Αυστραλία: Αποφεύχθηκε Νέα Απεργία στις Εγκαταστάσεις LNG της Chevron – Ανακούφιση στις Αγορές

Αυστραλία: Αποφεύχθηκε Νέα Απεργία στις Εγκαταστάσεις LNG της Chevron – Ανακούφιση στις Αγορές
energia.gr
Τετ, 18 Οκτωβρίου 2023 - 17:31

Μια αυστραλιανή συνδικαλιστική συμμαχία συμφώνησε την Τετάρτη να εγκρίνει συμφωνίες για τους μισθούς και τους όρους στις δύο εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία, τερματίζοντας το αδιέξοδο το οποίο είχε οδηγήσει τους εργαζόμενους να απειλήσουν με νέες απεργίες αυτή την εβδομάδα

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, το συνδικάτο Offshore Alliance ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τις απεργίες που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για την Πέμπτη στα πρότζεκτ Gorgon και Wheatstone του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού στη Δυτική Αυστραλία, και από τα οποία προέρχεται περίπου το 6% του παγκόσμιου LNG.

Η Αυστραλία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων LNG στον κόσμο, με τους κύριους αγοραστές της να βρίσκονται στην Ασία.

Οι traders ανέμεναν ότι τυχόν περικοπές στις προμήθειες λόγω απεργιών θα ωθούσε τους Ασιάτες αγοραστές να αποδυθούν σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στους Ευρωπαίους για τα ίδια φορτία, προκαλώντας αστάθεια στις τιμές spot στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Ωστόσο, την Τετάρτη οι ευρωπαϊκές αγοράς παρουσιάζουν σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς στον ολλανδικό κόμβο TTF, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο, η τιμή βρίσκεται στα 139,40 ευρώ/MWh, μειωμένη κατά -0,10 ευρώ/MWh (ή -0,07%) σε σχέση με εχθές.

Το αδιέξοδο ήρθη μετά από πολυήμερες συνομιλίες χάρη στη μεσολάβηση του βιομηχανικού διαιτητή της Αυστραλίας, της Fair Work Commission, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει μια κατ' αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο και η οποία τερμάτισε εβδομάδες απεργιών. Η κατ' αρχήν συμφωνία είχε καταρρεύσει νωρίτερα αυτό το μήνα όταν τα συνδικάτα δήλωσαν ότι η Chevron είχε παραβιάσει τις δεσμεύσεις της.

Οι εργαζόμενοι έχουν δείξει «απίστευτη υπομονή» απέναντι στη Chevron, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Offshore Alliance Μπραντ Γκάντι σε δήλωσή του, κατηγορώντας την εταιρεία ότι προσπάθησε να αποσυρθεί από την προσωρινή συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι δύο πλευρές τον περασμένο μήνα.

"Ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί τώρα να σταματήσει, αλλά εάν η Chevron προσπαθήσει να αλλάξει ξανά τη συμφωνία, τα μέλη μας προφανώς δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν προστατευμένη βιομηχανική δράση", δήλωσε ο Gandy.

Η Chevron είχε δηλώσει προηγουμένως ότι μόνο ένας μικρός αριθμός ζητημάτων εμπόδιζε μια συμφωνία, ανάμεσα στα οποία η αποζημίωση για τα γεύματα και τα ταξίδια.

"Υπήρξαν κάποιοι ουσιαστικοί συμβιβασμοί από τη Chevron την 11η ώρα που επέτρεψαν την εκ νέου σύναψη συμφωνίας και την ματαίωση των απεργιών", δήλωσε ο ενεργειακός αναλυτής Saul Kavonic. "Τα εκκρεμή θέματα της διαπραγμάτευσης δεν ήταν αρκετά σημαντικά ώστε να μην μπορέσουν να επιλυθούν. Ο κίνδυνος προέκυψε μόνο επειδή είχε καταρρεύσει η εμπιστοσύνη μεταξύ των μερών και τα συναισθήματα μπορεί να είναι έντονα εκ μέρους κάποιων από τα εμπλεκόμενα άτομα."

Ο Kavonic επισήμανε είπε ότι η συμφωνία θα τερματίσει τους κινδύνους απεργιών στα μεγαλύτερα υπεράκτια έργα LNG της Αυστραλίας. Αν και οι συνδικαλιστικές συνομιλίες ενδέχεται να πραγματοποιηθούν σε κάποιες μικρότερες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου το επόμενο έτος, αυτό δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά τον παγκόσμιο εφοδιασμό φυσικού αερίου, όπως είπε.

Η Offshore Alliance, ένας συνασπισμός του Αυστραλιανού Συνδικάτου Εργαζομένων και της Ναυτιλιακής Ένωσης της Αυστραλίας, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι θα θέσουν σε ψηφοφορία τις προτεινόμενες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Οι συνεχιζόμενες διαφωνίες είχαν αναστατώσει τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου για αρκετές εβδομάδες και αύξησαν τις τιμές του LNG έως και 35% τον Αύγουστο. Την Τρίτη, οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στην Ολλανδία και τη Βρετανία μειώθηκαν περαιτέρω μετά τις απώλειες τη Δευτέρα, λόγω των ομαλών ροών φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, ενώ οι ανησυχίες για την προσφορά λόγω γεωπολιτικών εντάσεων μειώθηκαν επίσης.