CEO, Saudi Aramco: Το COP28 Πρέπει να Επικεντρωθεί στη Μείωση των Εκπομπών και Όχι της Παραγωγής Ορυκτών Καυσίμων

CEO, Saudi Aramco: Το COP28 Πρέπει να Επικεντρωθεί στη Μείωση των Εκπομπών και Όχι της Παραγωγής Ορυκτών Καυσίμων
energia.gr
Πεμ, 19 Οκτωβρίου 2023 - 16:16

Ο διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco, δήλωσε την Τρίτη ότι η φετινή διάσκεψη COP28 του ΟΗΕ για το κλίμα θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση των εκπομπών από τους υδρογονάνθρακες, αντί στη μείωση της παραγωγής τους

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Διευθύνων Σύμβουλος Amin Nasser μιλούσε στο Energy Intelligence Forum στο Λονδίνο, ενόψει της διάσκεψης για το κλίμα που πρόκειται να ξεκινήσει στο Ντουμπάι στις 30 Νοεμβρίου.

"Η εστίαση πρέπει να είναι στις εκπομπές. Σήμερα η εστίαση δεν είναι καθαρά στις εκπομπές, είναι: 'πρέπει είτε να κλείσουμε είτε να επιβραδύνουμε τη συμβατική [ενέργεια] σας'", είπε ο Νάσερ.

Οι ΑΠΕ από μόνες τους δεν μπορούν να επωμιστούν το βάρος της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης, όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα οδηγήσουν σε ελλείψεις ενέργειας και εκτίναξη των τιμών.

Η εστίαση θα πρέπει να είναι στην προσθήκη δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και στη βελτίωση της αποδοτικότητας της παραγωγής υδρογονανθράκων για τη μείωση των εκπομπών τους, επισήμανε ο Νάσερ.

Εξάλλου, τη Δευτέρα, οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν ότι θα πιέσουν προς μια παγκόσμια πρώτη συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων που εκπέμπουν CO2 στο COP28. Ωστόσο, οι χώρες απέχουν πολύ από το να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ εκείνων που απαιτούν μια συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και των κρατών που επιμένουν στη διατήρηση του ρόλου του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 43% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 για να έχει πιθανότητες να εκπληρώσει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου (3,6 Φαρενάιτ) πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.