Husk Power: Συγκέντρωσε 100 Εκατ. Δολ. Για Κατασκευή Μίνι Ηλιακών Δικτύων σε Αφρική και Ασία

Husk Power: Συγκέντρωσε 100 Εκατ. Δολ. Για Κατασκευή Μίνι Ηλιακών Δικτύων σε Αφρική και Ασία
energia.gr
Τρι, 24 Οκτωβρίου 2023 - 14:34

Η Husk Power, με έδρα τις ΗΠΑ, συγκέντρωσε χρηματοδότηση ύψους 103 εκατ. δολ. για την κατασκευή τουλάχιστον 1.400 μίνι ηλιακών δικτύων σε αγροτικές περιοχές στην Αφρική και την Ασία, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της την Τρίτη, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να επεκταθεί σε κοινότητες που δεν είναι συνδεδεμένες με εθνικά δίκτυα

Η Husk συγκέντρωσε τα χρήματα κατά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής της από υφιστάμενους μετόχους της, όπως οι εταιρείες Shell Ventures και SwedFund, αλλά και νέους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού φορέα επενδύσεων υποδομής STOA και της U.S. International Development Finance Corporation.

Η εταιρεία λειτουργεί 200 μίνι δίκτυα σε Νιγηρία και Ινδία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή της, Manoj Sinha. Η Νιγηρία, με πληθυσμό άνω των 200 εκατομμυρίων, αντιμετωπίζει χρόνιες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του ερειπωμένου δικτύου μεταφοράς και των περιορισμών παραγωγής, γεγονός που αφήνει πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις να εξαρτώνται από γεννήτριες βενζίνης και ντίζελ.

Τα μίνι δίκτυα, που αποτελούνται από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μικρής κλίμακας, κυμαίνονται συνήθως σε μέγεθος από λίγα κιλοβάτ έως και 10 μεγαβάτ (MW), που επαρκούν για να τροφοδοτήσουν εκατοντάδες νοικοκυριά.

Ο Σίνχα δήλωσε ότι τα δύο τρίτα των νέων κεφαλαίων θα επενδυθούν στην Αφρική, κυρίως στη Νιγηρία, με σχέδια επέκτασης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ).

«Ελπίζουμε λοιπόν πριν από το 2026 να έχουμε ένα αξιοπρεπές μέγεθος και στη ΛΔΚ χρησιμοποιώντας αυτή τη νέα χρηματοδότηση. Αλλά θα επικεντρωθούμε στην Ινδία και τη Νιγηρία, όπου θα αυξήσουμε το αποτύπωμά μας από 200 σε 1.500 μίνι δίκτυα», δήλωσε ο Sinha στο Reuters.

Περίπου 300.000 νέα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις θα συνδεθούν στα μίνι δίκτυα, όπως ανέφερε.

Σε ανακοίνωσή της, η Husk σημειώνει ότι 60 εκατ. δολ. από τα νέα κεφάλαια ήταν χρέη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τη Διεθνή Χρηματοοικονομική Εταιρεία και άλλους δανειστές, ενώ το υπόλοιπο ήταν ίδια κεφάλαια από υφιστάμενους και νέους κατόχους μετοχών. Η ανακοίνωση της Husk έρχεται αφότου ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay Banga δήλωσε, τον Αύγουστο, ότι στοχεύει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή 1.000 μίνι ηλιακών δικτύων ενέργειας στη Νιγηρία.