Το 2023, η μικρότερη ποσότητα φυκιών ξεβράστηκε στις παραλίες του Qingdao από τότε που άρχισε η καταγραφή τους το 2007, δήλωσαν οι τοπικές αρχές στις 3 Αυγούστου. Αυτό το ρεκόρ δεν έγινε εύκολα: η κυβέρνηση λέει ότι περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι πέρασαν δύο μήνες ελέγχοντας τα φύκια που σχηματίζονται στα ανοιχτά αυτής της πόλης-λιμάνι της ανατολικής ακτής.

Είναι η 17η συνεχόμενη χρονιά που η Κίτρινη Θάλασσα πλήττεται από την ανθοφορία των φυκιών. Εμφανίζονται κανονικά στα τέλη της άνοιξης και διαρκούν τρεις έως τέσσερις μήνες, βλάπτουν το τοπικό θαλάσσιο οικοσύστημα και επηρεάζουν τόσο τη ναυτιλία όσο και τον τουρισμό. Στη μεγαλύτερη έκτασή της, η φετινή άνθιση κάλυψε 61.159 τετραγωνικά χιλιόμετρα - το ένα τέταρτο του μεγέθους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι τρέχουσες προσεγγίσεις για την ανθοφορία περιλαμβάνουν τη μείωση του αριθμού των σχεδιών υδατοκαλλιέργειας στις οποίες σχηματίζονται τα φύκια, την αλιεία τους από τον ωκεανό και την απομάκρυνσή τους από τις παραλίες. Οι ειδικοί λένε ότι ενώ αυτά έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά, θα ήταν καλύτερο να μειωθεί η ροή στον ωκεανό της ρύπανσης της ξηράς και των λιπασμάτων που τροφοδοτούν τα άνθη. Για να γίνει αυτό απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ξηράς-ωκεάνιας, προσθέτουν.

Γιατί σχηματίζονται πράσινες παλίρροιες;

Τα άνθη Qingdao σχηματίζονται από ένα πράσινο φύκι που ονομάζεται Ulva prolifera. Έχει ένα κύριο στέλεχος με πολλά φύλλα και μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο σε μήκος. Ιδιαίτερα προσαρμόσιμο, τα φύκια μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα στις σωστές συνθήκες, σχηματίζοντας πράσινες παλίρροιες.

Το Ulva prolifera δεν είναι από μόνο του τοξικό, αλλά οι ανθίσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες. Ογκώδεις μάζες από φύκια εμποδίζουν το ηλιακό φως να εισέλθει στον ωκεανό και μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου, πνίγοντας ουσιαστικά τη θαλάσσια ζωή.

Αν αφεθούν να σαπίσουν στην ακτή, τα φύκια παράγουν μεγάλες ποσότητες αμμωνίας και απελευθερώνουν σουλφίδια στο θαλασσινό νερό, δημιουργώντας μια αποκρουστική δυσοσμία. Αυτό έχει προκαλέσει θανάτωση εκτρεφόμενων αγγουριών και κολοκυθιών, με τεράστιες οικονομικές απώλειες στους αγρότες. Εμποδίζει τη ναυτιλία καθώς και τους κολυμβητές και τους παραθεριστές γενικότερα, θέτοντας προκλήσεις για τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τους Science Times, μια εφημερίδα που συνδέεται με την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, η Ulva prolifera ζει στον ωκεανό για 2,5 δισ. χρόνια. Μέχρι σχετικά πρόσφατα, ξεβράστηκε στις ακτές του Qingdao σε μικρές ποσότητες που δεν προκάλεσαν μαζική ανησυχία. Αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, γεγονός που καθιστά τη θερμοκρασία του νερού πιο ευνοϊκή για την ανάπτυξη των φυκιών. Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει είναι η αύξηση των θρεπτικών ουσιών που εισέρχονται στο νερό λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Το τελευταίο εξηγείται από την εκβιομηχάνιση και την αστικοποίηση της ανατολικής Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία γενικά οδηγεί σε αυξανόμενες ποσότητες λυμάτων και γεωργικών λιπασμάτων που φτάνουν στον ωκεανό μέσω των ποταμών. Αυτό δημιουργεί συνθήκες στις οποίες η Ulva prolifera θα ανθίσει.

Οι επιστήμονες εργάζονται για να εντοπίσουν την πηγή και τα αίτια της άνθησης των φυκιών από την αρχή τους το 2007. Το 2017, ερευνητές από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και άλλους ερευνητικούς φορείς δήλωσαν ότι η πηγή ήταν σχεδίες εκτροφής φυκιών στα ανοιχτά του βόρειου Jiangsu. ακριβώς νότια του Qingdao. Τα ευρήματα αυτά αμφισβητήθηκαν από ορισμένους ειδικούς στο Jiangsu.

Η περιοχή είναι σημαντικός παραγωγός βρώσιμων φυκιών. Παραδοσιακά, η περίοδος καλλιέργειας φυκιών ξεκινά τον Οκτώβριο, όταν μπαίνουν σχεδίες, δίχτυα και σχοινιά στο νερό. Το Ulva prolifera προσκολλάται σε αυτά και σταδιακά αρχίζει να αναπτύσσεται. Όταν η θερμοκρασία φτάνει τους 20 C την άνοιξη, αρχίζει ακόμη και να παραγκωνίζει την εμπορική καλλιέργεια, αναγκάζοντας τους αγρότες υδατοκαλλιέργειας να την αφαιρέσουν με το χέρι και να την πετάξουν στις παραλίες. Μερικά φύκια καταλήγουν επίσης στο νερό στο τέλος της σεζόν τον Απρίλιο/Μάιο, όταν αποσυναρμολογούνται οι σχεδίες. Παρασύρεται βόρεια με τα ρεύματα και τους ανέμους που επικρατούν, μέχρι να φτάσει στη στεριά στο Shandong.