Ο IEA μείωσε την Πέμπτη τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024, καθώς εκτιμά ότι οι δυσμενέστερες οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως αλλά και η πρόοδος στην ενεργειακή απόδοση θα επιδράσουν αρνητικά στην κατανάλωση

Αναλυτικότερα, στη μηνιαία έκθεσή του, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 880.000 βαρέλια την ημέρα το 2024, κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψή του για 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, με βάση ευρύτερες οικονομικές ανησυχίες και την ταχύτερη υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων μεταξύ άλλων μέτρων ενεργειακής απόδοσης.


Ωστόσο, ο Οργανισμός, που εδρεύει στο Παρίσι, και ο οποίος συμβουλεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες βιομηχανικές χώρες, αύξησε την πρόβλεψή του για τη ζήτηση για το 2023 στα 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την προηγούμενη εκτίμησή του.


Ο OPEC και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως OPEC+, άρχισαν να περιορίζουν την παραγωγή τους το 2022 για να στηρίξουν τις τιμές. Τον Σεπτέμβριο, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο δεκαμήνου, καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επέκτειναν τη μείωση στην παραγωγή τους κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αθροιστικά μέχρι το τέλος του έτους.


«Εάν οι επιπλέον περικοπές αρθούν τον Ιανουάριο, το ισοζύγιο θα μπορούσε να μετατραπεί σε πλεόνασμα, κάτι που θα συμβάλει κατά κάποιο τρόπο στην αναπλήρωση των εξαντλημένων αποθεμάτων», ανέφερε ο IEA. Αν και η Ρωσία δεσμεύτηκε να μειώσει τις εξαγωγές αργού μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού, οι συνολικές εξαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων, εκ μέρους της Μόσχας, τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 460.000 βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 7,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με το αργό να αντιπροσωπεύει 250.000 βαρέλια την ημέρα της εν λόγω αύξησης.


Το άλμα στις εξαγωγές αναδεικνύει τη δυσκολία που αντιμετώπισε η Δύση στην προσπάθεια της να μειώσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία αλλά και τα έσοδα για τη Μόσχα, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι πέρυσι ο IEA προέβλεπε ότι οι σκληρές δυτικές κυρώσεις θα οδηγούσαν σε κατάρρευση των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας.


Δυσμενείς οικονομικές προοπτικές και γεωπολιτικοί κίνδυνοι


Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν απότομα την περασμένη εβδομάδα καθώς οι δυσμενείς οικονομικές προοπτικές ενέτειναν τους φόβους για βραδύτερη αύξηση της ζήτησης, επισκιάζοντας τις ανησυχίες για την προσφορά. Ωστόσο, οι τιμές εκτινάχθηκαν στις αρχές αυτής της εβδομάδας μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία έχει πυροδοτήσει φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει το υπάρχον έλλειμμα εφοδιασμού.


Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στις προμήθειες, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, ο οποίος προσθέτει ότι είναι έτοιμος να δράσει εάν χρειαστεί για να διασφαλίσει επαρκείς προμήθειες.


Εν τω μεταξύ, καθώς πλησιάζει το 2024, ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων σε βασικές δυτικές οικονομίες που έχει στόχο τη μείωση του πληθωρισμού και η συνεπαγόμενη ενίσχυση του δολαρίου των ΗΠΑ προκαλούν μείωση στη ζήτηση σε αναδυόμενες αγορές με χαμηλότερο εισόδημα όπως η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Αίγυπτος, όπως τονίζει ο IEA στην πρόσφατη μηνιαία έκθεσή του. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι μεγάλοι καταναλωτές πετρελαίου, και ιδιαίτερα η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, συνεχίζουν να βλέπουν σταθερή αύξηση της ζήτησης, όπως σημειώνει ο Οργανισμός.