Η Oman LNG υπέγραψε συμφωνίες τη Δευτέρα για την επέκταση των προμηθειών σε μετόχους, συμπεριλαμβανομένων των Shell και TotalEnergies για έως και για 10 χρόνια μετά το 2024, ανέφερε το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Ομάν, ONA

Αναλυτικότερα, η Oman LNG θα προμηθεύει περίπου επτά εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως (mtpa) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για περίπου 10 χρόνια, με τις τιμές να συνδέονται με τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, όπως μεταδίδει το ONA, επικαλούμενο τον υπουργό Ενέργειας του Ομάν Salim al-Aufi.

Η εταιρεία Oman LNG ανήκει κατά 51% στην κυβέρνηση του Ομάν, με το 30% να κατέχεται από τη Shell, το 5,54% από την TotalEnergies, το 5% από την Korea LNG, το 2% από την PTTEP της Ταϊλάνδης και το 0,92%

Itochu Corporation ενώ από 2,77% κατέχουν η ιαπωνική Mitsubishi Corporation και τη Mitsui & Co, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Υπογράφηκαν επίσης συμφωνίες με τους μετόχους της Qalhat LNG, η οποία συγχωνεύτηκε με το Oman LNG πριν από μια δεκαετία. Η Qalhat LNG θα παρέχει περίπου 3,8 mtpa για τέσσερα έως πέντε χρόνια, όπως δήλωσε ο al-Aufi, σύμφωνα με το ONA.

Οι υφιστάμενες συμφωνίες θα λήξουν στις αρχές του 2025 ή στις αρχές του 2026, με τις νέες συμφωνίες να είναι «προπαρασκευαστικές συμφωνίες για την πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου πέραν του 2024», πρόσθεσε ο al-Aufi.

Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν νέους πελάτες για το LNG του Ομάν, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Τουρκίας, ανέφερε το ONA, επικαλούμενο τον υπουργό.

Οι συμφωνίες στοχεύουν να συμβάλουν στην ενίσχυση των εσόδων του Ομάν από το φυσικό αέριο, σύμφωνα με το ONA.

Η Oman LNG στοχεύει να «ανανεώσει τις στρατηγικές της συνεργασίες με διάφορες διεθνείς εταιρείες» μετά το 2024, αναφέρει το πρακτορείο ONA, επικαλούμενο τον Πρόεδρο της Oman LNG, Talal Al Awfi, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του σουλτανάτου, OQ.