Οι Γεωπολιτικές Εντάσεις Προκαλούν Άνοδο στις Τιμές Spot για τις Τιμές του LNG στην Ασία

Οι Γεωπολιτικές Εντάσεις Προκαλούν Άνοδο στις Τιμές Spot για τις Τιμές του LNG στην Ασία
energia.gr
Παρ, 13 Οκτωβρίου 2023 - 16:17

Οι τιμές του LNG στην Ασία ανέβηκαν κατά 1 δολάριο αυτήν την εβδομάδα παρά τη σιωπηλή ζήτηση, με επίκεντρο τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, λόγω ανησυχιών για εντάσεις στη Μέση Ανατολή και ζημιές στον αγωγό φυσικού αερίου Balticconnector που συνδέει την Εσθονία με τη Φινλανδία

Έτσι, η μέση τιμή LNG για παράδοση Νοεμβρίου στη βορειοανατολική Ασία αυξήθηκε κατά 7,4%, φτάνοντας στα 14,5 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), όπως εκτιμούν πηγές του κλάδου που μίλησαν στο Reuters. Η τιμή για την παράδοση Δεκεμβρίου υπολογίζεται στα 17,5 $/mmBtu, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Οι αγορές αντέδρασαν έντονα με βάση το συναίσθημα, ενώ διαρθρωτικά και οι δύο λεκάνες είναι κάπως καλά εφοδιασμένες καθώς περνάμε σε μια ηπιότερη χειμερινή περίοδο», δήλωσε ο Toby Copson, επικεφαλής για θέματα ενέργειας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, στον διαπραγματευτή-μεσολαβητή εμπορευμάτων Marex.

«Η τιιμολόγηση στην αγορά πραγματοποιείται σε πιθανά σημεία συμφόρησης και ροές που παρεμποδίζονται από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και την πρόσφατη ζημιά σε έναν αγωγό στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Copson.

Η ζήτηση της Βορειοανατολικής Ασίας παραμένει περιορισμένη καθώς η περιοχή εξακολουθεί να διαθέτει εκτεταμένα αποθέματα, δήλωσε ο Auguste Breteau, αναπληρωτής επικεφαλής της τιμολόγησης LNG στην υπηρεσία τιμολόγησης εμπορευμάτων Argus.

Οι Ασιάτες εισαγωγείς μείωσαν δραστικά τη ζήτηση μετά τη λήξη των απεργιών στην Αυστραλία, και η οποία δεν έχει ανακάμψει αν και οι απεργίες ενδέχεται να αναζωπυρωθούν από την επόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε.

Οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για θέματα αμοιβών και συνθηκών μεταξύ της Chevron και των συνδικάτων στις εγκαταστάσεις LNG που διαθέτει στην Αυστραλία σημείωσαν και πάλι πρόοδο την Παρασκευή, αλλά απέτυχαν να επισφραγιστούν με συμφωνία για τον τερματισμό των πολύμηνων εργατικών διαφορών.

Από την άλλη, στην Ευρώπη, μια δυνητικά εσκεμμένη δολιοφθορά σε υποθαλάσσιους σωλήνες στη Βαλτική στις αρχές της εβδομάδας προκάλεσε ανησυχία στην αγορά του φυσικού αερίου, με την πολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή να συμβάλλει στη συνεχιζόμενη αστάθεια, καθώς υπενθυμίζεται στις αγορές πόσο επισφαλής θα μπορούσε να γίνει ο χειμώνας, σημειώνει ο Dominic. Gallagher, επικεφαλής του τομέα διαπραγμάτευσης LNG στην Tullett Prebon.

Οι φόβοι σχετικά με τις προμήθειες ενισχύθηκαν καθώς το Ισραήλ έδωσε εντολή στην εταιρεία Chevron να σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω ενός μεγάλου υποθαλάσσιου αγωγού που συνδέει το Ισραήλ με την Αίγυπτο, ενώ, παράλληλα, και η ζημιά στον αγωγό φυσικού αερίου Balticconnector ενίσχυσε τους φόβους για την ασφάλεια των βασικών ενεργειακών υποδομών της Ευρώπης μετά την ανακοίνωση του Φινλανδού πρωθυπουργού ότι η ζημιά θα μπορούσε να είχε γίνει σκόπιμα.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ αναλαμβάνουν ένα ασφάλιστρο κινδύνου σε σχέση με την αβεβαιότητα εφοδιασμού στην Αυστραλία, την Αίγυπτο και τη Βαλτική. Αυτό μπορεί να μην αντικατοπτρίζει πλήρως τα τρέχοντα θεμελιώδη, καθώς τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ έχουν πληρότητα 97% πλήρη, ενώ υπάρχουν και υψηλότερες ροές LNG και νορβηγικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κάθε εβδομάδα αλλά και το Cove Point έχει επανέλθει σε ελιτουργία μετά τον τερματισμό των εργασιών συντήρησης», δήλωσε η Ελένη Παπαδοπούλου, επικεφαλής αναλύτρια φυσικού αερίου στην εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Kpler.

Από την πλευρά της, η S&P Global Commodity Insights αξιολόγησε το ημερήσιο σημείο αναφοράς της τιμής δείκτη βορειοδυτικής Ευρώπης LNG Marker (NWM) για φορτία που παραδόθηκαν τον Νοέμβριο με βάση το πλοίο (DES) στα 15,718 $/mmBtu στις 12 Οκτωβρίου, με έκπτωση 0,65 $/mmBtu στην τιμή του φυσικού αερίου Νοεμβρίου στον ολλανδικό κόμβο TTF, σύμφωνα με τον Kenneth Foo, αναπληρωτή διευθυντή της S&P σε θέματα LNG για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Η Argus εκτίμησε την τιμή στα 15,775 $/mmBtu ενώ η αξιολόγηση της Spark Commodities ήταν στα 15,781/mmBtu.

Οι ναύλοι spot LNG μειώθηκαν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, με τις τιμές για τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό να πέφτουν στα 135.200 $/ημέρα την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Henry Bennett, επικεφαλής τιμολόγησης της Spark Commodities.