Το φθηνό Ρωσικό Υγροποιημένο Φυσικό  Αέριο (LNG) ξαναπήρε τα πρωτεία στην Ελληνική αγορά αφού οι εισαγωγές του αυξήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά 72% , καλύπτοντας το 45% του συνόλου το 9μηνον του λήξαντος έτους. Οι κυρώσεις του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας δεν επηρέασαν τις αγορές LNG όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η ανάγκη για φθηνή ενέργεια υπερνικά τις πολιτικές σκοπιμότητες. Εν τούτοις, οι σχέσεις της Ελλάδος με την Ρωσία είναι οι «ψυχρότερες»

από την εποχή του …Ψυχρού πολέμου εξ αιτίας του Ουκρανικού πολέμου. Όμως, η γειτνίαση, η παραδοσιακή φιλία και η συνεχιζόμενη εξάρτηση της Ελλάδος από εισαγωγές ενεργείας, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευνοεί την «πράσινη ανάπτυξη» αντί της ευρυτέρας, καθιστούν αναγκαία την αναζήτηση φθηνών πηγών ενεργείας και τέτοια είναι η Ρωσική αγορά.

Χωρίς καμία πολιτική υποχρέωση, η ροή του Ρωσικού φυσικού αερίου ανακαταλαμβάνει την θέση της στις Ελληνικές  προμήθειες στη Ρεβυθούσα. Αταλάντευτη παραμένει ωστόσο η υποστήριξη της Ελλάδος στην Ουκρανική αξίωση ανακτήσεως των καταληφθεισών περιοχών από τον Ρωσικό στρατό στα ανατολικά της Ουκρανίας, για λόγους αρχής αλλά και σκοπιμότητος. Η Κύπρος παραμένει θύμα εισβολής και κατοχής υπό του Τουρκικού στρατού και η αναγνώριση των εδαφικών προσαρτήσεων – απολύτως αδικαιολόγητη για τον αγώνα του Ρώσου προέδρου Πούτιν- θα απετέλει κακό προηγούμενο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ελληνικός λαός τρέφει εχθρότητες κατά του Ρωσικού, όσο και τινές προσπαθούν να τον στρέψουν εναντίον. Οι λαοί δεν πταίουν για τις ολιγωρίες των κυβερνώντων. Αυτοί έρχονται και παρέρχονται, οι λαοί παραμένουν. Κι ο Ελληνικός δεν λησμονεί ότι απέκτησε την ανεξαρτησία του, με την βοήθεια της Τσαρικής Ρωσίας το 1830. Ούτε ξεχνά ότι οι Ρώσοι είναι ο πολυπληθέστερος ορθόδοξος κόσμος και πιστεύει στο αδιαίρετο της Αγίας Τριάδος. Μήτε ότι οι πολιτιστικοί δεσμοί είναι άρρηκτοι αφού ο Κύριλλος και Μεθόδιος έφεραν τον Χριστιανισμό και το αλφάβητο στο Κίεβο το 7ον αιώνα μ.Χ. - την τότε πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Βέβαια, η Ελλάδα ανήκει στην δύση, όπως την καταδίκασε η Γεωγραφία κι ο «εθνάρχης» εκ Σερρών. Από το συνέδριο του Βερολίνου, αναγκάσθη να πέσει στην αγκάλη της Αγγλίας, αφού ο Ρώσος πρέσβης Ιγνάτιεφ προωθούσε τον Πανσλαβισμό στα Βαλκάνια και την «Μεγάλη Βουλγαρία». Δεν ευθύνεται γι’ αυτό ο Ελληνικός λαός, όπως και για την σημερινή αμυντική εξάρτηση της χώρας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ας φρόντιζαν οι Ρώσοι να μην συμπλέουν με την Τουρκία που απειλεί την Ελλάδα. Αλλά για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ρωσία δεν αρκούν οι ίσες αποστάσεις: Χρειάζεται περισσότερο φιλελληνισμός της Ρωσίας και βεβαίως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Πάντως ο Ελληνικός λαός αγαπά του Ρώσους και θερμαίνεται με το Ρωσικό αέριο, όταν η βόρεια Ευρώπη άρχισε να κρυώνει. Η Ελληνική κυβέρνηση εθελοτυφλεί και δεν αναπτύσσει τα Ελληνικά κοιτάσματα  φυσικού αερίου, πειθόμενη σε ανόητα θεωρήματα περί κλιματικής αλλαγής και πράσινα …παράλογα.