Η TGS Μειώνει Κατά Σχεδόν 25% τις Προβλέψεις για την Ανάπτυξη των Υπεράκτων Αιολικών Παγκοσμίως

Η TGS Μειώνει Κατά Σχεδόν 25% τις Προβλέψεις για την Ανάπτυξη των Υπεράκτων Αιολικών Παγκοσμίως
energia.gr
Τετ, 11 Οκτωβρίου 2023 - 14:01

Η συμβουλευτική TGS - 4C Offshore, που ειδικεύεται στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών παγκοσμίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια κατά σχεδόν 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή της. Αιτία των δυσμενέστερων εκτιμήσεων είναι η αυξανόμενη προσφορά και το κεφαλαιακό κόστος κεφαλαίου, που αναγκάζουν τους επενδυτές να καθυστερούν την υλοποίηση των έργων

Ωστόσο, η τελευταία έκθεσή της δίνει επίσης πολλές προσδοκίες για αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές του κλάδου.

Αναλυτικότερα, η τριμηνιαία Έκθεση Επισκόπησης Αγοράς (Market Overview Report), που δημοσιεύθηκε στις αρχές Οκτωβρίου, υπογραμμίζει τον αρνητικό αντίκτυπο του αυξανόμενου πληθωρισμού, του κόστους κεφαλαίου καθώς και των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας. Έτσι, με βάση μια εις βάθος ανάλυση 113 υπεράκτιων αιολικών πρότζεκτ, διαπιστώνει ότι σε έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας δυναμικότητας 15 GW αναφέρθηκε κάποιο επίπεδο οικονομικής πίεσης που σχετίζεται με το μακροοικονομικό πλαίσιο, με το πιο σημαντικό πρόβλημα να αφορά όσα εξασφάλιζαν συμβόλαια απορρόφησης ενέργειας μεταξύ 2019-2022. Επιπλέον 10,9 GW διατρέχει, επίσης, πιθανό κίνδυνο αλλά δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ανησυχίες.

Συνέπεια των παραπάνω είναι οι καθυστερήσεις στα έργα και η σημαντική μείωση των υπεράκτιων αιολικών έργων που ξεκινούν την εγκατάστασή τους μεταξύ 2023 και 2027, γεγονός που προβλέπεται να οδηγήσει παγκοσμίως σε μείωση νέας εγκατεστημένης ισχύος στον κλάδο κατά 17,5 GW (23%), εξαιρουμένης της Κίνας (βλ. Διάγραμμα).

Οι προοπτικές για το 2030 δείχνουν κάποια ανάκαμψη, με μείωση μόνο κατά 9%, λόγω της μακροπρόθεσμης ζήτησης και των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών.

Ταυτόχρονα, η έκθεση σημειώνει ότι αρκετοί βασικοί δείκτες του κλάδου παραμένουν ισχυροί:

Γύροι αδειοδότησης και αναθέσεις περιοχών του βυθού. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν με ταχύ ρυθμό να αναθέτουν περιοχές του θαλάσσιου βυθού σε επενδυτές. Όσον αφορά το 2023, μέχρι σήμερα έχει ήδη γίνει αναθέσεις για ισχύ 35,5 GW. Αν και αυτό υπολείπεται του ρεκόρ των 53,5 GW, κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του περασμένου έτους, σχεδόν διπλασιάζει τον ετήσιο μέσο όρο για την περίοδο των ετών 2016-22, που ανέρχεται σε 18,4 GW. Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ουρουγουάη και η Εσθονία, εκτελούν ή σχεδιάζουν τους πρώτους κύκλους μίσθωσης υπεράκτιων αιολικών.

Άδειες κατασκευής. Η έκθεση της TGS - 4C Offshore αποκαλύπτει ότι το τρίτο τρίμηνο του 2023 χορηγήθηκε αριθμός-ρεκόρ σε άδειες κατασκευής. Οι σχετικές αναθέσεις αφορούν επενδύσεις εγκατεστημένης ισχύος άνω των 8 GW σε πέντε χώρες, υπερδιπλασιάζοντας τον τυπικό ρυθμό. Ιστορικά, τα ποσοστά αδειοδότησης υπολείπονται της επίτευξης των στόχων του 2030, καθιστώντας αυτή την αύξηση ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός

Τελικές επενδυτικές αποφάσεις (FID). Όπως σημειώνεται στην έκθεση, κάποια πρότζεκτ και ορισμένες κυβερνήσεις έχουν ξεπεράσει τις προκλήσεις. Η Northland και το Orlen εξασφάλισαν χρηματοδότηση για το πρότζεκτ Baltic Power, ισχύος 1,1 GW, γεγονός που δείχνει ότι οι τροποποιήσεις των συμβάσεων εσόδων από το πολωνικό κράτος ήταν αποτελεσματικές. Κατά τα άλλα, η ευελιξία των εταιρικών PPA (διμερείς συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ) συνέβαλε στην ολοκλήρωση των επενδυτικών αποφάσεων για το πρότζεκτ Thor 1 GW της RWE και το Hai Long 1 GW της Northland/Mitsui.

Από την πλευρά του, ο Richard Aukland, Διευθυντής Ερευνών στην TGS - 4C Offshore, σχολίασε αυτά τα ευρήματα, λέγοντας: "Οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις που βιώνουν ορισμένοι παρουσιάζουν ευκαιρίες για άλλους. Στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι χειριστές σκαφών μπορεί να επωφεληθούν από την αλλαγή χρονοδιαγράμματος, παρέχοντας πολύτιμη χωρητικότητα εγκατάστασης όταν οι υπάρχοντες εργολάβοι δεν είναι διαθέσιμοι. Επιπλέον, τα έργα που έχουν αναβληθεί και ακυρωθεί επιτρέπουν στους επενδυτές να διαπραγματεύονται νέους όρους για δυναμικότητα που αφορά εφοδιαστική αλυσίδα που αποδεσμεύτηκε πρόσφατα".