Οι άνθρωποι στο Μπαρ'αμ, ένα κιμπούτς περίπου 300 μέτρα από τα λιβανέζικα σύνορα, έχουν συνηθίσει να ζουν κοντά σε μια χώρα που φιλοξενεί την υποστηριζόμενη από το Ιράν, αντι-ισραηλινή μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ - αρκετά κοντά, όπως είπε ένας κάτοικος, για να ακούν τους ήχους των τζαμιών και να "χαιρετούν τους ανθρώπους" στην άλλη πλευρά. Η κοινότητα στα Υψώματα της Γαλιλαίας, η οποία φιλοξενεί οπωρώνες και τα ερείπια μιας αρχαίας εβραϊκής συναγωγής, ήταν μεταξύ των 

συνοριακών χωριών που δέχθηκαν πυρά πυραύλων κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ με τον Λίβανο το 2006. Οι δύο χώρες εξακολουθούν να μην έχουν δεσμούς.

Αυτόν τον μήνα, όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ και έσφαξαν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους σε πρωτοφανείς διασυνοριακές επιδρομές, το τοπικό συμβούλιο του Μπαρ'αμ συνεδρίασε και ζήτησε από τους κατοίκους να μετακινηθούν νότια στις 8 Οκτωβρίου, την επόμενη ημέρα.

"Αφού μάθαμε τι συνέβη στο νότο, αποφασίσαμε ότι έπρεπε να εκκενώσουμε", δήλωσε ο Lea Raivitz, εκπρόσωπος της κοινότητας, τα περισσότερα μέλη της οποίας ζουν τώρα σε ένα ξενοδοχείο στην όχθη της λίμνης Γαλιλαίας στα νότια, αναφέρουν οι FT.

Την Πέμπτη η Χεζμπολάχ εκτόξευσε τουλάχιστον 20 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, προκαλώντας άμεσα αντίποινα από τον ισραηλινό στρατό και απειλώντας να κλιμακώσει τις μάχες στα σύνορα, οι οποίες είχαν ήδη αυξηθεί μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι τουλάχιστον 13 μαχητές της έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε, όπως και τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι και τέσσερις Παλαιστίνιοι μαχητές στο Λίβανο, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης και του Ερυθρού Σταυρού. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην άλλη πλευρά των συνόρων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός πολίτη που χτυπήθηκε την Κυριακή από αντιαρματικό πύραυλο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό και αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Οι φόβοι μας, δήλωσε ο Raivitz, δεν είναι για πυραύλους ή ρουκέτες, αλλά για μια διασυνοριακή επίθεση όπως αυτές από τη Γάζα.

"Συνήθως η απειλή που αντιμετωπίζουμε είναι οι πύραυλοι από τη Χεζμπολάχ, αλλά αυτή τη φορά [η] απειλή θα μπορούσε να έρθει από την άλλη πλευρά: τρομοκράτες που μπαίνουν στα σπίτια μας, σφάζουν μωρά και ηλικιωμένους", δήλωσε ο Raivitz, ο οποίος ζήτησε να μην κοινοποιήσει το όνομα του ξενοδοχείου όπου διαμένει η κοινότητα από φόβο μήπως ειδοποιήσει τους μαχητές που θα μπορούσαν να βλάψουν τα μέλη της.

Σχεδόν 400 άνθρωποι, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του χωριού, έχουν γίνει φύγει. "Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να κρατήσουμε την κοινότητα ενωμένη όσο περισσότερο μπορούσαμε", είπε.

Ο μαζικός εκτοπισμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από τον βορρά του Ισραήλ και από το νότιο "περίβλημα της Γάζας" που δέχτηκε επίθεση στις 7 Οκτωβρίου έχει αναδείξει μια θεμελιώδη απειλή για την ασφάλεια σε έναν πόλεμο που έχει αποκαλύψει τις αδυναμίες του εβραϊκού κράτους στον στρατιωτικό σχεδιασμό και τις πληροφορίες.

Ένα αναδυόμενο ερώτημα για το Ισραήλ, καθώς προσπαθεί να εκδιώξει τη Χαμάς από τη Γάζα σε μια αναμενόμενη χερσαία επίθεση, θα είναι αν η έκβαση του πολέμου θα κάνει τους Ισραηλινούς να αισθάνονται αρκετά ασφαλείς για να ζήσουν ξανά στις παραμεθόριες περιοχές του.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει δημοσιεύσει επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των εκτοπισμένων από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά τα ξενοδοχεία στη Θάλασσα της Γαλιλαίας και τη Νεκρά Θάλασσα, που άδειασαν από τουρίστες μετά τον πόλεμο, είναι τώρα γεμάτα από πολλές χιλιάδες εκτοπισμένους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων.

Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε στις 16 Οκτωβρίου την εκκένωση 28 κοινοτήτων κατά μήκος των βόρειων συνόρων του. Οι κάτοικοι του βορρά, ωστόσο, δήλωσαν στους FΤ ότι πολλοί είχαν φύγει την εβδομάδα πριν από την έκδοση της διαταγής.

Ο Naan Eli, αρχιτέκτονας τοπίου από το Μπαρ'αμ, εφυγε στην Τιβεριάδα με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του στις 8 Οκτωβρίου. Ερωτηθείς πότε αναμένεται να επιστρέψει, ο Eli είπε: "Έχω την αίσθηση ότι αυτό θα διαρκέσει για αρκετό καιρό".

Η Χεζμπολάχ είναι μια από τις καλύτερα εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες ένοπλες ομάδες της Μέσης Ανατολής. Ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της, καυχιέται ότι οι πύραυλοι της ομάδας μπορούν να φτάσουν οπουδήποτε μέσα στο Ισραήλ, ενώ οι δεκάδες χιλιάδες μαχητές της είναι έτοιμοι για μάχη, σκληραγωγημένοι από τα χρόνια που πολεμούσαν στον πόλεμο της Συρίας.

Οι ΗΠΑ έστειλαν αυτή την εβδομάδα μια δεύτερη ομάδα αεροπλανοφόρων στην ανατολική Μεσόγειο, σε αυτό που Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν ως προειδοποίηση προς τη Χεζμπολάχ ή τον προστάτη της, το Ιράν, να μην εκμεταλλευτούν τον πόλεμο για να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο στο βορρά.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι θα μπορούσε να οργανώσει διασυνοριακές επιδρομές του τύπου που πραγματοποιεί η Χαμάς. Ωστόσο, η  οργάνωση δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε αρχίσει να καταστρέφει κάμερες παρακολούθησης σε αρκετές θέσεις του ισραηλινού στρατού κατά μήκος των συνόρων. Δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει ελεύθερους σκοπευτές να τις καταστρέφουν σε πέντε σημεία, συμπεριλαμβανομένου ενός έξω από την ισραηλινή πόλη Metula.

Λιβανέζοι κάτοικοι συνοριακών χωριών δήλωσαν στους FT ότι η Χιζμπολάχ είχε επανειλημμένα πειράξει τις κάμερες κοντά στη Metula αυτό το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της όλο και πιο θρασύτατης τακτικής της.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια να εμποδίσει τον ισραηλινό στρατό να παρακολουθεί τις κινήσεις στα σύνορα. Θα μπορούσε επίσης να είναι απλώς προπαγάνδα, με σκοπό να ταράξει τους Ισραηλινούς. Η Χαμάς απενεργοποίησε ή κατέστρεψε τις κάμερες κατά τη διάρκεια των επιθέσεών της στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Εμπειρογνώμονες και ανώτεροι διπλωμάτες στην περιοχή λένε ότι το Ιράν και η Χιζμπολάχ δεν έχουν αποφασίσει πώς θα αντιδράσουν εάν το Ισραήλ εξαπολύσει χερσαία επίθεση. Οι ανταλλαγές πυροβολικού ήταν ως επί το πλείστον περιορισμένες και περιορίστηκαν σε παραμεθόριες περιοχές, σε μια προσπάθεια, όπως λένε οι αναλυτές, να περιοριστούν οι εχθροπραξίες.

"Μέχρι στιγμής, οι δύο πλευρές παραμένουν εντός των κανόνων εμπλοκής", δήλωσε ο Ντέιβιντ Γουντ, αναλυτής του Λιβάνου στην Crisis Group, προσθέτοντας ότι οι κανόνες αυτοί εξελίσσονται. Αλλά είναι πολύ σαφές ότι η συχνότητα και η ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων αυξάνονται: όσο περισσότερες επιχειρήσεις διεξάγονται εναντίον της άλλης πλευράς, τόσο πιο πιθανό είναι να το παρατραβήξει κάποιος".

Ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις σκέψεις της Χεζμπολάχ δήλωσε στους FT: "Αν μας χτυπήσουν σκληρά στο Λίβανο, θα πρέπει να απαντήσουμε στα πυρά με πυρά". Δεν διευκρίνισαν πώς μπορεί να μοιάζει ένα "σκληρό χτύπημα", αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λανθασμένου υπολογισμού.

Το άτομο, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η Χεζμπολάχ είχε αντιμετωπίσει "τεράστια διπλωματική πίεση" για να αποκλιμακώσει.


Ο νομοθέτης της Χιζμπολάχ Χασάν Φαντλάλα δήλωσε την Κυριακή ότι η ομάδα ήταν έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και ότι το επόμενο βήμα της "συνδέεται με το τι συμβαίνει στη Γάζα".

Στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, ερωτηθείς σχετικά με τις διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του "απάντησαν σημαντικά στις επιθέσεις αυτές και παραμένουν έτοιμες για κάθε πιθανή εξέλιξη".

Στρατιωτικά οδοφράγματα είχαν στηθεί την περασμένη εβδομάδα κατά μήκος της διαδρομής που οδηγεί στη συνοριακή πόλη Μετούλα, με τα οχήματα να μην μπορούν να εισέλθουν σε αυτό που είναι πλέον μια κλειστή στρατιωτική ζώνη. Τα τανκς ήταν σταθμευμένα, έτοιμα να αναπτυχθούν, και τα στρατιωτικά οχήματα μετέφεραν ένοπλους στρατιώτες κατά μήκος του δρόμου. Γύρω από μια στροφή του δρόμου, μια περίπολος Ισραηλινών στρατιωτών περίμενε, ντυμένοι με κλαδιά, προφανώς ως καμουφλάζ.

Οι δρόμοι είχαν αδειάσει στην Kiryat Shmona, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής, η οποία βρίσκεται σε απόσταση βολής από πυραύλους μικρού βεληνεκούς και είχε πληγεί σκληρά κατά τη διάρκεια του πολέμου το 2006.

"Δεν φοβάμαι τους πυραύλους", δήλωσε η Limor Vardi. "Φοβάμαι μόνο τις διεισδύσεις της Χιζμπολάχ". Η Vardi, η οποία μεγάλωσε στη συνοριακή περιοχή της Γάζας, δήλωσε ότι μένει στην πόλη επειδή "δεν έχω άλλο μέρος να πάω".

Την Παρασκευή ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα εκκενώσει τους κατοίκους του Kiryat Shmona σε κρατικά επιδοτούμενους ξενώνες. Μιλώντας πριν από την κίνηση, η Raivitz, εκπρόσωπος του Bar'am, δήλωσε ότι η κοινότητα, στους ιδρυτές της οποίας περιλαμβάνονται επιζώντες του Ολοκαυτώματος, είναι αποφασισμένη να επιστρέψει πίσω αργά ή γρήγορα. "Πρέπει να επιστρέψουμε στα σύνορα. Τα κιμπούτζιμ είναι αυτά που κρατούν το κράτος".