Σφοδρή κριτική στον πρόεδρο Μπαίντεν και στο νόμο για τον Πληθωρισμό(IRA) άσκησε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μπαράσο, σε δηλώσεις σε ακρόαση της πλήρους επιτροπής για να εξετάσει τη διαδικασία δέουσας επιμέλειας του Υπουργείου Ενέργειας για τη χορήγηση ανταγωνιστικών επιχορηγήσεων και δανείων που χρηματοδοτούνται μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού και του διακομματικού νόμου για τις υποδομές, καθώς και τη συνολική επενδυτική στρατηγική του Υπουργείου για την καινοτομία.

Ο γερουσιαστής Μπαράσο είναι τακτικό μέλος της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Γερουσίας (ENR). Στην ομιλία του κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς ότι με τις ενεργειακές επιλογές τους αποδυναμώνουν τις ΗΠΑ και δίνουν περισσότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην Κίνα, που ήδη είναι πολύ μπροστα σε πολλούς τομείς, της πράσινης μετάβασης.

Κατά την ακρόαση κατέθεσαν ο David W. Crane, Υφυπουργός Υποδομών του Υπουργείου Ενέργειας, ο κ. Jigar H. Shah, Διευθυντής του Γραφείου Προγραμμάτων Δανείων του Υπουργείου Ενέργειας και η αξιότιμη Teri L. Donaldson, Γενική Επιθεωρήτρια του Υπουργείου Ενέργειας.

Η ομιλία του γερουσιαστή Μπαράσο:

"Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε.

"Θέλω να καλωσορίσω μαζί σας τον γερουσιαστή Παντίλα στην επιτροπή, δεδομένου του πτυχίου του στη μηχανική από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. Καλωσορίζουμε τόσο τη συμμετοχή σας όσο και την εμπειρογνωμοσύνη σας. Καλώς ήρθατε στην επιτροπή. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας.

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για την πραγματοποίηση αυτής της ακρόασης σήμερα. Πρόσφατα τρομακτικά γεγονότα παρέχουν ένα ανησυχητικό σκηνικό για τη σημερινή ακρόαση. Οι τρομοκράτες της Χαμάς επιτέθηκαν άγρια στο Ισραήλ. Η Χαμάς διέπραξε φρικαλεότητες εναντίον αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων βρεφών και παιδιών. Ο κόσμος έχει αηδιάσει από αυτά που συνέβησαν. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το Ιράν βοήθησε στο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση αυτής της διαβολικής επίθεσης εναντίον του συμμάχου μας. Ο κίνδυνος ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να αυξάνεται.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία συνεχίζει να διεξάγει τον απρόκλητο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας και όπως ίσως είδατε ο Πούτιν και ο Σι είναι μαζί σήμερα.

Και η Κίνα, την ίδια στιγμή, γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο επιθετική καθώς επιδιώκει την παγκόσμια κυριαρχία. Αυτές είναι οι συνέπειες της αδυναμίας του έθνους μας. Αποδεικνύουν ότι η ενεργειακή μας πολιτική πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μια τυφλή υποταγή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό είναι που κάνει τόσο επικίνδυνο τον γελοία ονομαζόμενο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού.

Ας είμαστε ξεκάθαροι: Η εμμονή του Προέδρου Μπάιντεν για την "ενεργειακή μετάβαση" θα μας οδηγήσει από την ενεργειακή ανεξαρτησία στην ενεργειακή και ορυκτολογική εξάρτηση από την Κίνα, τη Ρωσία και τον ΟΠΕΚ. Αυτό δεν είναι το είδος της "μετάβασης" που θέλουν ή χρειάζονται οι Αμερικανοί.

Σήμερα, εξέδωσα μια έκθεση που εκθέτει πώς η πληθωριστική ΙΡΑ θα κάνει την Αμερική πιο αδύναμη και τους αντιπάλους μας ισχυρότερους.

"Ξεκινώντας από το όνομά του, όλα όσα έχουμε ακούσει από τους Δημοκρατικούς για αυτό το καταστροφικό νομοσχέδιο είναι ψέματα.

Αυτό το κομματικό νομοσχέδιο, ένα πραγματικά μονόπλευρο νομοσχέδιο, θα στείλει την Αμερική ακόμη περισσότερο στο κόκκινο, ενώ θα πλουτίσει την κόκκινη Κίνα. Θα αφήσει τους φορολογούμενους παγιδευμένους σε νέο δανεισμό για εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Και με ένα χρέος 33 τρισεκατομμυρίων δολαρίων - το οποίο αυξάνεται - δεν μπορούμε να το αντέξουμε αυτό.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει τρομερό ιστορικό στην προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων. Ως αντιπρόεδρος, ανακοίνωσε προσωπικά, τη χορήγηση εγγύησης δανείου στην πολιτικά συνδεδεμένη ηλιακή εταιρεία Solyndra.

"Και κ. Πρόεδρε, αναφερθήκατε σε αυτή την εταιρεία στην εναρκτήρια ομιλία σας. Όλοι γνωρίζουμε πώς κατέληξε: μια πτώχευση 500 εκατομμυρίων δολαρίων, με τους φορολογούμενους να πληρώνουν το λογαριασμό. Με την IRA, οι Αμερικανοί μπορούν να περιμένουν να δουν περισσότερες Solyndra. Η πρόσφατη αποκάλυψη ότι το Υπουργείο Ενέργειας επέλεξε εταιρείες που συνδέονται με την Κίνα, στις οποίες αναφερθήκατε κ. Πρόεδρε, για οικονομικά βραβεία, θα πρέπει να θορυβήσει κάθε Αμερικανό. Αλλά δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι καλωσορίζει τις κινεζικές εταιρείες ως "μεγάλους παίκτες" στις αγορές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι "απόλυτα ευτυχής να συνεργαστεί με [την Κίνα]" για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Και ο IRA ενθαρρύνει περισσότερο από αυτό. Είναι ένα τρομερό λάθος.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί θα πρέπει να είναι σε θέση να συμφωνήσουν ότι τα δολάρια των φορολογουμένων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της Κίνας. Δεν είναι μόνο οι ανόητες βραβεύσεις που ωφελούν την Κίνα.

Αυτό το κακοσχεδιασμένο νομοσχέδιο πρόκειται να ωθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες μακριά από τα καύσιμα και τις τεχνολογίες που κυριαρχούμε προς εκείνες που ελέγχουν η Κίνα και άλλοι. Οι κινεζικές εταιρείες ηγούνται της παραγωγής ανεμογεννητριών, ηλιακών πάνελ και μπαταριών εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό δεν αλλάζει. Τώρα η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο. Η Κίνα ελέγχει επίσης τις αλυσίδες εφοδιασμού πολλών από τα κρίσιμα ορυκτά που χρησιμοποιούν αυτές οι τεχνολογίες. Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν επέλεγε κινεζικές εταιρείες για επιχορηγήσεις, εργαζόταν για να εμποδίσει την εξόρυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακόμη και αν μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερη εξόρυξη εδώ στην Αμερική, θα χρειαζόμασταν και πάλι τεράστιες ποσότητες κρίσιμων υλικών από την Κίνα, τη Ρωσία και αλλού για να κατασκευάσουμε τον αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων που απαιτεί ο Joe Biden. Δεν είναι δυνατόν να γίνει διαφορετικά. Αντιπαραβάλλετε αυτή τη μελλοντική εξάρτηση με την πρόσφατη παγκόσμια ηγετική θέση της Αμερικής στην παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

"Ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου φαίνονται ευτυχείς να παραδώσουν το ενεργειακό πλεονέκτημα της Αμερικής.

Και κ. Πρόεδρε, αναφέρετε στα εισαγωγικά σας σχόλια αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει τώρα στη Βενεζουέλα με το να επιτρέπονται εκεί οι γεωτρήσεις που δεν επιτρέπουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και το κάνουμε με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια και με περισσότερο σεβασμό στο περιβάλλον απ' ό,τι θα το κάνουν ποτέ εκείνοι.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τι σημαίνει αυτό.

Σημαίνει περισσότερες παρακλήσεις προς δικτάτορες όπως η Ρωσία, το Ιράν και η Βενεζουέλα, όπως έκανε μόλις χθες η κυβέρνηση. Σημαίνει ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα είναι όμηροι των διαθέσεων των εχθρών μας. Σημαίνει ισχυρότερους αντιπάλους, ασθενέστερους συμμάχους και δεν χρειαζόμαστε μια ενεργειακή πολιτική υπέρ του Ιράν και της Κίνας. Είναι αυτό που παίρνουμε από αυτή την κυβέρνηση.

Πρέπει να επιστρέψουμε σε μια φιλοαμερικανική, "all-of-the-above" ενεργειακή στρατηγική.

Αυτό είναι καλό για την Αμερική και για τον ελεύθερο κόσμο. Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό, κύριε Πρόεδρε.

Το IRA, δεν μπορεί να σωθεί. Πρέπει να καταργηθεί.


Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε."