Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας Petrobras αναμένει να πραγματοποιήσει διερευνητικές γεωτρήσεις το 2024 κοντά στις εκβολές του Αμαζονίου, κατά μήκος της ακτής της πολιτείας Amapa, δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Jean Paul Prates

Η περιοχή είναι μέρος του Equatorial Margin, της Βραζιλίας, όπου η Petrobras θεωρεί ότι βρίσκονται τα περισσότερο υποσχόμενα νέα πεδία για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επί του παρόντος, η Petrobras δεν έχει το πράσινο φως από την υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας της Βραζιλίας, Ibama, για να εξερευνήσει την περιοχή, ωστόσο ο Prates δήλωσε ότι αναμένει πως η εταιρεία θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στα ανοιχτά της Amapa το πρώτο εξάμηνο του 2024. Άφησε ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο η γεώτρηση να γίνει αργότερα μέσα στο έτος.

Το Equatorial Margin έχει έκταση περίπου 2.200 χιλιομέτρων (1.370 μίλια) με βαθύτερα και υπερβαθέα ύδατα κατά μήκος της βόρειας και βορειοανατολικής ακτής της Βραζιλίας. Η περιοχή στην οποία θέλει να πραγματοποιήσει γεώτρηση η Petrobras βρίσκεται νότια της περιοχής όπου το Σουρινάμ πραγματοποιεί εξερεύνηση για πετρέλαιο και κοντά στη Γουιάνα, όπου η Exxon Mobil έχει ανακαλύψει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου. Οι γεωτρήσεις στην περιοχή αποτελούν αμφιλεγόμενο θέμα στη Βραζιλία λόγω της βιοποικιλότητας της περιοχής και της γειτνίασης με το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Νωρίτερα εφέτος η Petrobras άσκησε έφεση κατά της απόφασης της Ibama που αρνήθηκε να αδειοδοτήσει γεώτρηση ενός ερευνητικού φρέατος στην περιοχή, λέγοντας ότι δεν είχε προηγηθεί σωστή περιβαλλοντική αξιολόγηση του έργου. Δεν υπάρχει προθεσμία για τν εκδίκαση της έφεσης.