Πόσο μακριά βρισκόμαστε από τη στιγμή που ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο (EV) θα φορτίζει σε μόλις 10 λεπτά και θα μπορεί να διανύσει ως και 1.200 χιλιόμετρα με μια φόρτιση; Σύμφωνα με την Toyota, τα πρώτα αυτοκίνητα με μπαταρίες «solid state» (στερεάς κατάστασης ή αλλιώς ξηρού τύπου) που θα επιτρέπουν ανάλογες «επιδόσεις», θα βγουν από τη γραμμή παραγωγής μόλις το 2027.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ των Financial Times, η Toyota δηλώνει ότι βρίσκεται κοντά στο να επιτύχει την κατασκευή μπαταριών στερεάς κατάστασης επόμενης γενιάς με τον ίδιο ρυθμό που κατασκευάζονται οι υπάρχουσες μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα. Αν το καταφέρει, η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει ορόσημο στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για την ηλεκτροκίνηση.

Η πρόοδός που έχει συντελεστεί στην τεχνολογία κατασκευής επιτεύχθηκε, όπως υποστήριξε η Toyota, χάρη σε μια «ανακάλυψη» που αφορά στα υλικά των μπαταριών η οποία θα επιτρέψει στην εταιρεία να παράγει μαζικά μπαταρίες στερεάς κατάστασης ως το 2027 ή το 2028. Αυτές οι μπαταρίες μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα, αντιμετωπίζοντας τις βασικές ανησυχίες για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων, όπως ο χρόνος φόρτισης, η αριθμός των χιλιομέτρων που μπορούν να διανύσουν με μια φόρτιση καθώς και ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

«Η Toyota προσπαθεί τώρα να καλύψει το χαμένο έδαφος έναντι της Tesla και των κινεζικών αντιπάλων της, όπως η BYD, στην κούρσα των ηλεκτρικών οχημάτων (…) Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης μπορούν να συγκρατήσουν περισσότερη ενέργεια από τις σημερινές μπαταρίες υγρού ηλεκτρολύτη. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και οι αναλυτές αναμένουν ότι θα επιταχύνουν τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα» σημειώνει το Reuters.

Εάν επιτύχει τον στόχο της, γράφουν οι FT, η Toyota αναμένει ότι τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα που θα τροφοδοτούνται από μπαταρίες στερεάς κατάστασης θα έχουν αυτονομία 1.200 χιλιομέτρων (υπερδιπλάσια από την αυτονομία των σημερινών της EV) και χρόνο φόρτισης 10 λεπτών ή και μικρότερο. Ωστόσο η κατασκευή μπαταριών στερεάς κατάστασης σε μεγάλες ποσότητες είναι δαπανηρή και δύσκολη, με την Goldman Sachs να προειδοποιεί για μια σχετικά δύσκολη πορεία προς την ευρείας κλίμακας παραγωγή κατά την επόμενη δεκαετία.

Τα προβλήματα περιλαμβάνουν την ευαισθησία των μπαταριών στην υγρασία και το οξυγόνο, καθώς και τη μεγάλη μηχανική πίεση που απαιτείται για την κατασκευή τους. Σύμφωνα με την Toyota, μία από τις πιο κρίσιμες και δύσκολες τεχνολογίες για τη μαζική παραγωγή είναι η διαδικασία συναρμολόγησης, κατά την οποία τα στρώματα των στοιχείων καθόδου-ανόδου πρέπει να στοιβάζονται γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια, χωρίς να καταστρέφονται τα υλικά.

Μηχανικός της Toyota ανέφερε ότι η εταιρεία είναι σχεδόν έτοιμη να κατασκευάσει μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των μπαταριών, ελέγχοντας παράλληλα την ποιότητα. Τον Σεπτέμβριο, η αυτοκινητοβιομηχανία ξενάγησε δημοσιογράφους, αναλυτές και επενδυτές στο ιαπωνικό εργοστάσιο όπου ετοιμάζεται να παράγει μπαταρίες στερεάς κατάστασης σε μεγάλες ποσότητες. Ακολούθησε μια ημερίδα τον Ιούνιο, στην οποία η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι βρήκε «μια λύση για τα υλικά» που θα κάνει τις μπαταρίες να διαρκούν περισσότερο και να παρέχουν σταθερή απόδοση.

Την περασμένη εβδομάδα η Toyota και η εταιρεία διύλισης πετρελαίου Idemitsu Kosan ανακοίνωσαν μια συνεργασία για την ανάπτυξη και μαζική παραγωγή μπαταριών στερεάς κατάστασης. «Συνδυάζοντας τις τεχνολογίες ανάπτυξης υλικών και των δύο εταιρειών, την τεχνολογία κατασκευής υλικών της Idemitsu και την τεχνολογία μαζικής παραγωγής μπαταριών της Toyota, θα ξεκινήσουμε τη μαζική παραγωγή μπαταριών πλήρους κλίμακας» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Toyota, Κότζι Σάτο.

Οι Financial Times σημειώνουν από την πλευρά τους ότι τα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης αυτών των μπαταριών έχουν αναβληθεί επανειλημμένα στο παρελθόν, «με αποτέλεσμα πολλοί αναλυτές να είναι επιφυλακτικοί για το αν η Toyota θα μπορέσει να πετύχει τον τελευταίο στόχο που έθεσε για την εμπορική αξιοποίηση». Προσθέτουν ότι παρά την αυξανόμενη εμπιστοσύνη τους στην τεχνολογία κατασκευής, τα στελέχη της Toyota παραδέχονται ότι η εταιρεία πρέπει ακόμη να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζει την ποιότητα των υλικών των μπαταριών όταν παράγονται σε μεγάλες ποσότητες.

Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Toyota, Κότζι Σάτο, ανέφερε ότι οι όγκοι παραγωγής των μπαταριών στερεάς κατάστασης θα είναι πιθανότατα μικροί όταν η εταιρεία τις κυκλοφορήσει σε ηλεκτρικά οχήματα, ήδη από το 2027. «Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι να βγάλουμε τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης στον κόσμο και να εξετάσουμε την επέκταση του όγκου από εκεί και πέρα», δήλωσε.

Οπως αναφέρουν, τέλος, οι FT, υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που έχουν σημειώσει πρόσφατα πρόοδο για τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης. Μια από αυτές είναι η κινεζική εταιρεία κατασκευής μπαταριών CATL, η οποία αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται να παράγει μαζικά τις «ημι-στερεές» μπαταρίες της πριν από το τέλος του έτους. Παράλληλα, μια θυγατρική της Samsung, η εταιρεία κατασκευής μπαταριών και ηλεκτρονικών υλικών Samsung SDI, ολοκλήρωσε μια πλήρως αυτοματοποιημένη πιλοτική γραμμή παραγωγής για μπαταρίες στερεάς κατάστασης.

Protagon.gr