Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Προτεραιότητα Διασυνδέσεις και Δίκτυα - Η Ελλάδα στους Νικητές της Πράσινης Μετάβασης

Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Προτεραιότητα Διασυνδέσεις και Δίκτυα - Η Ελλάδα στους Νικητές της Πράσινης Μετάβασης
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 11 Οκτωβρίου 2023 - 08:02

H Ελλάδα θα είναι από τους νικητές της πράσινης μετάβασης, υποστήριξε χθες, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στην Ανοιχτή Εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας είναι ήδη από τους παγκόσμιους πρωταγωνιστές στην παραγωγή από ΑΠΕ, καθώς τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά έργα σε συνδυασμό με τα υδροηλεκτρικά έχουν συμβάλει ώστε το 57% της ενέργειας, τους τελευταίους οκτώ μήνες να έχει παραχθεί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα φωτοβολταϊκά και αιολικά αλλά αυτά από μόνα τους δεν φτάνουν, θα πρέπει να λύσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποθήκευση. Οι μπαταρίες δεν φτάνουν, στηρίζουμε μεγάλα έργα αντλησιοταμίευσης αλλά και διασυνδέσεις που μας επιτρέπουν να λειτουργούμε σωστά. Οι διασυνδέσεις και τα δίκτυα είναι κρίσιμα. Με μεγάλη καθυστέρηση καταλάβαμε στην ΕΕ ότι τα δίκτυα μπορεί να έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομία και είπε ότι κύριος σκοπός παραμένει η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που θα ξεπερνούν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ανάπτυξη που θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από άλλες εποχές που είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Η ανάπτυξη δεν έχει μόνο δημοσιονομικά χαρακτηριστικά, πρέπει να είναι μια ανάπτυξη που να δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας, που οδηγεί στη σύγκλιση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς. Μια ανάπτυξη που δεν μπορεί να αγνοεί τις κολοσιαίες αλλαγές που βιώνουμε με την Τεχνητή Νοημοσύνη και μια ανάπτυξη που να έχει έμπρακτα συστατικά κοινωνικής δικαιοσύνης, για να μικραίνουν οι κοινωνικές ανισότητες», σημείωσε.

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ανέφερε πως έχει βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει στη Δικαιοσύνη που είναι και κεντρικός στόχος της κυβέρνησης. «Έχουμε ένα πολύ τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τον επανασχεδιασμό του χάρτη στη δικαιοσύνη. Έχουμε μπροστά μας μια πολύ μεγάλη πρόκληση που είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα εργαλεία που μπορεί να προσφέρει και στο Κράτος για τις δημόσιες πολιτικές. Σύντομα θα ανακοινώσουμε μια Επιτροπή που θα συμβουλεύσει το πρωθυπουργικό γραφείο με άτομα παγκοσμίου προβολής σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» είπε.

Όσον αφορά στην αγορά εργασίας και τις ελλείψεις που παρατηρούνται, ο Πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει τις εισφορές και κατήργησε την εισφορά αλληλεγγύης. «Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη. Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι στο ραντάρ μας. Είναι δεδομένο όμως πως όσο η οικονομία γίνεται καλύτερα οι ονομαστικοί μισθοί πρέπει να αυξάνονται. Ο στόχος για μέσο μισθό 1.500 στο τέλος της τετραετίας είναι εφικτός», τόνισε για να προσθέσει: «Προτιμώ να έχω το πρόβλημα έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού παρά να έχουμε ανεργία 25%. Είναι το τίμημα της προόδου της χώρας. Δεν υπάρχει μαγική λύση στην αναντιστοιχία της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη για τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Βιομηχανίας και Καινοτομίας που θα αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας αλλά και την διασύνδεση της καινοτομίας με την αγορά και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποτελεσματική διακυβέρνηση όλων των πολιτικών για τη βιομηχανία παραμένει ζητούμενο και η πολιτική βούληση από μόνη της, όσο και αν αυτή είναι δεδομένη, δεν φτάνει. «Χρειάζεται πλέον κάτι δραστικότερο στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης όπως δείχνουν τα περισσότερα παραδείγματα από χώρες της ΕΕ. Η δημιουργία Υπουργείου Βιομηχανίας και Καινοτομίας είναι επιβεβλημένη ώστε να υπάρχει ενιαία διακυβέρνηση και διασύνδεση της βιομηχανικής πολιτικής με τις πολιτικές καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε πως υπάρχει σύμπνοια για τα βασικά εμπόδια και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. «Το ένα είναι η γραφειοκρατία, η υπερρύθμιση και micromanagement στις Βρυξέλλες, την Αθήνα και τις επιχειρήσεις μας. Δεύτερο μεγάλο εμπόδιο είναι το κόστος ενέργειας, καθώς η ΕΕ και η Ελλάδα θα έχουν δομικά υψηλότερο κόστος ενέργειας από τον υπόλοιπο κόσμο για αρκετά χρόνια ακόμη και υπάρχει ένας υπαρξιακός κίνδυνος, ειδικά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Τρίτο εμπόδιο, είναι η ικανότητα της Ευρώπης και της Ελλάδος να καινοτομεί σε ένα περιβάλλον που τα πράγματα κινούνται πίσω και τέταρτη πρόκληση είναι η εκπαίδευση και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, εκεί και ως επιχειρήσεις έχουμε μεγάλη ευθύνη», είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Παρά ταύτα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επειδή μακροχρόνια, η πράσινη μετάβαση για την Ελλάδα αποτελεί εκπληκτική ευκαιρία για πρώτη φορά στην ιστορία μας να είμαστε ίσως κάποια ημέρα εξαγωγείς ενέργειάς και να είμαστε ανταγωνιστικοί στην αγορά. «Πρέπει να φροντίσουμε για να γίνει αυτή η μετάβαση και να επενδύσουμε στις υποδομές που χρειάζονται, στις οποίες δεν επενδύουμε αρκετά σήμερα και να προστατεύσουμε τη βιομηχανία» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, επειδή υπάρχει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα οικοσύστημα καινοτομίας αναπτυσσόμενο το οποίο πρέπει να συνδέσουμε καλύτερα και με τα πανεπιστήμια και με τις υφιστάμενες επιχειρήσεις. Το οικοσύστημα αυτό φέρνει, όπως είπε, νέες ταχύτητες, νέα αίσθηση αξιοκρατίας στη χώρα που μπορεί να βοηθήσει και τη βιομηχανία σε μεγάλο βαθμό.

Τέλος, επειδή η μεγάλη ευκαιρία είναι οι ανακατατάξεις στη παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα για γεωπολιτικούς και άλλους λόγους σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση της χώρας μας, προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες. «Έχουμε αρκετούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι και να χτίσουμε πάνω σε αυτούς», σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος.