Σε θρίλερ εξελίσσεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους της Γάζας, με τον ίδιο το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να έχει μεταβεί στο πέρασμα Ράφα, που παραμένει κλειστό, αν και το βράδυ της Τετάρτης είχε ανακοινωθεί συμφωνία Μπάιντεν-Σίσι για το άνοιγμά του με την συναίνεση Νετανιάχου υπό όρους

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για την αποστολή των πρώτων 20 φορτηγών, που είναι ζήτημα πότε θα περάσουν, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την τύχη των αμάχων, ξένων υπηκόων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λωρίδα αλλά και των Παλαιστινίων. Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς θέσεων της Χαμάς και είναι όπως δηλώνουν θέμα χρόνου η χερσαία επίθεση. 

Και άλλη μία παράλληλη διαδικασία διαπραγματεύσεων φαίνεται πως έχει ανοίξει, με τη δήλωση της Χαμάς πως είναι έτοιμη να προχωρήσει στην απελευθέρωση ορισμένων εκ των ομήρων που κρατάει στη Γάζα, Ισραηλινών και ξένων υπηκόων, που είναι περισσότεροι από 200 και δεν υπάρχουν διασταυρωμένα στοιχεία ως προς την κατάστασή τους. Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει χθες πως οι περισσότεροι βρίσκονται εν ζωή, όμως σήμερα στην πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα ομήρους, απάντησε αρνητικά. Στην διαδικασία δήλωσε ότι προσφέρεται να μεσολαβήσει και η Ρωσία.

Οι προετοιμασίες για χερσαία επίθεση έχουν ολοκληρωθεί από τον ισραηλινό στρατό, η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει δώσει την εντολή έναρξης των επιχειρήσεων και είναι θέμα του ισραηλινού επιτελείου στρατού να δώσει διαταγή επίθεσης. O υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσσέτ στο Τελ Αβίβ, είπε ότι το Ισραήλ πρώτα θα επιτεθεί στην ομάδα στη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές και χερσαίους ελιγμούς, στη συνέχεια θα νικήσει θύλακες αντίστασης και τέλος θα πάψει να έχει την ευθύνη για τη ζωή στη Λωρίδα της Γάζας.

«Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, κατά την οποία πραγματοποιείται μια στρατιωτική εκστρατεία με αεροπορικές επιδρομές και αργότερα με χερσαίο ελιγμό με σκοπό την καταστροφή των επιχειρησιακών στελεχών και την καταστροφή των υποδομών προκειμένου να νικήσουμε και να καταστρέψουμε τη Χαμάς». Στη δεύτερη φάση σύμφωνα με τον Γκαλάντ θα συνεχιστούν οι μάχες, αλλά σε χαμηλότερη ένταση, καθώς τα στρατεύματα «θα εξαλείψουν τους θύλακες αντίστασης».

Και τέλος «το τρίτο στάδιο θα είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, η άρση της ευθύνης του Ισραήλ για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφαλείας για τους πολίτες του Ισραήλ και τους κατοίκους της περιοχής γύρω από τη Γάζα».

Χθες μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας δήλωσε στο ABC ότι ο IDF έχει το πράσινο φως να μπει στη Γάζα, όποτε είναι έτοιμος. H πολεμική αεροπορία του Ισραήλ βομβαρδίζει «με έναν ρυθμό που δεν έχει συμβεί εδώ και δεκαετίες» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι. Ο Χαγκάρι είπε επίσης ότι οι IDF ετοιμάζονται «για τα επόμενα στάδια της μάχης» και το ίδιο κάνουν και οι δυνάμεις που βρίσκονται γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς εννοεί με τη φράση αυτή.

Οι εχθροπραξίες κλιμακώνονται και στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Σαουδική Αραβία και το Ομάν κάλεσαν σήμερα τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

Το χτύπημα στον Άγιο Πορφύριο

Εν τω μεταξύ έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το χτύπημα και την κατάρρευση του κτιρίου της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα.  Αντίδραση και από το Πατριαρχείο που κάνει λόγο για “έγκλημα πολέμου”. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο αριθμός των ατόμων μέσα στην Εκκλησία είναι 50 άτομα, η πλειονότητα των οποίων είναι παιδιά και γυναίκες. Μέχρι τώρα δεν είναι σαφής ο αριθμός των θυμάτων. Και αυτό διότι τοπικά μέσα μεταδίδουν ότι υπάρχουν δύο νεκροί, ενώ ο Μητροπολίτης Γάζας Αλέξιος που είναι και ο ηγούμενος της Μονής Αγίου Πορφυρίου μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για 18 νεκρούς. Την ίδια ώρα το πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μιλάει για οκτώ νεκρούς.

(η συνέχεια στο slpress.gr)