Οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να πλανώνται πάνω από την αγορά. Οι αγορές ενέργειας παραμένουν σε αναμμένα κάρβουνα, ενώ η αδύναμη ζήτηση στην Κίνα δημιούργησε αντίθετους ανέμους για τον τομέα των βιομηχανικών μετάλλων. Ο χρυσός έκλεισε λίγο πιο κοντά στα 2.000 δολάρια/ουγγιά, καθώς οι επενδυτές συνέρρευσαν σε περιουσιακά στοιχεία-καταφύγια. Το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει περισσότερο από 8% από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

 

Ενώ ο πόλεμος θα συνεχίσει να οδηγεί τις ροές καταφυγίων προς τον χρυσό, τα περαιτέρω κέρδη των τιμών εξαρτώνται επίσης από το ότι ο κύκλος των επιτοκίων της Fed πλησιάζει στο τέλος του. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων των ΗΠΑ, μειώνοντας το κόστος ευκαιρίας του χρυσού. Η ζήτηση από τη φυσική αγορά είναι επίσης ισχυρή, τόσο από τις κεντρικές τράπεζες όσο και από τους καταναλωτές.

Το αργό πετρέλαιο κατέγραψε δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο, καθώς ο κίνδυνος διαταραχών της προσφοράς πλανάται πάνω από την αγορά. Η έκρηξη σε νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας αύξησε την ένταση στην περιοχή στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε σε πλήρες και άμεσο μποϊκοτάζ του Ισραήλ από τις μουσουλμανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου ενός εμπάργκο πετρελαίου στη χώρα. Οποιαδήποτε διεύρυνση της σύγκρουσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε κίνδυνο διακοπής έως και 20 MB/d πετρελαίου άμεσα και μέσω παρεμποδισμένης εφοδιαστικής αλυσίδας. Παρ' όλα αυτά, η χαλάρωση των γεωπολιτικών εντάσεων συνέβαλε στην υποχώρηση του αργού πετρελαίου την Παρασκευή. Το Ισραήλ συμφώνησε να αναστείλει την επίθεσή του κατά της Χαμάς μετά από πιέσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Αυτό μείωσε τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα εξαπλωνόταν σε όλη τη Μέση Ανατολή και θα διατάρασσε τον εφοδιασμό. Οι ΗΠΑ ανέστειλαν επίσης τις κυρώσεις για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών της Βενεζουέλας σε περισσότερα από 0,5 εκατ. δολάρια ημερησίως.

Οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου παρέμειναν σε επιφυλακή εν μέσω των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων. Η σύγκρουση έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στη διακοπή λειτουργίας ενός σημαντικού κοιτάσματος που τροφοδοτεί την Αίγυπτο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το βορειοαφρικανικό κράτος. Οι έμποροι παρακολουθούν επίσης τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας. Οι ροές αυτές ενδέχεται να απειληθούν μετά την επιβολή από τη Βουλγαρία αιφνιδιαστικού φόρου στο καύσιμο, ο οποίος θα μπορούσε ουσιαστικά να σταματήσει τον εφοδιασμό χωρών όπως η Σερβία και η Ουγγαρία. Ωστόσο, τα κέρδη ήταν περιορισμένα εν μέσω των προβλέψεων για ήπιο και θυελλώδη καιρό για μεγάλο μέρος της ηπείρου την επόμενη εβδομάδα ή δύο. Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου της Βόρειας Ασίας ήταν επίσης υψηλότερες. Ωστόσο, οι έμποροι ανησυχούν ότι οι αυξανόμενες προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου θα περιορίσουν τη ζήτηση της Κίνας για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι επίμονες ανησυχίες σχετικά με τον τομέα των ακινήτων της Κίνας επιβάρυναν το κλίμα σε όλο το σύμπλεγμα των βιομηχανικών μετάλλων. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιδηρομετάλλευμα σημείωσαν την πέμπτη εβδομαδιαία απώλειά τους, καθώς η Country Garden έχασε την πληρωμή τόκων ομολόγου σε δολάρια ΗΠΑ. Η πιθανή αθέτηση πληρωμών αυξάνει την ανησυχία ότι η αδύναμη ζήτηση στην εγχώρια αγορά της Κίνας παραμένει αντίξοος άνεμος για τον χάλυβα και το σιδηρομετάλλευμα. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άντλησε CNY733 δισ. στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω βραχυπρόθεσμων φορτίων πολιτικής σε μια προσπάθεια να στηρίξει την εκκολαπτόμενη οικονομική ανάκαμψη. Το κλίμα ενισχύθηκε για λίγο από τα στοιχεία νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα που έδειξαν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση το γ' τρίμηνο. Η βιομηχανική παραγωγή ήταν επίσης ισχυρότερη, σημειώνοντας αύξηση 4,5% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο. Ο χαλκός αγωνίστηκε να κρατήσει το κεφάλι του πάνω από το νερό, καθώς τα αποθέματα στις αποθήκες της LME αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.