Τα καλύτερα οικονομικά στοιχεία συνέβαλαν στην τόνωση του κλίματος στους κλάδους των βιομηχανικών μετάλλων. Ωστόσο, η χαλάρωση των γεωπολιτικών εντάσεων έφερε πιάσεις στις αγορές ενέργειας. Ο χαλκός οδήγησε τα βασικά μέταλλα υψηλότερα, αφού οι PMI των ΗΠΑ παρουσίασαν άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας 

μετά τους τελευταίους μήνες στασιμότητας. Αυτό βοήθησε να αμβλυνθούν οι ανησυχίες ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού θα επιβάρυνε τις επενδύσεις και τη βιομηχανική δραστηριότητα. Το κλίμα ενισχύθηκε επίσης αφού η Κίνα ενίσχυσε την οικονομική στήριξη. Οι νομοθέτες αύξησαν τον δείκτη του ελλείμματος για το 2023 στο 3,8% του ΑΕΠ από 3%. Ενέκριναν επίσης την έκδοση επιπλέον χρέους 1 τρισεκατομμυρίου CNY για τη στήριξη της κατασκευής. Ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping επισκέπτεται την Κεντρική Τράπεζα (People's Bank of China /PBOC) για πρώτη φορά, θέλοντας να δείξει με αυτό τον τρόπο την αυξημένη εστίαση της κυβέρνησης στη στήριξη της οικονομίας.

Η πρόσθετη στήριξη για την οικονομία βοήθησε επίσης να ωθήσει τα μελλοντικά συμβόλαια σιδηρομεταλλεύματος υψηλότερα. Το συμβόλαιο σιδηρομεταλλεύματος με τις περισσότερες συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων Dalian σημείωσε άνοδο σχεδόν 4% μετά από αναφορές για πρόσθετη έκδοση κρατικού χρέους. Η World Steel Association εξέφρασε την αισιοδοξία της για την κινεζική αγορά. Στην τελευταία έκθεσή της, αναμένει ότι ο κινεζικός τομέας ακινήτων θα σταθεροποιηθεί και θα τονώσει την ανάπτυξη της ζήτησης χάλυβα.

Οι τιμές του ανθρακικού λιθίου στην Κίνα παρέμειναν υπό πίεση εν μέσω χρόνιας υπερπροσφοράς. Η ζήτηση των τελικών χρηστών παραμένει χαμηλότερη από το αναμενόμενο, με τους αγοραστές να περιμένουν και να βλέπουν την προσέγγιση καθώς βελτιώνονται οι προμήθειες. Η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, η CATL, ανέφερε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα για το τρίτο τρίμηνο εν μέσω πολέμου τιμών και αυξανόμενου ανταγωνισμού στην Κίνα. Παρόλα αυτά, η υποστήριξη για περαιτέρω επενδύσεις στον εφοδιασμό αυξάνεται. Η αυστραλιανή κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μια επέκταση 2 δισ. AUD της χρηματοδότησης κρίσιμων ορυκτών στο πλαίσιο των προσπαθειών της να προχωρήσει προς την καθαρή ενέργεια. Υπάρχει επίσης μια ώθηση για την αποδυνάμωση της λαβής της Κίνας στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού με την ανάπτυξη της ικανότητας επεξεργασίας ορυκτών ζωτικής σημασίας.

Το αργό πετρέλαιο επέκτεινε τις πρόσφατες απώλειες εν μέσω ελπίδων ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν θα κλιμακωθεί σε ολόκληρη την περιοχή. Υπάρχουν αυξανόμενες εκκλήσεις από το εσωτερικό του Ισραήλ να επανεξεταστεί το εύρος μιας χερσαίας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό οφείλεται στους φόβους ότι η Χεζμπολάχ στον Λίβανο θα εισέλθει από τον Βορρά με τους πυραύλους της. Ωστόσο, ο επικεφαλής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποίησε ότι η τρέχουσα μεγάλη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να αποτελέσει βαθύ σοκ για την αγορά πετρελαίου.

Η ασθενής ζήτηση επηρέασε περαιτέρω τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο ήπιος καιρός έχει επιβαρύνει το κλίμα τις τελευταίες ημέρες, παρά την απειλή διακοπής του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή. Οι τιμές LNG της Βόρειας Ασλάν ακολούθησαν τις ευρωπαϊκές τιμές χαμηλότερα. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους τελικούς χρήστες της περιοχής ολοκλήρωσαν τις αγορές τους για τον Δεκέμβριο, γεγονός που είδε τη δραστηριότητα στην αγορά spot να στερεύει. Αυτό έρχεται εν μέσω μειωμένης ζήτησης LNG λόγω των υψηλών τιμών. Οι παγκόσμιες εισαγωγές LNG μειώθηκαν κατά 6% w/w στις 16-22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απορρόφηση της Κίνας κατά σχεδόν 0,4 εκατ. τόνους λιγότερο.