Στεφάτος, ΕΔΕΥΕΠ: Τα Αποθέματα Φυσικού Αερίου της Ελλάδας Φαίνεται ότι Υπερβαίνουν την Εγχώρια Ζήτηση

Στεφάτος, ΕΔΕΥΕΠ: Τα Αποθέματα Φυσικού Αερίου της Ελλάδας Φαίνεται ότι Υπερβαίνουν την Εγχώρια Ζήτηση
energia.gr
Τρι, 24 Οκτωβρίου 2023 - 15:29

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας φαίνεται ότι υπερβαίνουν την εγχώρια ζήτηση, επεσήμανε ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ, κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, ενώ, παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για συνεργασίες σε όλο το φάσμα του ενεργειακού μίγματος χωρίς να επιβραδυνθεί η διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης. Συγκεκριμένα, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων δήλωσε: "Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι μέχρι να γίνουν γεωτρήσεις, ωστόσο οι εκτιμήσεις δείχνουν πως τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια υπερβαίνουν την εγχώρια ζήτηση. Κατά συνέπεια οι έρευνες δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και περιφερειακό και ευρωπαϊκό ζήτημα"

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η ΕΔΕΥΕΠ, εκτός από τις έρευνες υδρογονανθράκων, συμπεριέλαβε πρόσφατα στο αντικείμενό της και δύο νέους τομείς :

-Την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, για την οποία γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης εξαντλημένου κοιτάσματος του Πρίνου, και

-τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, για τα οποία, όπως αποκάλυψε, την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις αναφορικά με το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης τους. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο κ. Στεφάτος, το αιολικό δυναμικό της χώρας ξεπερνά την εγχώρια ζήτηση για καθαρή ενέργεια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ υπογράμμισε ότι δεν γίνεται προσπάθεια επιβράδυνσης της ενεργειακής μετάβασης αλλά υπάρχουν ευκαιρίες και μπορούν να διαμορφωθούν συνεργασίες σε όλο το φάσμα του ενεργειακού μίγματος που θα δώσουν λύσεις στην τρέχουσα αναταραχή της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας. 

"Πρέπει να λάβουμε υπόψιν για το κόστος της μετάβασης"

“Είμαστε κομμάτι μίας μεγάλης μετάβασης που η ανθρωπότητα υλοποιεί για πρώτη φορά. Θα κάνουμε λάθη αλλά πρέπει να είμαστε ευέλικτοι στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου”, τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), κ. Αριστοφάνης Στεφάτος. Επίσης, έβαλε στη συζήτηση την παράμετρο του κόστους, αναφέροντας πως "το κόστος αυτής της μετάβασης είναι κάτι το οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας". Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου που έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη και δημιούργησαν όπως σημείωσε "την πρώτη κρίση κόστους στον χώρο της ενέργειας". "Αυτό σε συνδυασμό με τον πόλεμο προκάλεσε κρίση στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο και μας έκανε να καταλάβουμε πως υπάρχουν ζητήματα αναφορικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού", συμπλήρωσε.

Αναφορά έκανε, επίσης, στις γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι οποίες, όπως σημείωσε, "μάς δίνουν τη δυνατότητα να καταλάβουμε το τι μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα σε περίοδο κρίσεων. Οι κρίσεις αναδεικνύουν την ανάγκη για εγχώρια παραγωγή. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τις γεωπολιτικές εντάσεις. Χρειαζόμαστε διασυνδέσεις, δίκτυα και να χτίσουμε υποδομές μας. Έχουμε ανάγκη συνέργειες που θα χτίσουν το κατάλληλο ενεργειακό μείγμα". Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν αυτή την σκληρή πραγματικότητα και αναθεωρούν τις στρατηγικές τους, σημειώνοντας ότι "στην Ελλάδα με την τωρινή κυβέρνηση έχουμε πάρει αποφασιστικά βήματα και η εταιρεία μας ηγείται σε πολλές δράσεις".

"Σημαντικές ανακοινώσεις την άλλη Τρίτη με Σκυλακάκη και Σδούκου για τα υπεράκτια αιολικά"

"Έχουμε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα για τα αιολικά πάρκα στη θάλασσα", σημείωσε ο κ. Στεφάτος. "Όσον αφορά τα υπεράκτια αιολικά την άλλη Τρίτη θα ανακοινώσουμε μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη και την υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου κάτι πολύ σημαντικό πάνω σε αυτό το πεδίο. Η Ελλάδα πέρα από τη διαφάνεια που έχει, έχει και τεράστιο αιολικό δυναμικό. Το αιολικό δυναμικό μας θα ξεπερνά την εγχώρια ζήτηση είμαστε αισιόδοξοι και χαρούμενοι πιστεύουμε ότι μπορούμε να δώσουμε ευκαιρίες οι οποίες θα προωθήσουν διμερή σχήματα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Ευκαιρίες δηλαδή που καλύπτουν όλο το φάσμα του ενεργειακού μείγματος. Η Ελλάδα θα είναι στην προμετωπίδα αυτής της μετάβασης", όπως επισήμανε.

Αναφορικά με το τι κρατά πίσω την Ελλάδα και δεν ανέπτυξε τις δυνατότητές της νωρίτερα ο κ. Στεφάτος δήλωσε πως "δεν είχαμε την τεχνολογία που απαιτούνταν και όταν η τεχνολογία ήρθε είχαμε χρηματοοικονομική κρίση", συμπληρώνοντας πως είναι θέμα ωριμότητας. Όσον αφορά τα υπεράκτια αιολικά σχολίασε ότι γίνεται λόγος κυρίως για πλωτά συστήματα. "Η τεχνολογία ωρίμασε πολύ πρόσφατα, άρα τώρα ήρθε η ώρα να κινηθούμε σε αυτό το μέτωπο", κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ.