχάσω τους εταίρους μας", δήλωσε. "Αναγνωρίζω ότι αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ στο Λόφο ... ότι θα έχουν ερωτήσεις και ανησυχίες και το καταλαβαίνω πλήρως αυτό".