Στοκχόλμη: Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού

Στη Στοκχόλμη ξεκίνησε εχθές η Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού που διοργανώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Διαχείρισης Νερού. 2500 επιστήμονες και πολιτικοί αναζητούν λύσεις στο πρόβλημα της έλλειψης εγκαταστάσεων υγιεινής.Περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, γύρω στους 2,6 δις ανθρώπους, δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής.
Energia.gr
Τετ, 20 Αυγούστου 2008 - 15:44

Στη Στοκχόλμη ξεκίνησε εχθές η Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού που διοργανώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Διαχείρισης Νερού. 2500 επιστήμονες και πολιτικοί αναζητούν λύσεις στο πρόβλημα της έλλειψης εγκαταστάσεων υγιεινής.

Περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, γύρω στους 2,6 δις ανθρώπους, δεν έχουν πρόσβαση σε  βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Σε 1 δις υπολογίζονται εκείνοι που δεν έχουν στη διάθεσή τους πόσιμο νερό. Οι συνέπειες αυτών των ελλείψεων είναι καταστροφικές. Κάθε 20 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει είτε από διάρροια, είτε από άλλες ασθένειες που προκλήθηκαν από μολυσμένο νερό.

Πώς όμως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν χωρίς σωστές εγκαταστάσεις υγιεινής;

Και τι σημαίνει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και  βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής για τις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά αναζητούν από σήμερα 2.500 ειδικοί στην Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού που άρχισε στην σουηδική πρωτεύουσα. Στο συνέδριο συμμετέχει και η διευθύντρια του ινδικού Κέντρου Επιστήμης και Περιβάλλοντος Σουνίντα Ναραΐν: «Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν εγγυηθούμε την πρόσβαση των ανθρώπων σε καθαρό νερό τότε όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη θα αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Και κατ΄ αρχήν τα παιδιά που είναι τα πρώτα θύματα της απουσίας νερού».

Ενώ η παγκόσμια προσοχή έχει εστιάσει πρόσφατα στην ενέργεια και τα τρόφιμα, μια Διεθνής Σύνοδος κορυφής, θα αντιμετωπίσει αυτή η εβδομάδα στη Στοκχόλμη το βασικό ζήτημα του ύδατος και θα συζητήσει τις ανανεωμένες εκκλήσεις για να λύσει τις αυξανόμενες προκλήσεις της υγιεινής, της κλιματικής αλλαγής και των πόσιμων προμηθειών.

Η υγιεινή είναι ιδιαίτερα ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια ζητήματα.

Οι διοργανωτές λένε ότι η έλλειψη επαρκούς υγιεινής είναι ένα σκάνδαλο που κοστίζει τις ζωές ενός κόμμα τεσσάρων εκατομμυρίων παιδιών κάθε έτος.

Ενώ οι παγκόσμιες ανησυχίες για την ενέργεια και τα τρόφιμα είναι πραγματικές, οι εμπειρογνώμονες λένε ότι η αντιμετώπιση των βασικών ζητημάτων ύδατος είναι πιο θεμελιώδης στον κόσμο και απαιτείται επειγόντως μια μακροπρόθεσμη διατηρούμενη ενέργεια.

Οι 2.500 εμπειρογνώμονες θα εξετάσουν κατά πόσον ο κόσμος θα έχει αρκετούς υδάτινους πόρους για να αντιμετωπίσει τους αυξανόμενους πληθυσμούς.

Μέχρι το 2025, 1.8 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα ζουν στις περιοχές με την απόλυτη έλλειψη ύδατος.

Αλλά φαίνεται να είναι πολύ δύσκολη μια πολιτική συμφωνία για το πώς θα μοιραστεί ή θα προστατευθεί το νερό.

Οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τα ζητήματα ύδατος θα πρέπει να εξετάσει επίσης την κλιματική αλλαγή.