Η Shell θα περικόψει 200 θέσεις από τη μονάδα λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα το 2024, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του πετρελαϊκού κολοσσού στο CNBC την Τετάρτη. Το τμήμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα της εταιρείας συμβάλλει στη μετάβαση της Shell στην καθαρή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου, δεδομένης της δέσμευσης της εταιρείας να καταστεί μια «ενεργειακή επιχείρηση καθαρών μηδενικών εκπομπών» έως το 2050

Η Shell θα μεταφέρει ορισμένες από τις εν λόγω θέσεις εργασίας σε άλλα τμήματα εντός της εταιρείας. 90.000 εργαζόμενοι και άλλες 130 θέσεις θα τεθούν «υπό επανεξέταση» καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης αναθεώρησης υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Shell, Wael Sawan, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία τον Ιανουάριο, και αφορούσε τη στρατηγική απανθρακοποίησης, παρ' ότι, εν γένει, εξακολουθεί να βασίζεται στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η απόφαση για τις περικοπές θέσεων έρχεται επίσης μετά την αποτυχία της Shell να εξασφαλίσει μέρος από την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση συνολικού ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη ενέργειας υδρογόνου, η οποία διανεμήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Shell είχε υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση σχετικά με έναν κόμβο υδρογόνου στη Λουιζιάνα, ο οποίος, τελικά, δεν περιελήφθη στη λίστα των επτά κόμβων που έλαβαν κονδύλια σε αυτόν τον γύρο επιδοτήσεων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να αναμένει την επίσημη εξήγηση από το Υπουργείο Ενέργειας σχετικά με το γιατί δεν επιλέχθηκε ο κόμβος της στη Λουιζιάνα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η Shell σχεδιάζει επενδύσεις 10 έως 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα τα επόμενα δύο χρόνια, η οποία θα περιλαμβάνει βιοκαύσιμα, υδρογόνο, δέσμευση άνθρακα και φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

Τον περασμένο Ιούλιο, η εταιρεία ανακοίνωσε την επένδυσή της για τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους σταθμούς ενέργειας υδρογόνου στην Ευρώπη. Τον Ιούνιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου έως το 2030 ώστε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών καθώς οι ΑΠΕ υποχώρησαν. «Θα επενδύσουμε στα μοντέλα που λειτουργούν – σε αυτά με τις υψηλότερες αποδόσεις που ανταποκρίνονται στις δυνάμεις μας», είχε πει τότε ο Sawan, έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η Shell, μαζί με πολλές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, έχει δεχθεί πυρά για τον ρόλο της στη διαιώνιση της κλιματικής αλλαγής. Έχει δεχθεί μήνυση στο παρελθόν για την αποτυχία της να συμβαδίσει με τους στόχους για το κλίμα που περιγράφονται στη Συμφωνία του Παρισιού. Η εταιρεία συγκαταλέγεται επίσης αυτή τη στιγμή μεταξύ των πετρελαϊκών κολοσσών που η Καλιφόρνια μηνύει για φερόμενη εξαπάτηση του κοινού σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Σημειώνεται, επίσης, ότι και άλλες πετρελαϊκές, όπως η Exxon Mobil και η Chevron, πρόσφατα διπλασίασαν τις επενδύσεις τους σε ορυκτά καύσιμα με δύο σημαντικές εξαγορές στον τομέα του πετρελαίου.