Νέα στοιχεία αποσαφηνίζουν την πρόκληση του εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζει η παγκόσμια αιολική βιομηχανία, καθώς απαιτούνται σχεδόν 600.000 τεχνικοί κατά την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με την GWO και την GWEC. Περισσότεροι από 240.000 θα είναι νέες προσλήψεις στον κλάδο. Η τελευταία κοινή έκθεση της GWO και της GWEC προβλέπει τον αριθμό των τεχνικών αιολικής ενέργειας που απαιτούνται 

για την κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση (C&I και O&M) του αναμενόμενου παγκόσμιου αιολικού στόλου μέχρι το 2027.

Η έκθεση αυτή υπογραμμίζει τις ευκαιρίες για τις τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να προωθήσουν τις ευκαιρίες απασχόλησης, κατάρτισης και επανεκπαίδευσης και να δημιουργήσουν ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για την ενεργειακή μετάβαση.

Η έκθεση "Global Wind Workforce Outlook 2023-2027" ορίζει ότι μέχρι το 2027 θα απαιτηθούν πάνω από 574.000 τεχνικοί για C&I και O&M, αλλά για να συμβαδίσουν με αυτή την ανάπτυξη, σχεδόν το 43% αυτών θα είναι νέοι στον κλάδο, που θα ενταχθούν από την εκπαίδευση και τις προσλήψεις ή θα μεταφερθούν από άλλους τομείς, όπως το υπεράκτιο πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οι ετήσιες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας αναμένεται να διπλασιαστούν από 78GW το 2022 σε 155GW το 2027, αυξάνοντας τη συνολική αιολική ισχύ παγκοσμίως σε περισσότερα από 1500GW σε μόλις πέντε χρόνια. Με γνώμονα την τεχνολογική καινοτομία και την ταχέως αναπτυσσόμενη υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας, οι προοπτικές προβλέπουν 17% αύξηση του αριθμού των τεχνικών αιολικής ενέργειας που απαιτούνται για C&I και O&M κατά την πενταετή περίοδο πρόβλεψης.

Ο Jakob Lau Holst, Διευθύνων Σύμβουλος της GWO, δήλωσε: "Η προοπτική της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντική: "Το GWO/GWEC Global Wind Workforce Outlook καταδεικνύει όχι μόνο πόσοι άνθρωποι θα χρειαστούν για την προβλεπόμενη εγκατάσταση και συντήρηση του παγκόσμιου αιολικού ''στόλου'', αλλά τονίζει και πόσοι από αυτούς θα είναι νεοεισερχόμενοι στον τομέα.

"Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για μια ανανεωμένη εστίαση σε δεξιότητες εισαγωγικού επιπέδου που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργοδοτών και να συμπληρώνουν τις υπάρχουσες ικανότητες που φέρνουν οι άνθρωποι από άλλους τομείς και εκπαιδευτικά συστήματα".

Ο Ben Backwell, διευθύνων σύμβουλος της GWEC, πρόσθεσε: "Ένα ισχυρό εργατικό δυναμικό και μια υγιής αλυσίδα εφοδιασμού θα είναι ζωτικής σημασίας για την κολοσσιαία αύξηση της αιολικής ισχύος σε αυτή τη δεκαετία. Είναι ζωτικής σημασίας να παρέχονται στο αυξανόμενο εργατικό δυναμικό τα εργαλεία για να εκπαιδευτεί σωστά, με μια προσέγγιση που θέτει την υγεία και την ασφάλεια στο επίκεντρο της ανάπτυξης του κλάδου".

Οι προοπτικές υπογραμμίζουν την ανάπτυξη της χερσαίας και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό σε 10 χώρες και συγκεκριμένα στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Κίνα, την Κολομβία, την Αίγυπτο, την Ινδία, την Ιαπωνία, την Κένυα, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.