Στην Κόψη οι Ενεργειακές Αγορές Καθώς Εντείνονται οι Γεωπολιτικοί Κίνδυνοι

Στην Κόψη οι Ενεργειακές Αγορές Καθώς Εντείνονται οι Γεωπολιτικοί Κίνδυνοι
energia.gr
Δευ, 30 Οκτωβρίου 2023 - 08:04

Οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι προκάλεσαν επαναξιολόγηση του ασφάλιστρου κινδύνου στις αγορές ενέργειας. Τα σημάδια οικονομικής βελτίωσης στην Κίνα συμβάλλουν επίσης στη στήριξη του κλίματος. Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο αργά την Παρασκευή, καθώς το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία επίθεσή του κατά της Χαμάς. Η κλιμάκωση του

πολέμου εγείρει τον κίνδυνο για διακοπές του εφοδιασμού που κρέμονται πάνω από την αγορά μετά την επίθεση της Χαμάς. Έως και 20 εκατ.βαρ/ημέρα κινδυνεύουν είτε άμεσα είτε λόγω παρεμπόδισης της υλικοτεχνικής υποστήριξης, εάν εμπλακούν άλλοι παραγωγοί πετρελαίου της Μέσης Ανατολής. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν αυξημένο κίνδυνο περιφερειακής μετάδοσης από τον πόλεμο και θα συνεχίσουν να απαντούν σε οποιεσδήποτε επιθέσεις στα στρατεύματά τους από ιρανούς πληρεξούσιους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν επιτέθηκε σε μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Το Brent εκτινάχθηκε πάνω από 90 δολ./βαρέλι αργά την Παρασκευή. Ωστόσο, οι αγορές πιθανότατα θα προσθέσουν ένα επιπλέον ασφάλιστρο κινδύνου πολέμου εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων.

Η σύγκρουση έχει επηρεάσει και τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου, με το κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar να έχει κλείσει από το Ισραήλ. Οι εξαγωγές LNG της Αιγύπτου φαίνεται να επηρεάζονται, με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων να καθυστερούν τους μέσους όρους της σεζόν. Οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου εισέρχονται στον χειμώνα στον Βορρά σε καλή κατάσταση, με την Ευρώπη και την Ασία να φαίνονται ισορροπημένες, αλλά κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει για τους πιθανούς κινδύνους. Εκτός από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οι απρογραμμάτιστες διακοπές του εφοδιασμού φαίνεται να αυξάνονται. Θα ήταν επίσης αφελές να υποθέσουμε ότι η ζήτηση θα παραμείνει υποτονική. Οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια θα πρέπει να διατηρήσουν ισχυρές αγορές και η επιστροφή στους κανονικούς χειμώνες θα έβλεπε την αύξηση της ζήτησης να είναι ισχυρότερη από την αναμενόμενη. Αυτό είναι πιθανό να διατηρήσει τις ευρωπαϊκές και ασιατικές τιμές σε υψηλά επίπεδα, οδηγώντας στην περίοδο θέρμανσης.

Από την άλλη ο χρυσός, το ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών, ανέβηκε πάνω από 2000 δολ/ουγκιά για πρώτη φορά από τον Μάιο, καθώς οι αγορές για ασφαλή καταφύγιο αυξήθηκαν εν μέσω των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων. Συνολικά, ο χρυσός έχει κερδίσει 9% από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Αυτό συμβάλλει στην αντιστάθμιση των αντίθετων ανέμων από τις αγορές νομισμάτων και ομολόγων. Οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, γεγονός που κανονικά θα ωθούσε τη ζήτηση χαμηλότερα. Αυτή η σχέση είναι πιθανό να συνεχίσει να ξετυλίγεται στο τρέχον γεωπολιτικό σκηνικό.

Ο χαλκός οδήγησε τα βασικά μέταλλα υψηλότερα την Παρασκευή εν μέσω νέας αισιοδοξίας ότι οι τελευταίες κινήσεις της Κίνας θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Την περασμένη εβδομάδα οι νομοθέτες αύξησαν τον δείκτη του ελλείμματος για το 2023 στο 3,8% του ΑΕΠ από 3%. Ενέκριναν επίσης την έκδοση επιπλέον χρέους 1 τρισεκατομμυρίου CNY για τη στήριξη της κατασκευής. Εν τω μεταξύ, εμφανίζονται σημάδια οικονομικής ανάκαμψης σε βασικούς τομείς. Οι κινεζικές βιομηχανικές εταιρείες σημείωσαν αύξηση κερδών τον Σεπτέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος άλλαξαν ελάχιστα καθώς συνεχίζεται η ανησυχία στην αγορά ακινήτων της Κίνας. Η Evergrande αντιμετωπίζει τα αιτήματα των πιστωτών για εκκαθάριση στο δικαστήριο αυτή την εβδομάδα. Ο εξαγωγέας σιδηρομεταλλεύματος Vale, ωστόσο, βλέπει ανοδικούς κινδύνους καθώς η κυβέρνηση της Κίνας σηματοδοτεί ότι θέλει να στηρίξει την οικονομία.