Η νέα καταστροφική επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας (με Χαμάς και Ισραήλ να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος έριξε τον πύραυλο), ανεβάζει περισσότερο την ένταση σε ένα ήδη απόλυτα ασταθές σκηνικό, επιβαρύνοντας το κλιμα εν μέσω ανησυχιών για αυστηρή νομισματική πολιτική και σκοτεινότερο γεωπολιτικό σκηνικό. Οι τιμές του αργού 

πετρελαίου διαπραγματεύονταν σε στενό εύρος τιμών, καθώς η αγορά στάθμιζε τις διπλωματικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή έναντι του ευρύτερου αντίκτυπου των γεωπολιτικών εντάσεων στην προσφορά πετρελαίου.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ένα περιφερειακό ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, αν και μετά το μακελειό στο νοσοκομείο ακυρώθηκε η προσπάθεια του για τετραμερή. Η μετάβαση Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ, ακολουθεί την περιοδεία του ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να μειώσουν τις εντάσεις. Ωστόσο, η αγορά παραμένει σε εγρήγορση καθώς το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο για χερσαία επίθεση στη Γάζα. Οι τιμές του πετρελαίου δέχθηκαν για λίγο πιέσεις μετά τα σχόλια της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας που επανέλαβε τις προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής στις αρχές του 2024. Αυτό διαψεύστηκε αργότερα από τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το ποιες αποφάσεις της αγοράς μπορεί να λάβει η συμμαχία ΟΠΕΚ+ στη συνάντησή της τον Νοέμβριο.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούσαν (πριν ανέβουν πάλι σήμερα) καθώς η αγορά παρακολουθούσε τις διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή κλιμάκωσης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Αυτό συμβαίνει εν μέσω υποτονικής ζήτησης, με τις καιρικές συνθήκες να αναμένονται ως επί το πλείστον ήπιες αυτόν τον χειμώνα και τα αποθέματα φυσικού αερίου της περιοχής να είναι σχεδόν γεμάτα. Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου της Βόρειας Ασίας ωθήθηκαν υψηλότερα, καθώς οι αγοραστές της περιοχής άρχισαν να ρωτούν για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου για παράδοση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το φάσμα της ισχυρής ζήτησης έρχεται καθώς οι κίνδυνοι προσφοράς παραμένουν αυξημένοι. Τα συνδικάτα στην Αυστραλία επανέλαβαν το σχέδιό τους να ξεκινήσουν απεργίες αυτή την εβδομάδα στις εγκαταστάσεις LNG της Chevron. Ένας προηγούμενος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων σταμάτησε αφού και οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν έναν προτεινόμενο διακανονισμό. Τα συνδικάτα στη συνέχεια επέκριναν τις προσπάθειες για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, οδηγώντας σε νέο κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού.

Το σύμπλεγμα των βασικών μετάλλων αγωνίστηκε να διατηρήσει το κεφάλι του πάνω από το νερό εν μέσω ενός τόνου κινδύνου σε όλες τις αγορές. Αυτό πυροδοτήθηκε από τις ανησυχίες για τη ζήτηση, αφού οι ισχυρότερες του αναμενόμενου λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ αύξησαν την προοπτική να παραμείνουν υψηλά τα επιτόκια στο άμεσο μέλλον. Το γεωπολιτικό σκηνικό επιβαρύνει επίσης το κλίμα. Ο χαλκός υποχώρησε κάτω από το βασικό επίπεδο των 8.000 USD/t, καθώς τα σημάδια στενότητας εξασθενούν. Τα αποθέματα LMG βρίσκονται κοντά σε υψηλό διετίας, ενώ η παραγωγή αυξάνεται. Η παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε σε υψηλό ρεκόρ τον Αύγουστο. Το Escondida, το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο, κατέγραψε αύξηση 5% σε ετήσια βάση το γ' τρίμηνο του 2023. Αυτό ακολουθεί τον καλύτερο μήνα των τελευταίων τριών και πλέον ετών, τον Ιούνιο, όταν παρήγαγε 120,3 κ.μ.

Ο χρυσός αψήφησε την άνοδο των αποδόσεων και το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση υψηλότερα, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή ενισχύουν την αγορά ασφαλών καταφυγίων. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον πολλών ισραηλινών στόχων κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα πρέπει να δει αυτή την αγορά να παραμένει ισχυρή. Αυτό έρχεται εν μέσω ισχυρής ζήτησης από τη φυσική αγορά, τόσο από τις κεντρικές τράπεζες όσο και από τους καταναλωτές τόσο στην Ινδία όσο και στην Κίνα.