Αύξηση Τιμών και Ανησυχία στις Αγορές Πετρελαίου Μετά την Πολύνεκρη Επίθεση στο Νοσοκομείο στη Γάζα – Σε Εμπάργκο στο Ισραήλ Καλεί το Ιράν

Αύξηση Τιμών και Ανησυχία στις Αγορές Πετρελαίου Μετά την Πολύνεκρη Επίθεση στο Νοσοκομείο στη Γάζα – Σε Εμπάργκο στο Ισραήλ Καλεί το Ιράν
energia.gr
Τετ, 18 Οκτωβρίου 2023 - 16:33

Αύξηση σημειώνουν σήμερα, Τετάρτη, οι τιμές του πετρελαίου, μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση σε νοσοκομείο στη Γάζα με θύματα εκατοντάδες νεκρούς και για την ευθύνη της οποίας ερίζουν Ισραηλινός στρατός και Χαμάς. Οι ανησυχίες για τις αναταράξεις στις προμήθειες αργού σε όλο τον κόσμο κορυφώνονται ενώ η Τεχεράνη καλεί σε εμπάργκο πετρελαίου κατά του Ισραήλ λόγω των αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα. Οι τιμές του Μπρεντ νωρίτερα σήμερα αυξήθηκαν μέχρι και 3 δολ. το βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, ή πάνω από 2%, φτάνοντας τα 92,90 δολ. το βαρέλι, όπως και το WTI (αύξηση 2,1%), το οποίο άγγιξε μέχρι και τα 89,66 δολ. το βαρέλι

Τα επίπεδα αυτά ήταν τα υψηλότερα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και για τα δύο σημεία αναφοράς των αγορώ πετρελαίου. Αυτή τη στιγμή (16:00 ώρα Ελλάδος), το Μπρεντ βρίσκεται στα 91,02 δολ. το βαρέλι (αύξηση 1,12 δολ. το βαρέλι ή 1,25% σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης) και το WTΙ στα 87,1 δολ. το βαρέλι (αύξηση 1,15 δολ. το βαρέλι ή 1,33% σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης).

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να υπάρξει «άμεσο και πλήρες εμπάργκο στο σιωνιστικό καθεστώς από τις ισλαμικές χώρες, εμπάργκο πετρελαίου κατά του καθεστώτος», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου στο Telegram. Προέτρεψε επίσης τις μουσουλμανικές χώρες να απελάσουν τους Ισραηλινούς πρέσβεις.

Επίσης, σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη φονική έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη, με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους να αλληλοκατηγορούνται. Η σύνοδος κορυφής στο πλαίσιο της οποίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επρόκειτο να συναντηθεί με Παλαιστίνιους και Αιγύπτιους ηγέτες, ακυρώθηκε βιαστικά από τον οικοδεσπότη της, την Ιορδανία. «Η ακύρωση μιας συνόδου κορυφής μεταξύ του Μπάιντεν και των Αράβων ηγετών μειώνει την πιθανότητα διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση της Ισραηλινής Χαμάς», δήλωσε στη βρετανική Guardian ο Βιβέκ Νταρ, αναλυτής στην Commonwealth Bank of Australia.

«Μια μακροχρόνια κατοχή διαφαίνεται ως το σενάριο που ωθεί τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, επειδή αυξάνει τον κίνδυνο να επεκταθεί η σύγκρουση Ισραηλ - Χαμάς και ενδεχομένως να φέρει άμεσα σε αυτή και το Ιράν».

Ο Νταρ σημείωσε τις αυξανόμενες ανησυχίες των αγορών για μια επαπειλούμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Γάζα. Η σύγκρουση οδήγησε τους επενδυτές να μετακινηθούν σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, με τον χρυσό να σημειώνει άνοδο 0,8% φτάνοντας στο υψηλό ενός μηνός, στα 1,938 δολάρια η ουγγιά το πρωί της Τετάρτης.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 4,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 13 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Reuters. Αυτή υπερέβαινε κατά πολύ την πρόβλεψη των αναλυτών για απόσυρση 300.000 βαρελιών, με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναμένονται αργότερα σήμερα.

Ξεχωριστά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίς την Τετάρτη έδειξαν ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,9%, το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, δηλαδή καλύτερα από το αναμενόμενο, υποδεικνύοντας ότι η ζήτηση πετρελαίου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να αυξηθεί. Ο οικονομολόγος του Moody's Analytics, Χάρι Μέρφι Κρουζ, δήλωσε: «Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου πιθανότατα εγγυώνται ότι η Κίνα θα πετύχει τον στόχο ανάπτυξης «περίπου 5%» φέτος. Τούτου λεχθέντος, θα αγωνιστεί για να τα πάει καλύτερα. Η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα».