Στρατός Ισραήλ: «Σημαντική Κίνηση» Παλαιστινίων Αμάχων προς Νότο – Περαιτέρω Αντίποινα «Υπόσχεται» ο Νετανιάχου

Στρατός Ισραήλ: «Σημαντική Κίνηση» Παλαιστινίων Αμάχων προς Νότο – Περαιτέρω Αντίποινα «Υπόσχεται» ο Νετανιάχου
energia.gr
Σαβ, 14 Οκτωβρίου 2023 - 15:06

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως διαπίστωσαν «σημαντική κίνηση» παλαιστινίων αμάχων προς νότο, μία ημέρα αφού διέταξαν τους κατοίκους της Γάζας να φύγουν, καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει υποσχεθεί περαιτέρω αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα

Παράλληλα, δόθηκε νέα προθεσμία στους Παλαιστινίους για να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και να κατευθυνθούν προς νότο με ασφάλεια σε μια προδιαγεγραμμένη διαδρομή, κάτι που θα πρέπει να κάνουν σήμερα από τις 10 π.μ ως τις 4 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Τουλάχιστον 2.269 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 9.814 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας την τελευταία εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στη Γάζα οι νεκροί ανέρχονται σε 2.215 και μεταξύ αυτών είναι 724 παιδιά. Οι τραυματίες είναι 8.714. Οι υπόλοιποι 54 νεκροί και οι 1.100 τραυματίες καταγράφηκαν στη Δυτική Όχθη.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις με περιφερειακές κυβερνήσεις για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, καθώς οι Παλαιστίνιοι, που είναι παγιδευμένοι εκεί, υφίστανται διακοπή της ηλεκτροδότησης και ελλείψεις τροφίμων και νερού ενώ βομβαρδίζονται σφοδρά από τους Ισραήλινούς.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως θα εξαλείψει τη Χαμάς μετά την επίθεση που πραγματοποίησε πριν από μία εβδομάδα, κατά την οποία μαχητές της σκότωσαν 1.300 Ισραηλινούς, κυρίως αμάχους, και συνέλαβαν πολλούς ομήρους.

Το Ισραήλ έχει θέσει έκτοτε τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία κυβερνά η Χαμάς και στην οποία ζουν 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, σε πλήρη πολιορκία και τη βομβαρδίζει με άνευ προηγουμένου αεροπορικά πλήγματα. Οι αρχές της Γάζας λένε πως έχουν σκοτωθεί 1.900 άνθρωποι.

Χθες, Παρασκευή, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της βόρειας Γάζας έλαβαν ειδοποίηση από το Ισραήλ να φύγουν προς νότο μέσα σε 24 ώρες, προθεσμία που έληξε στις 5 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Είδαμε σημαντική κίνηση παλαιστινίων αμάχων προς νότο», δήλωσε ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόρνικους, νωρίς σήμερα το πρωί στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων μέσω βιντεοδιάσκεψης. Δεν έκανε καμιά αναφορά στην προθεσμία και δεν δέχθηκε ερωτήσεις.

«Γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινοί έφεδροι σε σχηματισμό ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων. Είναι όλοι γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, στο νότο, στο κέντρο και το βορρά, και ετοιμάζονται για όποιο στόχο τους ανατεθεί, για όποια αποστολή».

«Στο τέλος αυτού του πολέμου θα έχουμε διαλύσει τη Χαμάς και τις στρατιωτικές δυνατότητές της και θα έχουμε αλλάξει θεμελιωδώς την κατάσταση ώστε η Χαμάς να μην έχει ποτέ ξανά την ικανότητα να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά σε ισραηλινούς αμάχους ή στρατιώτες».

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θα πολεμήσει μέχρι τέλους και είπε στους κατοίκους να μείνουν.

Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες, Παρασκευή, ότι στρατεύματα υποστηριζόμενα από άρματα μάχης πραγματοποίησαν επιδρομές για να πλήξουν παλαιστινιακά πληρώματα που εκτοξεύουν ρουκέτες και να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τις τοποθεσίες όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη δήλωση από την έναρξη της κρίσης ότι χερσαίες ισραηλινές δυνάμεις εισχώρησαν στο έδαφος της Γάζας.

«Πλήττουμε τους εχθρούς μας με άνευ προηγουμένου ισχύ», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μια σπάνια τηλεοπτική δήλωσή του κατά την έναρξη του εβραϊκού Σαββάτου χθες, Παρασκευή, το βράδυ. «Τονίζω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή».

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι έχουν κατευθυνθεί προς νότο από τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας μετά την ισραηλινή διαταγή, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία λένε πως περισσότεροι από 400.000 Παλαιστίνιοι είχαν εκτοπιστεί εξαιτίας των εχθροπραξιών πριν δοθεί η διαταγή.

Ωστόσο πολλοί άλλοι λένε ότι θα παραμείνουν. «Ο θάνατος είναι καλύτερος από το να φύγουμε», λέει ο 20χρονος Μοχάμαντ έξω από ένα κτίριο που καταστράφηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στο κέντρο της Γάζας.

Τα τζαμιά μεταδίδουν το μήνυμα «Κρατήστε τα σπίτια σας. Κρατήστε τη γη σας».

Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι οργανισμοί προειδοποίησαν για μια καταστροφή, αν τόσοι πολλοί άνθρωποι εξαναγκασθούν να φύγουν και δήλωσαν πως η πολιορκία θα πρέπει να αρθεί για να επιτραπεί η διανομή βοήθειας.

Εξάλλου, εχθές, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε για τον κίνδυνο που θα διατρέξουν οι Παλαιστίνιοι σε περίπτωση που μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με το Κάιρο να απορρίπτει την ισραηλινή εντολή.

Μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε «σοβαρή παραβίαση» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και θα εκθέσει τις ζωές των κατοίκων της Γάζας σε κίνδυνο, ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. Ωστόσο, σήμερα, Σάββατο, όπως ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, Ισραήλ και Αίγυπτος έδωσαν «το πράσινο φως» για να επιτραπεί στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα.

Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα

Ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο άνθρωπος που καθοδήγησε την πολύνεκρη επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό, ανακοόινωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

«Ένας διοικητής της μονάδας Νούσμπα (ειδικές ναυτικές δυνάμεις της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Εζεντίν αλ Κασάμ), που διεξήγαγε την επίθεση εναντίον των ισραηλινών κοινοτήτων κοντά στη Λωρίδα της Γάζας το περασμένο Σαββατοκύριακο, σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση» ανέφερε ο εκπρόσωπος σε αυτήν την ανακοίνωση.

Η πληροφορία για τον θάνατο αυτού του Παλαιστίνιου, του Άλι Κάντι, στη Γάζα, βασίζεται σε στοιχεία που συνέλεξαν ο στρατός και η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ (Σιν Μπετ).

Ο Άλι Κάντι είχε αποφυλακιστεί από τις ισραηλινές αρχές στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων που συμφωνήθηκε για την απελευθέρωση του Γαλλοϊσραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Ο τελευταίος είχε απαχθεί στις 25 Ιουνίου 2006 από τη Χαμάς και αφέθηκε ελεύθερος στις 18 Οκτωβρίου 2011, έχοντας περάσει πεντέμισι χρόνια σε αιχμαλωσία στη Λωρίδα της Γάζας.

Μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς, που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε να σχολιάσει τον θάνατο του διοικητή με το όνομα "Άλι αλ Κάντι" και δεν έδωσε καμία άλλη πληροφορία για την τύχη του. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, ο 37χρονος αλ Κάντι κατάγεται από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης και απελάθηκε στη Γάζα στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων για την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ. Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι είναι ο διοικητής της μονάδας "Νούσμπα".

Μπάιντεν: Προτεραιότητα των ΗΠΑ η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι «είναι επίσης προτεραιότητά του» να αντιμετωπιστεί «κατεπειγόντως» η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, κατά την έβδομη ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Οι ομάδες μας στην περιοχή εργάζονται, σε επαφή με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και άλλων αραβικών χωρών και των Ηνωμένων Εθνών, για να αυξήσουμε» την ανθρωπιστική βοήθεια, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από τη Φιλαδέλφεια όπου βρίσκεται για να κάνει ανακοινώσεις για την οικονομική πολιτική. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των Παλαιστινίων δεν έχει καμία σχέση με τη Χαμάς», πρόσθεσε.

Νετανιάχου: Τα αντίποινα αυτής της εβδομάδας στη Γάζα «ήταν μόνο η αρχή»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι τα πλήγματα αυτής της εβδομάδας στη Λωρίδα της Γάζας, δεν είναι «παρά μόνο η αρχή» της απάντησης του ισραηλινού στρατού στην πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

«Οι εχθροί μας μόλις άρχισαν να πληρώνουν το τίμημα. Δεν μπορώ να αποκαλύψω τι θα γίνει στη συνέχεια αλλά σας λέω ότι είναι μόνο η αρχή», είπε ο Νετανιάχου στο διάγγελμά του. «Μαχόμαστε σαν λιοντάρια για το σπίτι μας. Δεν θα συγχωρήσουμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις βάρβαρες πράξεις των εχθρών μας και δεν θα αφήσουμε ούτε τον κόσμο, ούτε κανέναν, να ξεχάσει την φρίκη που βίωσε ο εβραϊκός λαός», πρόσθεσε. «Θα φροντίσουμε αυτός ο πόλεμος να συνεχιστεί χάρη στα πυρομαχικά και τα όπλα που είναι καθ’ οδόν για το Ισραήλ», συνέχισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η κατάσταση στη Γάζα έχει φτάσει σε «επικίνδυνα χαμηλό σημείο», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Χρειαζόμαστε επειγόντως ανθρωπιστική πρόσβαση για να μεταφέρουμε καύσιμα, τρόφιμο και νερό σε όσους έχουν ανάγκη. Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σχολίασε ότι μια τέτοια τεράστια εκκένωση είναι «δύσκολη υπόθεση» αλλά η Ουάσινγκτον δεν αμφισβητεί την απόφαση του Ισραήλ να καλέσει τους αμάχους να φύγουν. «Καταλαβαίνουμε τι προσπαθούν να κάνουν και γιατί - προσπαθούν να απομονώσουν τον άμαχο πληθυσμό από τη Χαμάς, που είναι ο πραγματικός τους στόχος», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Μαχμούντ Αμπάς προς Μπλίνκεν: Η εκτόπιση των Παλαιστινίων της Γάζας θα είναι μια δεύτερη «Νάκμπα» - Στο Κατάρ ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε, εξάλλου, την Παρασκευή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι η εκτόπιση των Παλαιστινίων της Γάζας θα είναι μια δεύτερη «Νάκμπα», μια επανάληψη του 1948, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα εδάφη που σήμερα αποτελούν το Ισραήλ. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας είναι απόγονοι εκείνων των προσφύγων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε, εξάλλου, την Παρασκευή, ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για την αποτροπή οποιουδήποτε κρατικού ή μη κρατικού παράγοντα από την επέκταση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης και έχοντας δίπλα του τον πρωθυπουργό του Κατάρ αλ-Θάνι μετά τη συνάντησή τους, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται εντατικά για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν στη Γάζα από μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους.

Το Κατάρ προσπαθεί να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο ώστε η βοήθεια να μπορεί να φθάσει στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Κατάρ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

Ο αλ-Θάνι κάλεσε τους εταίρους, ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, να σώσουν τους άμαχους από τις συνέπειες της κρίσης αυτής.

Ο Μπλίνκεν κάλεσε το Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τις ανθρώπινες απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας όπου ο στρατός του άρχισε τις χερσαίες επιδρομές εν αναμονή πιθανής επίθεσης ως απάντηση στην πολύνεκρη επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

«Έχουμε πιέσει τους Ισραηλινούς να λάβουν όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να αποφύγουν να βλάψουν τους άμαχους», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα, μετά τις επαφές με τους αξιωματούχους του Κατάρ.

«Αναγνωρίζουμε ότι πολλές παλαιστινιακές οικογένειες της Γάζας υποφέρουν χωρίς να φταίνε και ότι Παλαιστίνιοι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους», πρόσθεσε. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα μετά τις «απαράδεκτες» επιθέσεις της Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν συνεχάρη το Κατάρ -- το οποίο διατηρεί από παλιά σχέσεις με τη Χαμάς -- που έδειξε τη διάθεση να βοηθήσει στην απελευθέρωση ορισμένων ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς.

Ο Μπίνκεν έφθασε χθες, Παρασκευή, στη Ντόχα μετά τη συνάντησή του στο Αμάν με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, έπειτα από την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Αναμένεται επίσης να μεταβεί στο Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

 Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας ξεκινά ευρωπαϊκή περιοδεία σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας αναχωρεί σήμερα για μια ευρωπαϊκή περιοδεία με σκοπό να συζητήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες τρόπους για τον τερματισμό του «πολέμου στη Γάζα», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αϊμάν Σαφάντι.

Ο Ιορδανός μονάρχης συναντήθηκε την Παρασκευή με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και είχε εντατικές επαφές με τους ηγέτες αραβικών και δυτικών χωρών, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης, ώστε να μην συρθεί η Μέση Ανατολή σε έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας.

Η Ιορδανία λέει ότι οποιαδήποτε ενέργεια του Ισραήλ να επιβάλει έναν νέο εκτοπισμό των Παλαιστινίων θα ωθήσει την περιοχή στην «άβυσσο» μιας ευρύτερης σύρραξης. Ο Σαφάντι χαρακτήρισε επίσης «κατάφωρη» παραβίαση του διεθνούς δικαίου το γεγονός ότι το Ισραήλ μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και αναγκάζει τους κατοίκους της να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ κλιμακώνει τις στρατιωτικές ενέργειές του.

Ο Σαφάντι είπε ότι από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς σκοτώνονται αθώοι πολίτες και αυτό θα φέρει απόγνωση και καταστροφή και όχι ασφάλεια στο Ισραήλ. «Δεν θα οδηγήσει στην ασφάλεια ή την ειρήνη», είπε μετά τη συνάντηση που είχε με την Καναδέζα ομόλογό του. «Θα φέρει την περιοχή στην κόλαση του πολέμου (...) πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «η βία θα γεννήσει περισσότερη βία και καταστροφή».

Το Ισραήλ έχει δώσει διορία στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια, ενόψει της χερσαίας επιχείρησης που ετοιμάζει ο στρατός. Λέει ότι δύο δρόμοι θα παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι τις 16.00 (τοπική και ώρα Ελλάδας) ώστε να μπορέσει να φύγει ο κόσμος.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με στελέχη της Χαμάς για να συζητήσει την απελευθέρωση των ομήρων

 Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ελπίζει ότι θα συναντηθεί με στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς την επόμενη εβδομάδα στο Κατάρ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Ο Μπογκντάνοφ είπε στο πρακτορείο ότι «δεν αποκλείει» μια συνάντηση με την ηγεσία της Χαμάς, προσθέτοντας: «είμαστε πάντα υπέρ των επαφών, ιδίως στην παρούσα κατάσταση, (η συνάντηση) θα ήταν χρήσιμη για να επιλύσουμε πρακτικά ζητήματα, όπως είναι η απελευθέρωση των ομήρων».

ΓΓ ΟΗΕ: Γκουτέρες: «Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες»

«Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες», δήλωσε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στο Ισραήλ και στη Γάζα, απαιτώντας την προστασία των αμάχων που δεν πρέπει επιπλέον να «χρησιμοποιούνται ως ασπίδα».

«Η κατάσταση στη Γάζα έχει φθάσει σε επικίνδυνο χαμηλό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αντόνιο Γκουτέρες, περιγράφοντας ένα «σύστημα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης», «ασφυκτικά γεμάτα νεκροτομεία» και μεγάλη έλλειψη νερού στον παλαιστινιακό θύλακα που είναι σε κατάσταση πολιορκίας.

Ο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ηγέτες της περιοχής για να εστιάσουν στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να περιοριστούν τα δεινά. «Χρειαζόμαστε άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα, ώστε να μπορέσουμε να πάμε καύσιμα, τρόφιμα και νερό σε όλους αυτούς που χρήζουν ανάγκης. Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες».

Η Αλ Κάιντα καλεί να γίνουν επιθέσεις στο Ισραήλ και στους υποστηρικτές του παγκοσμίως

 Η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα κάλεσε τους υποστηρικτές της σε όλο τον κόσμο να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον εβραίων, του Ισραήλ και των υποστηρικτών τους. «Είθε ο τζιχάντ εναντίον των εβραίων και των συμμάχων τους να επεκταθεί σε όλη τη γη, τη θάλασσα και τον ουρανό», ανέφερε χθες Παρασκευή μέσω των συνηθισμένων διαύλων προπαγάνδας της. Οι «γιοι του ισλάμ» πρέπει να επιτεθούν στους «σιωνιστές» στους δρόμους του Ντουμπάι, του Αμπού Ντάμπι, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, συνέχισε.

Πρωθυπουργός Βελγίου: Η συλλογική τιμωρία του πληθυσμού της Γάζας δεν είναι αποδεκτή λύση

«Η συλλογική τιμωρία του πληθυσμού της Γάζας δεν είναι αποδεκτή λύση. Ούτε η διακοπή του νερού, του ηλεκτρισμού και του διαδικτύου στη Γάζα» σημείωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο σε συνέντευξη τύπου.

Όπως αναφέρει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων, ο κ. Ντε Κρόο επισήμανε ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στην τρομοκρατία της Χαμάς, αλλά πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Ο Βέλγος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τους κατοίκους του ως «τρομερή πράξη τρόμου». «Είμαστε όλοι εξαιρετικά συγκλονισμένοι από αυτό που συνέβη εκεί και καταδικάζουμε σθεναρά τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς», επισήμανε.

Το Βέλγιο αποφάσισε να συνεχίσει την αναπτυξιακή συνεργασία με την Παλαιστίνη. «Δεν είναι ο σκοπός να στερηθούν οι άνθρωποι τα νοσοκομεία και τα παιδιά την εκπαίδευση», υπογράμμισε ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να βοηθάμε αυτούς τους αθώους πολίτες».