Η Saudi Aramco σε Συνομιλίες για την Αγορά Μεριδίου 10% σε Κινεζικό Όμιλο Πετροχημικών

Η Saudi Aramco σε Συνομιλίες για την Αγορά Μεριδίου 10% σε Κινεζικό Όμιλο Πετροχημικών
energia.gr
Σαβ, 14 Οκτωβρίου 2023 - 06:01

Η Saudi Aramco βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά μεριδίου 10% της Shandong Yulong Petrochemical Co, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, μια συμφωνία που θα ενισχύσει περαιτέρω τις επενδύσεις του σαουδαραβικού κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού στην Κίνα

Η Shandon Yulong κατασκευάζει ένα συγκρότημα διυλιστηρίων με δυνατότητα επεξεργασίας 400.000 βαρελιών αργού την ημέρα στην επαρχία Shandong της ανατολικής Κίνας. Η Aramco και η κινεζική εταιρεία υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για να «διευκολύνουν τις συζητήσεις σχετικά με την πιθανή εξαγορά από την Aramco στρατηγικού μετοχικού μεριδίου 10%», ανέφερε ο σαουδαραβικός όμιλος σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τους όρους της προκαταρκτικής συμφωνίας, η Aramco μπορεί να προμηθεύει τη Shandong Yulong με αργό πετρέλαιο και άλλες πρώτες ύλες. Η συμφωνία υπόκειται σε δέουσα επιμέλεια, έγγραφα συναλλαγής υπό διαπραγμάτευση και ρυθμιστικές εγκρίσεις.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει σε όλα τα μέρη να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και ανάπτυξη της Κίνας και να βοηθήσουν στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Mohammed Al Qahtani, πρόεδρος της Aramco.

Τον περασμένο μήνα η Aramco δήλωσε ότι εξετάζει την απόκτηση μεριδίου 10% στην Jiangsu Shenghong Petrochemical. Τον Μάρτιο, η εταιρεία αύξησε τις επενδύσεις της, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην Κίνα ολοκληρώνοντας και αναβαθμίζοντας μια προγραμματισμένη κοινοπραξία στη βορειοανατολική Κίνα και αποκτώντας διευρυμένο μερίδιο σε έναν ιδιωτικό όμιλο πετροχημικών.