“Όχι” Από τους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Συνδέσμους Φ/Β σε Εμπορικούς Φραγμούς – Ζητούν Έξυπνη Βιομηχανική Στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Παραγωγή Εξοπλισμού

“Όχι” Από τους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Συνδέσμους Φ/Β σε Εμπορικούς Φραγμούς – Ζητούν Έξυπνη Βιομηχανική Στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Παραγωγή Εξοπλισμού
energia.gr
Πεμ, 26 Οκτωβρίου 2023 - 16:09

Κοινή επιστολή απέστειλαν οι ευρωπαϊκοί σύνδεσμοι Φωτοβολταϊκών στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη με στόχο να υπογραμμίσουν την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής παραγωγής εξοπλισμού του κλάδου. Όπως τονίζεται στην επιστολή, οι ευρωπαϊκοί και εθνικοί Σύνδεσμοι φωτοβολταϊκών αντιτίθενται στους εμπορικούς φραγμούς και ζητούν έξυπνη βιομηχανική στρατηγική. Με την επιστολή τους, η οποία κοινοποιείται και στην Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σδούκου, ζητούν από τον Υπουργό την υιοθέτηση των προτάσεών τους, ενώ δηλώνουν έτοιμοι να συζητήσουν μαζί του για το σημαντικό αυτό θέμα το συντομότερο δυνατό

Ειδικότερα, με αφορμή τις απότομες μειώσεις στις τιμές των φωτοβολταϊκών πλαισίων στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, οι σύνδεσμοι τονίζουν ότι αυτές δημιουργούν μια επισφαλή κατάσταση για τους ευρωπαίους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών που επιθυμούν να αυξήσουν την παραγωγική δυνατότητά τους, σε τουλάχιστον 30 GW έως το 2030, όπως προβλέπει ο προτεινόμενος EU Net Zero Industry Act. Αν και σημειώνουν ότι οι πρόσφατες μειώσεις τιμών στα φωτοβολταϊκά πλαίσια είναι συνέπεια της δυναμικής της αγοράς επισημαίνουν, ωστόσο, ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, η ευρωπαϊκή φιλοδοξία για εγχώρια παραγωγή φωτοβολταϊκών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι ορισμένες από αυτές τις εταιρίες κινδυνεύουν με πτώχευση.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ζητούν μια σειρά από ρεαλιστικά, όπως τα χαρακτηρίζουν, μέτρα, τα οποία θεωρούν ότι, με τη σωστή πολιτική βούληση, μπορούν να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα, πολύ πριν από το τέλος του 2023.

Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκοί σύνδεσμοι Φωτοβολταϊκών στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητούν από τα κράτη μέλη να καλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει στα κράτη μέλη να υποστηρίξουν το λειτουργικό κόστος των εργοστασίων – δηλαδή τις λειτουργικές δαπάνες. Επίσης, καλούν τα κράτη μέλη να εγκρίνουν γρήγορα τον NZIA και να δημιουργήσουν συγκεκριμένα συστήματα δημοπρασιών ανθεκτικότητας τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, τονίζουν ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί ο καθορισμός κριτηρίων προεπιλογής για φωτοβολταϊκά, καθώς αυτά θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ταχύτητα και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της ενεργειακής μετάβασης και της εγκατάστασης ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη.

Παράλληλα, ζητούν από τα κράτη μέλη να καλέσουν την Κομισιόν να συνοδεύσει τα πλαίσια κρατικών ενισχύσεων με ένα πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης σε επίπεδο ΕΕ που είναι αφιερωμένο στην εφοδιαστική αλυσίδα των φωτοβολταϊκών. Τέλος, καλούν τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα Ταμεία Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για τη στήριξη της παραγωγής φωτοβολταϊκών, ενώ ως καλά παραδείγματα αυτής της δυνατότητας επιλαούνται αυτά της Ιταλίας και της Ολλανδίας.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν ότι οι δασμοί και άλλα εμπορικά εμπόδια θέτουν σε κίνδυνο τη σημερινή ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά φωτοβολταϊκών και το υπάρχον φωτοβολταϊκό οικοσύστημά της στην Ευρώπη. “Όπως έχει δείξει η ιστορία, η εφαρμογή δασμών και άλλων εμπορικών φραγμών είναι συνταγή αποτυχίας για την Ευρώπη και πρέπει να αποφευχθεί”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή προς τον Έλληνα ΥΠΕΝ. “Η καλύτερη στρατηγική είναι να ανταμείψουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακής ενέργειας για αυτά που είναι διατεθειμένη να προσφέρει στην Ευρώπη: ένα πιο ανθεκτικό και λιγότερο γεωπολιτικά εξαρτημένο ενεργειακό σύστημα, σύμφωνα με τους δεδηλωμένους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, καταλήγει η επιστολή.

Κοινή επιστολή ευρωπαϊκών Συνδέσμων Φωτοβολταϊκών για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής εξοπλισμού