Πτώση τουλάχιστον ενός δολαρίου σημείωσε η τιμή του αργού χθες μετά την αναφορά του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ η οποία έδειξε ότι τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά ετών την εβδομάδα που έληξε στις 15 Αυγούστου.

Πτώση τουλάχιστον ενός δολαρίου σημείωσε η τιμή του αργού χθες μετά την αναφορά του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ η οποία έδειξε ότι τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά ετών την εβδομάδα που έληξε στις 15 Αυγούστου. Στη μείωση της τιμής του μαύρου χρυσού συνέβαλε και η αναφορά της BP (British Petroleum) ότι η λειτουργία του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τσεϊχάν ξεκινά και πάλι τη λειτουργία του την επόμενη εβδομάδα έπειτα από την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί εκεί στις αρχές του μήνα. Και η τρίτη είδηση που έριξε την τιμή του αργού στα 112,89 δολάρια το βαρέλι (για να αυξηθεί στη συνέχεια της συνεδρίασης στα 113,42 δολάρια) ήταν οι εκτιμήσεις για μειωμένη ζήτηση από τους ασιατικούς κολοσσούς όπως η Κίνα.

Συγκεκριμένα τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 9,39 εκατομμύρια βαρέλια στα 305,9 εκατομμύρια. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2001, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Η είδηση είναι σημαντική, καθώς οι αναλυτές κατά μέσο όρο εκτιμούσαν ότι η αύξηση θα ήταν μόλις ένα εκατομμύριο. «Τα αποθέματα άρχισαν να ανακάμπτουν μετά τον Εντουαρντ» σχολίασε ο Μάικλ Λιντς της εταιρείας Strategic Energy & Economic Research, αναφερόμενος στην τροπική καταιγίδα που έπληξε το Τέξας την προηγούμενη εβδομάδα. Στο Λονδίνο η τιμή του Μπρεντ μειώθηκε κατά 1,29 δολάρια στα 111,95 δολάρια το βαρέλι.

Πάντως και παρά τη μείωση που σημειώθηκε μετά την ανακοίνωση για τα αποθέματα και την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού, η χρηματιστηριακή εταιρεία Goldman Sachs παρέμεινε ακλόνητη στις προβλέψεις της και επανέλαβε χθες την εκτίμησή της ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου θα επανακάμψουν και θα αγγίξουν τα 149 δολάρια το βαρέλι έως τα τέλη του έτους. Ο λόγος δεν έχει αλλάξει.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής εταιρείας η προσφορά δεν θα αποδειχθεί ικανή να καλύψει τη ζήτηση των αναδυόμενων αγορών. «Εκτιμούμε ότι η τάση μείωσης της παραγωγής παγκοσμίως και η αύξηση της ζήτησης από τις αναπτυσσόμενες χώρες θα συνεχίσει να είναι σημαντικότερη από τον περιορισμό της ζήτησης στον ανεπτυγμένο κόσμο λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης» αναφέρει στη μελέτη της η Goldman Sachs.

Οι αναλυτές της εταιρείας προσθέτουν ότι οι τιμές θα κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα από ένα συνδυασμό απογοητευτικής παραγωγής εκτός των χωρών-κρατών του OPEC, τη διακοπή της παροχής πετρελαίου από την Κασπία Θάλασσα και την έλλειψη ανόδου στα καταναλωτικά αποθέματα πετρελαίου το δεύτερο τρίμηνο.

Στην αγορά εμπορευμάτων σημαντική ήταν και η αύξηση της τιμής του χρυσού στα 815 δολάρια την ουγγιά από τα 788 στα οποία κυμαίνονταν στα τέλη της συνεδρίασης της Τρίτης.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21/08/2008)