Τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου επιβατικού τρένου που θα κινείται με υδρογόνο θα ξεκινήσουν στο Ριάντ την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman Al Saud. "Θα ξεκινήσει δοκιμαστικά την επόμενη εβδομάδα, ελπίζουμε για τους επόμενους μήνες. Θα έχουμε το πρώτο τρένο υδρογόνου στη Μέση Ανατολή", δήλωσε ο πρίγκιπας Abdulaziz στο πλαίσιο της Εβδομάδας για το Κλίμα MENA του ΟΗΕ στο Ριάντ.

 

Το Coradia iLint της γαλλικής εταιρείας κατασκευής τρένων Alstom θα διανύει 10 έως 20 χιλιόμετρα στη γραμμή 1 ή τη γραμμή 2 του ανατολικού δικτύου της SAR στο Ριάντ.

Οι Σαουδαραβικοί Σιδηρόδρομοι, σε συνεργασία με την Alstom, θα λειτουργήσουν και θα επιδείξουν το πρώτο επιβατικό τρένο στον κόσμο που κινείται με υδρογόνο. Η SAR και η Alstom υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας τον Σεπτέμβριο του 2022 για την ανάπτυξη υποδομών υδρογόνου για το βασίλειο της ερήμου.

Αν και τα τρένα υδρογόνου λειτουργούν σε τμήματα της Ευρώπης από το 2022, δεν είναι επιβατικά τρένα.

Το έργο θα βοηθήσει τη Σαουδική Αραβία να επιτύχει τους στόχους της για το Όραμα 2030, οι οποίοι σκοπεύουν να συμβάλουν στη διαφοροποίηση της οικονομίας της από την εξάρτηση από το πετρέλαιο και στη μείωση των εθνικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

"Με κινητήρια δύναμη την παραγωγή ενέργειας χωρίς εκπομπές ρύπων, το τρένο υδρογόνου προσφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων, καθιστώντας το μια ελκυστική επιλογή για βιώσιμες ενεργειακές λύσεις. Ο θετικός του αντίκτυπος εκτείνεται στο περιβάλλον, την οικονομία και το μέλλον των επόμενων γενεών", δήλωσε ο Bashar Al-Malik, διευθύνων σύμβουλος της SAR, όπως μετέδωσε την Κυριακή το κρατικό Σαουδαραβικό Πρακτορείο Τύπου (SPA).

Ο Mohamed Khalil, διευθύνων σύμβουλος της Alstom στη Σαουδική Αραβία, χαρακτήρισε το τρένο "ένα αξιοσημείωτο ορόσημο" που "οδηγεί την καινοτομία" στη σιδηροδρομική βιομηχανία.

"Τα τρένα υδρογόνου διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την παροχή μιας βιώσιμης εναλλακτικής λύσης έναντι των τρένων ντίζελ για μη ηλεκτροδοτούμενες γραμμές", δήλωσε ο Khalil. "Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με την SAR στην προσπάθειά της να υποστηρίξει τις δεσμεύσεις του βασιλείου για καθαρή ενέργεια και τον στόχο του καθαρού μηδενικού κόστους μέχρι το 2060".

Άλλες πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν στην Εβδομάδα για το Κλίμα MENA περιελάμβαναν την έναρξη από το βασίλειο ενός συστήματος διαπίστευσης και αντιστάθμισης των αερίων του θερμοκηπίου, ανέφερε η SPA τη Δευτέρα.

Ο μηχανισμός "δίνει τη δυνατότητα σε οντότητες σε όλο το βασίλειο να επιτύχουν τους στόχους τους για τη μείωση και την εξάλειψη των εκπομπών, διασφαλίζοντας τη συλλογική δράση στο ταξίδι μας προς ένα βιώσιμο και χαμηλών εκπομπών μέλλον", ανέφερε η SPA.

Το κράτος του Κόλπου έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2060.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)