Η Ανησυχία για την Κλιματική Αλλαγή ο Συχνότερος Λόγος Αποκλεισμού Εταιρειών Από Χρηματοδότηση

Η Ανησυχία για την Κλιματική Αλλαγή ο Συχνότερος Λόγος Αποκλεισμού Εταιρειών Από Χρηματοδότηση
energia.gr
Σαβ, 14 Οκτωβρίου 2023 - 06:41

Η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία που προβάλλουν οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι για τον αποκλεισμό εταιρειών από τα χαρτοφυλάκιά τους, σύμφωνα με έρευνα που επικαλούνται οι Financial Times. Η έρευνα αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις παρά την αντίδραση που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα ενάντια στον «αφυπνισμένο» (woke) καπιταλισμό

Τα ευρήματα της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε από έναν συνασπισμό μη κερδοσκοπικών ομάδων για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, δείχνουν ότι το 40 % των απορρίψεων έχουν ως αιτία την ανησυχία για την κλιματική αλλαγή. Περίπου το 17% των αποκλεισμών οφείλονται σε ανησυχίες για εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή όπλων, με τον καπνό να αντιστοιχεί σε άλλο ένα 12%. Η έρευνα δείχνει ότι οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι συνεχίζουν να συνυπολογίζουν ερωτήματα ESG - περιβαλλοντικά, κοινωνικά ζητήματα και ζητήματα διακυβέρνησης - στις αποφάσεις τους, μολονότι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί και πολιτειακοί τραπεζίτες στις ΗΠΑ καλούν σε αντίδραση ενάντια σε αυτό που αποκαλούν «αφυπνισμένο» καπιταλισμό, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αρμοδιότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα η αστυνόμευση των εταιρειών.

Ο συνασπισμός ΜΚΟ, ο οποίος περιλαμβάνει τις Friends of the Earth Netherlands, Fair Finance International και Profundo, μια ολλανδική ερευνητική εταιρεία, εξέτασε τους αποκλεισμούς από περίπου 150 συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες και συνέταξε μια λίστα με 4.532 εταιρείες που έχουν αποκλειστεί από 87 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε 16 χώρες. Ο τελικός απολογισμός περιλαμβάνει ξεχωριστά εισηγμένες θυγατρικές. Οι ομάδες πίσω από την έρευνα δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι η δημόσια διαθέσιμη λίστα θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στις εν λόγω εταιρείες να αλλάξουν τις πρακτικές τους. Η πιο αποκλεισμένη εταιρεία είναι η Poongsan Corporation από τη Νότια Κορέα, η οποία αναφέρεται από 75 επενδυτές και τράπεζες λόγω της εμπλοκής της στην κατασκευή αμφιλεγόμενων όπλων, όπως πυρομαχικά διασποράς. Την Poongsan ακολουθούν ο αμερικανικός αμυντικός όμιλος Northrop Grumman και ο βιομηχανικός όμιλος Larsen & Toubro της Ινδίας.

Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων περιλαμβάνονται στην κατηγορία του κλίματος, καθώς και σε αυτές που σχετίζονται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μεταξύ των εταιρειών που αποκλείστηκαν περισσότερο από επενδυτές και τράπεζες για τις επενδύσεις τους σε ορυκτά καύσιμα ήταν η Cenovus Energy, η Suncor και η ExxonMobil. Καμία από τις εταιρείες που κατονομάζονται δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.

Η λίστα «δείχνει ότι τα ορυκτά καύσιμα καθίστανται μια ‘αμαρτωλή’ βιομηχανία», είπε ο Ward Warmerdam της Profundo, προσθέτοντας ότι θα πρέπει «να ενθαρρύνει τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την ενεργειακή μετάβαση με συγκεκριμένες και άμεσες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η απώλεια επενδυτών». Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν για τους οικονομικούς κινδύνους της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία χρόνια, φοβούμενοι ότι η πώληση εταιρειών που αποτυγχάνουν να προετοιμαστούν για τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία θα μπορούσε να γίνει πολύ δύσκολη.

Το κρατικό ταμείο πετρελαίου της Νορβηγίας, αξίας 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό ταμείο στον κόσμο, συγκαταλέγεται στους μεγάλους επενδυτές που έχουν θέσει τη Cenovus και τη Suncor στη λίστα αποκλεισμών του, επικαλούμενο τις «απαράδεκτα υψηλές» εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Υπήρξε επίσης αύξηση των επενδυτών που ανακοίνωσαν σχέδια για έξοδο από εταιρείες έντασης ορυκτών καυσίμων. Η ABP, ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία στον κόσμο, πούλησε τις συμμετοχές της σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων το 2021, ενώ νωρίτερα εφέτος, η Εκκλησία της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι τα συνταξιοδοτικά και τα χορηγικά ταμεία της, τα οποία διαχειρίζονται συνολικά πάνω από 13 δισ. στερλίνες, θα πουλήσουν μετοχές τους από δέκα και πλέον πετρελαϊκούς κολοσσούς, συμπεριλαμβανομένων των Exxon και Shell. «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποκλείουν εταιρείες λόγω των δεσμών τους με επιζήμιες κλιματικές επιπτώσεις από τη χρηματοδότηση», δήλωσε ο Peer de Rijk του Friends of the Earth Netherlands. Καταδεικνύει ότι «ορισμένοι χρηματοοικονομικοί φορείς είναι πρόθυμοι να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τις χρηματοδοτούμενες εκπομπές τους», πρόσθεσε.