Η ένταση στη Μέση Ανατολή χτυπάει κόκκινο. Η Χαμάς με τις αγριότητες της άναψε φωτιά σε πυριτιδαποθήκη, το Τελ Αβίβ απάντησε σκληρά και η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από ποτέ. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ισραήλ την Τετάρτη για να δείξει αλληλεγγύη και να προσπαθήσει να επηρεάσει τη διεξαγωγή του πολέμου του κατά της Χαμάς, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, καθώς αυξάνεται η ανησυχία 

για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και μια πιθανή περιφερειακή κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας από το Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έρθει εδώ "σε μια κρίσιμη στιγμή για το Ισραήλ, την περιοχή και τον κόσμο".

Ο Μπάιντεν θα επαναβεβαιώσει την "αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και την ακλόνητη δέσμευσή μας για την ασφάλειά του", δήλωσε ο Μπλίνκεν μετά από συναντήσεις με ανώτερους ισραηλινούς ηγέτες.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης ότι, κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συμφώνησαν να "αναπτύξουν ένα σχέδιο" για να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Γάζα, "συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας δημιουργίας περιοχών που θα βοηθήσουν να κρατηθούν οι άμαχοι μακριά από τον κίνδυνο".Παράλληλα πρόσθεσε: "Είναι ζωτικής σημασίας να αρχίσει να ρέει βοήθεια στη Γάζα το συντομότερο δυνατό".

Το ταξίδι του Μπάιντεν ανακοινώθηκε μετά την αποτυχία της προσπάθειας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα, εν μέσω μιας αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, όπως τη χαρακτήρισε ο ΟΗΕ.

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων δήλωσε την Τρίτη ότι δεν ήταν σαφές εάν η επίσκεψη του Μπάιντεν θα επηρέαζε το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης.

Οι ΗΠΑ και οι περιφερειακές δυνάμεις πιέζουν το Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή βοήθειας στη Γάζα και την Αίγυπτο να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα μεταξύ του εδάφους της και του νότιου τμήματος του βομβαρδισμένου θύλακα για τους κατόχους διαβατηρίων άλλων χωρών.

Επιδιώκουν επίσης να περιορίσουν τις εχθροπραξίες, εν μέσω φόβων ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ ο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Αμμάν για να συναντηθεί με τους ηγέτες της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, ενώ θα συναντηθεί επίσης με τον Μαχμούντ Αμπάς, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, κατά τη διάρκεια μονοήμερου ταξιδιού του στην περιοχή.
Σε μια ένδειξη των εντάσεων, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι ισλαμιστές μαχητές που υποστηρίζει θα μπορούσαν να καταφύγουν σε "προληπτικές" επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ "τις επόμενες ώρες".

"Οι ηγέτες των αντιστασιακών ομάδων δεν θα επιτρέψουν στο σιωνιστικό καθεστώς να ενεργήσει με όποιον τρόπο θέλει στη Γάζα", δήλωσε ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στην κρατική τηλεόραση. Η Χιζμπολάχ του Λιβάνου, η κύρια δύναμη αντιπροσώπων του Ιράν στην περιοχή, έχει "όλες τις επιλογές και τα σενάρια" στο τραπέζι, πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει προηγουμένως την Τεχεράνη να μην κλιμακώσει τον πόλεμο και ανέπτυξε δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων στην περιοχή για να αποτρέψει το Ιράν και τη Χιζμπολάχ.

Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι 500 έως 600 Αμερικανοί υπήκοοι παραμένουν παγιδευμένοι στη Γάζα. Αυξάνεται επίσης η πίεση για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στον θύλακα, στους οποίους περιλαμβάνονται Αμερικανοί και άλλοι ξένοι υπήκοοι.

Ο Χαλέντ Μεσάαλ, πρώην ηγέτης της Χαμάς, δήλωσε ότι η ομάδα κρατάει 200-250 αιχμαλώτους. Ο Αμπού Ομπάιντα, εκπρόσωπος της Χαμάς, δήλωσε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται "αιχμάλωτοι από διάφορες εθνικότητες . Αυτοί είναι φιλοξενούμενοι και θα προσπαθήσουμε να τους προστατεύσουμε. Μόλις το επιτρέψουν οι επιτόπιες συνθήκες θα τους απελευθερώσουμε".

Η Χαμάς έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα το πρώτο της βίντεο με μια όμηρο, μια 21χρονη Ισραηλινογαλλίδα ονόματι Μία Σεμ, η οποία δήλωσε ότι οι απαγωγείς της είχαν χειρουργήσει το τραυματισμένο χέρι της. Ζήτησε να επιστρέψει στην οικογένειά της "το συντομότερο δυνατό".