Η Stellantis ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας (MοU) με τον ειδικό στην υδρομεταλλουργική ανάκτηση μετάλλων την εταιρεία Orano, για τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας που θα επικεντρώνεται στην ανακύκλωση μπαταριών EV στο τέλος του κύκλου ζωής τους και στην παραγωγή απορριμμάτων από τα εργοστάσιά της σε όλο τον κόσμο. Η Stellantis παραμένει ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος όμιλος αυτοκινητοβιομηχανίας με πολλές μάρκες

κάτω από την ομπρέλα της που τώρα μετατρέπονται σε EV. Ως μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία, η Stellantis έχει εμβαθύνει και σε γειτονικές και αναδυόμενες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής μπαταριών EV, ενός νέου δικτύου γρήγορης φόρτισης στη Βόρεια Αμερική, και έχει επενδύσει ακόμη και σε startups eVTOL όπως η Archer Aviation.

Η Stellantis επιδιώκει επί του παρόντος να επιτύχει πλήρη ουδετερότητα άνθρακα έως το 2038 ως μέρος της στρατηγικής Dare Forward 2030, στην οποία το 50% των πωλήσεων οχημάτων στις ΗΠΑ και το 100% των ευρωπαϊκών πωλήσεων θα είναι BEV μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Μέρος αυτής της διαδικασίας περιλαμβάνει ένα προηγούμενο MOU που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο για τη δημιουργία κοινοπραξίας με την Galloo για την εφαρμογή μιας υπηρεσίας για την ανακύκλωση οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους (ELV) από τις μάρκες του Stellantis και πιθανώς άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σήμερα, η Stellantis ανακοίνωσε ότι μια άλλη κοινοπραξία βρίσκεται στα σκαριά με την Orano, για να ξεκινήσει η ανακύκλωση υλικών μπαταριών EV και άλλων απορριμμάτων παραγωγής.

Η Stellantis, τόσο η ίδια όσο και η Orano έχουν υπογράψει μνημόνιο κατανόησης για τη δημιουργία της νέας κοινοπραξίας, η οποία θα επικεντρωθεί στην ανακύκλωση υλικών μπαταριών από τις εγκαταστάσεις παραγωγής της πρώτης στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Η Stellantis μοιράστηκε ότι η ανακύκλωση θα βασίζεται σε μια διαδικασία χαμηλών εκπομπών άνθρακα που αναπτύχθηκε από την Orano, η οποία όχι μόνο επιτρέπει την ανάκτηση όλων των εξαρτημάτων στις μπαταρίες ιόντων λιθίου στο τέλος της ζωής τους, αλλά υποστηρίζει επίσης την κατασκευή νέων υλικών για καθόδους μπαταριών .

Σε αυτήν την περίπτωση, η νέα κοινοπραξια όχι μόνο θα βοηθήσει τη Stellantis στην πορεία της προς την ουδετερότητα του άνθρακα, αλλά θα έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση προμηθειών πολύτιμων ανακυκλωμένων υλικών ζωτικής σημασίας για μια κυκλική αλυσίδα μπαταριών EV, συμπεριλαμβανομένων κοβαλτίου, νικελίου και λιθίου.

Η Stellantis δηλώνει ότι η διαδικασία ανακύκλωσης του Orano θα παράγει επίσης υλικά γνωστά ως «μαύρη μάζα», τα οποία μπορούν τελικά να εξευγενιστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές μπαταρίες EV μόλις ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη υδρομεταλλουργική τοποθεσία της Orano στη Δουνκέρκη της Γαλλίας.