Αφού ένα αρχικό υπεράκτιο εξερευνητικό πηγάδι δεν βρήκε εμπορικές ποσότητες φυσικού αερίου στο Block 9 του Λιβάνου - την πρώτη υπεράκτια μίσθωση του έθνους - η κυβέρνηση του Λιβάνου ζήτησε από την εταιρεία TotalEnergies να πραγματοποιήσει εκ νέου γεωτρήσεις και γρήγορα. Μεγάλο μέρος του οικονομικού μέλλοντος του Λιβάνου εξαρτάται από το τεμάχιο 9 και το υποκείμενο κοίτασμα φυσικού αερίου Qana, και χρειάστηκαν χρόνια

διαπραγματεύσεων και σημαντική τύχη για να φτάσει στο σημείο να προχωρήσει με το πρώτο πηγάδι. Το κοίτασμα φυσικού αερίου βρίσκεται ακριβώς στα θαλάσσια σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και η γραμμή οριοθέτησης αμφισβητήθηκε για δεκαετίες. Η συμφωνία για τη διευθέτηση της διαφωνίας για τα σύνορα παρέδωσε στο Ισραήλ τον έλεγχο των πάντων στην πλευρά της Γραμμής 23, ένα από τα πολλά προτεινόμενα όρια, συμπεριλαμβανομένου του επικερδούς κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish. Σε αντάλλαγμα, ο Λίβανος πήρε τα δικαιώματα στο μεγαλύτερο μέρος της Qana, η οποία είναι διχασμένη από τη γραμμή.

Η TotalEnergies και οι συνεργάτες της προχώρησαν γρήγορα για να αναπτύξουν το Qana μόλις τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για τα όρια. Τον Νοέμβριο του 2022 -λίγες εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία ενός νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν εχθρικός στη συμφωνία- ο Γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος υπέγραψε συμφωνία με την ισραηλινή κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι είχε αδιαμφισβήτητα δικαιώματα για εξερεύνηση.

Το ναυλωμένο γεωτρύπανο της TotalEnergies, Transocean Barents, έφτασε στα ανοιχτά του Λιβάνου για να ξεκινήσει το έργο τον Αύγουστο του 2023. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η TotalEnergies ανέστειλε τη γεώτρησηκαθώς είπε ότι δεν βρήκε επαρκείς ποσότητες αερίου για εμπορική εκμετάλλευση.

«Έκαναν γεώτρηση σε μία τοποθεσία στο τεμάχιο 9, έχουν την υποχρέωση να κάνουν μια άλλη», δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου Ουαλίντ Φαγιάντ. «Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τις TotalEnergies, Eni και QatarEnergy να ανοίξουν ένα δεύτερο πηγάδι στο Block 9 όσο το δυνατόν νωρίτερα, ξεκινώντας ίσως από τις αρχές του επόμενου έτους».

Τα τεχνικά αποτελέσματα του πηγαδιού ήταν απογοητευτικά, αλλά ορισμένοι παρατηρητές στο Λίβανο αναρωτήθηκαν εάν η απόφαση της πετρελαϊκής εταιρείες να σταματήσει τις εργασίες οφείλεται εν μέρει στην επιδείνωση των πολιτικών συνθηκών και των συνθηκών ασφαλείας στην περιοχή. Η λιβανική πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ, μια χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση με εκτεταμένη πολιτική δύναμη και ιρανική υποστήριξη, έχει εξαπολύσει μια σειρά από εντεινόμενες συνοριακές συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις. Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα έχουν αυξήσει τις εντάσεις με τα γειτονικά κράτη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Παρά τις οπισθοδρομήσεις, η TotalEnergies και οι εταίροι της στην κοινοπραξία υπέβαλαν πρόσφατα προσφορά για πρόσθετη έκταση μίσθωσης σε παρακείμενα τετράγωνα 8 και 10, επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της υπεράκτιας βάσης πόρων του Λιβάνου.