Η Gazprom εργάζεται στο σχεδιασμό της υποδομής για έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα από την ρωσική Άπω Ανατολή της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από χρόνια, Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν να ενισχύσουν τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου και η Gazprom και οι κινεζικοί κρατικοί ενεργειακοί γίγαντες εργάζονται εδώ και χρόνια για να αυξήσουν την παροχή φυσικού αερίου μέσω αγωγών.

Η Gazprom προμηθεύει φυσικό αέριο στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia. Οι παραδόσεις το 2022 ανήλθαν στα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), ενώ οι συνολικές ροές για ολόκληρο το τρέχον έτος αναμένεται να ανέλθουν σε 22 bcm.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι αναφορές ανέφεραν ότι η Ρωσία είχε αυξήσει την εξαγωγική ικανότητα του αγωγού της προς την Κίνα σε πάνω από 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως.

Η Κίνα έχει γίνει περισσότερο ή λιγότερο προορισμός πρώτης προτεραιότητας για τη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου μετά τη διάρρηξη των σχέσεων με την Ευρώπη.

Το Power of Siberia ήταν ένα από τα μεγαλύτερα έργα που ολοκλήρωσε πρόσφατα η Gazprom και ο πρώτος αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα. Τώρα, γίνεται λόγος για το Power of Siberia 2, το οποίο ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είπε πέρυσι ότι θα χρησιμεύσει ως ένα είδος αντικατάστασης του ανενεργού Nord Stream 2 στη στρατηγική ανάπτυξης των εξαγωγών της Gazprom.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Alexey Miller δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να προμηθεύσει στην Κίνα με όγκους φυσικού αερίου συγκρίσιμους με τους όγκους που έστελνε η Μόσχα στη Δυτική Ευρώπη πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία παρείχε περίπου το 35% του συνόλου του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τους όγκους πωλήσεων στην Κίνα σε τέτοια επίπεδα για τουλάχιστον άλλα επτά χρόνια, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Vedomosti.

Φέτος, οι εξαγωγές της Gazprom στην Ευρώπη μειώθηκαν, παρασύροντας προς τα κάτω και τα κέρδη του κολοσσού φυσικού αερίου. Η Gazprom ανέφερε τεράστια πτώση στα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου, καθώς οι παραδόσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2022, όταν η Ρωσία εξακολουθούσε να προμηθεύει αέριο αγωγών στους Ευρωπαίους πελάτες της για το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου εξαμήνου του περασμένου έτους.