Η KSOE (Hyundai) Eπενδύει σε Kυψέλες Kαυσίμου Στερεών Οξειδίων για Συστήματα Πρόωσης Πλοίων

Η KSOE (Hyundai) Eπενδύει σε Kυψέλες Kαυσίμου Στερεών Οξειδίων για Συστήματα Πρόωσης Πλοίων
energia.gr
Πεμ, 12 Οκτωβρίου 2023 - 10:46

Η Korea Shipbuilding & Offshore Engineering (KSOE) του ομίλου HD Hyundai πραγματοποιεί στρατηγική επένδυση σε έναν ευρωπαϊκό κατασκευαστή κυψελών καυσίμου υδρογόνου, καθώς συνεχίζει να αναπτύσσει τη στρατηγική της για πλοία επόμενης γενιάς. Η KSOE θα πραγματοποιήσει επένδυση ύψους σχεδόν 48 εκατ. δολαρίων (45 εκατ. ευρώ) στη φινλανδική θυγατρική της Elcogen

μιας εταιρείας με έδρα την Εσθονία, η οποία θεωρείται από τους πιο προηγμένους ειδικούς σε θέματα στερεών οξειδίων στον κόσμο. Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2001, είναι κατασκευαστής τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται για την παροχή ενέργειας από πράσινο υδρογόνο και ηλεκτρισμό χωρίς εκπομπές ρύπων. Η επένδυση θα επικεντρωθεί στην τεχνολογία στερεών οξειδίων της Elcogen για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας με την KSOE σε συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπές, καθώς και στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Η HD Hyundai και η Elcogen σκοπεύουν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους με έμφαση στα συστήματα πρόωσης πλοίων και τη σταθερή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση την κυψέλη καυσίμου στερεού οξειδίου της Elcogen και την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με βάση την τεχνολογία κυψελών ηλεκτρολύτη στερεού οξειδίου της Elcogen. Η επένδυση θα χρησιμοποιηθεί για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας της Elcogen, καθώς συνεχίζεται η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στο Ταλίν της Εσθονίας. Η KSOE άρχισε να συνεργάζεται με την Elcogen στις αρχές του 2023 μετά την υπογραφή συμφωνίας για την ανάπτυξη ενός πρωτότυπου συστήματος κυψελών καυσίμου στερεού οξειδίου μεγάλης χωρητικότητας.

"Η HD Hyundai στοχεύει στη δημιουργία μιας αλυσίδας αξίας υδρογόνου που θα περιλαμβάνει την παραγωγή, τη μεταφορά, την αποθήκευση και τη χρήση φιλικού προς το περιβάλλον υδρογόνου", δήλωσε ο Sungjoon Kim, αντιπρόεδρος και επικεφαλής του Κέντρου Προηγμένης Έρευνας της KSOE. Συζητώντας για τη συμφωνία που θα συναφθεί τον Ιανουάριο του 2023, δήλωσε: "Το Μνημόνιο Συνεννόησης θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε βασικές τεχνολογίες στους τομείς της παραγωγής πράσινου υδρογόνου και της κατασκευής συστημάτων κυψελών καυσίμου".

Η εταιρεία χαρακτηρίζει την απόφαση να επενδύσει στην Elcogen ως ένα σημαντικό επόμενο βήμα, καθώς σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία της με έμφαση στα συστήματα πρόωσης πλοίων και στη σταθερή παραγωγή ενέργειας με τη χρήση της τεχνολογίας της Elcogen. Η KSOE σκοπεύει να συνεργαστεί με την Elcogen για τον σχεδιασμό και τη δοκιμή ενός πρωτότυπου συστήματος SOFC μεγάλης χωρητικότητας.

Η Elcogen είχε προσελκύσει στο παρελθόν και άλλους επενδυτές υψηλού προφίλ, όπως η HydrogenOne, το πρώτο επενδυτικό ταμείο που είναι εισηγμένο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και επικεντρώνεται στις τεχνολογίες υδρογόνου. Το ταμείο επένδυσε 20 εκατομμύρια λίρες στην εταιρεία τον Μάιο του 2022 ως συνεπενδυτής με την Biofuel OÜ και την VNTM Powerfund II. Ανέφεραν την τεχνολογία της εταιρείας, η οποία λειτουργεί με χαμηλότερες από τις συνήθεις θερμοκρασίες και έχει ανώτερα οικονομικά χαρακτηριστικά.

Η HD Hyundai αναφέρει ότι η επένδυσή της ακολουθεί μια εκτεταμένη περίοδο δοκιμών του πλήρους φάσματος της τεχνολογίας που διατίθεται στην αγορά. Σημείωσαν την ευελιξία της Elcogen να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από διάφορα καύσιμα, όπως υδρογόνο, φυσικό αέριο, αμμωνία, μεθανόλη και βιοκαύσιμα. Σημείωσαν ότι η τεχνολογία είναι επίσης κατάλληλη για κινητήρες πλοίων και συμπαραγωγή.

Από τον Φεβρουάριο του 2022, η KSOE συνεργάζεται επίσης με το Fraunhofer IKTS, θυγατρική του γερμανικού Fraunhofer, του μεγαλύτερου ινστιτούτου εφαρμοσμένης έρευνας στην Ευρώπη. Η γερμανική εταιρεία διεξάγει έρευνα σε κεραμικά υψηλής απόδοσης και SOFC και ηλεκτρόλυση νερού. Συνεργάζονται στον βασικό σχεδιασμό συστημάτων SOFC μαζί με τις τρέχουσες προσπάθειες με την Elcogen.

Η KSOE δημιούργησε επίσης μια κοινοπραξία με τη Shell και τη νοτιοκορεατική Doosan Fuel Cell τον Οκτώβριο του 2022. Το έργο αυτό αποσκοπεί στην επικύρωση κυψελών καυσίμου για πλοία. Παρέχει ένα πεδίο δοκιμών για την επικύρωση των συστημάτων.

 

-Στη φωτό από αριστερά ο CEO της HD Hyundai Chung Ki-sun και ο CEO της  Elcogen Enn Õunpuu