Η Κίνα έχει ξεπεράσει τις προηγούμενες προβλέψεις για το μέγεθος του πυρηνικού της οπλοστασίου και τώρα παράγει ακόμη περισσότερα όπλα, ενώ επεκτείνει το ναυτικό της, προειδοποιεί το Πεντάγωνο σε νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Το υπουργείο Άμυνας πιστεύει συγκεκριμένα ότι η Κίνα διέθετε περισσότερες από 500 πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό της τον Μάιο, περίπου 100 περισσότερες από πέρυσι

σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τη στρατιωτική ισχύ της Κίνας. Το υπουργείο Άμυνας εκτιμά επίσης ότι η Κίνα πιθανότατα θα διπλασιάσει τον αριθμό αυτό σε περισσότερες από 1.000 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2030, και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με το politico, η έκθεση έρχεται καθώς στην Ουάσιγκτον προετοιμάζονται για μια πιθανή προσωπική συνάντηση μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια τον επόμενο μήνα. Όμως οι εντάσεις μεταξύ των χωρών εξακολουθούν να είναι υψηλές: Το Πεντάγωνο αποχαρακτήρισε αυτή την εβδομάδα μια σειρά από βίντεο και εικόνες που δείχνουν μια αύξηση των κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών που παρενοχλούν στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ στη Νότια και Ανατολική Θάλασσα της Κίνας φέτος και πέρυσι.

Ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας "είναι σε καλό δρόμο για να ξεπεράσουν τις προηγούμενες προβλέψεις", αλλά αρνήθηκε να δώσει πιο συγκεκριμένους αριθμούς. Πέρυσι, το Πεντάγωνο εκτιμούσε ότι η Κίνα θα έχει 1.000 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2030 και 1.500 μέχρι το 2035.

"Αυτό που κάνουν τώρα, αν το συγκρίνετε με αυτό που έκαναν πριν από περίπου μια δεκαετία, το ξεπερνάει πραγματικά κατά πολύ από πλευράς κλίμακας και πολυπλοκότητας", δήλωσε ο αξιωματούχος, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης. "Επεκτείνουν και επενδύουν στις χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες πλατφόρμες πυρηνικής εκτόξευσης, καθώς και στις υποδομές που απαιτούνται για την υποστήριξη αυτής της αρκετά μεγάλης επέκτασης των πυρηνικών τους δυνάμεων".

Σύμφωνα με την έκθεση, η Κίνα θα χρησιμοποιήσει πιθανότατα τους νέους αντιδραστήρες "ταχείας αναπαραγωγής" και τις εγκαταστάσεις επανεπεξεργασίας για την παραγωγή πλουτωνίου για το αυξανόμενο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της, παρά το γεγονός ότι Κινέζοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν δημοσίως ότι οι εγκαταστάσεις αυτές προορίζονται για "ειρηνικούς σκοπούς".

Επιπλέον, η Κίνα πιθανότατα ολοκλήρωσε την κατασκευή των τριών νέων πεδίων της για σιλό πυραύλων στερεών καυσίμων το 2022, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 300 νέων σιλό διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, και έχει φορτώσει "τουλάχιστον μερικούς" ICBM στα σιλό, σύμφωνα με την έκθεση.

Το πυρηνικό απόθεμα του Πεκίνου εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερο από εκείνο της Ρωσίας ή των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον Ιανουάριο, η Ρωσία διέθετε 5.889 πυρηνικές κεφαλές- οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεταν 5.244, σύμφωνα με το ανεξάρτητο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης. Ωστόσο, η Κίνα έχει αρνηθεί να συμμετάσχει σε συνομιλίες για τα όπλα με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι τα οπλοστάσια των άλλων δύο εθνών είναι πολύ μεγαλύτερα από το δικό της.

Η Ρωσία ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι θα αναστείλει τη συμμετοχή της στη Νέα Συνθήκη Μείωσης Στρατηγικών Όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία περιορίζει τις πυρηνικές δυνάμεις των δύο χωρών.

Η στρατιωτική επέκταση της Κίνας δεν περιορίζεται στο πυρηνικό της οπλοστάσιο. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το Πεκίνο συνέχισε να επεκτείνει το ναυτικό του, αυξάνοντας από 340 πλοία και υποβρύχια σε υπηρεσία πέρυσι σε περισσότερα από 370 φέτος, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ο ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας επρόκειτο να αυξηθεί κατά 7,1%, όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

Η έκθεση συζητούσε επίσης την "εμβάθυνση" των δεσμών της Κίνας με τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι το Πεκίνο έχει "επιχειρήσει μια διακριτική προσέγγιση για την παροχή υλικής υποστήριξης στη Ρωσία για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας". Αυτό προφανώς αναφέρεται στην εμφάνιση κινεζικής κατασκευής εξαρτημάτων για θωρακισμένα σώματα και άλλο εξοπλισμό στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.