Τα κύρια εξαρτήματα των ανεμογεννητριών για το Αιολικό Σταθμό (WPP) του Akköy είναι έτοιμα για αποστολή στην τοποθεσία στην Τουρκία. Στο πέμπτο Τουρκο-Γερμανικό Ενεργειακό Φόρουμ στην Άγκυρα στις 27 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της Enercon Ulrich Schulze Südhoff και ο Πρόεδρος της Sabancı Holding Energy Group Kıvanç Zaimler ανακοίνωσαν ότι οι μονάδες ήταν έτοιμες για αποστολή στην ανάπτυξη που δημοπρατήθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας YEKA-2.

 

«Ακριβώς ένα χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας YEKA-2, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε με το πρώτο έργο», δήλωσε ο Schulze Südhoff στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα της Γερμανίας Robert Habeck και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας. Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

«Το YEKA-2 είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην κατασκευή ενός συστήματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Τουρκία», πρόσθεσε.

«Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε από κοινού στην ενεργειακή μετάβαση της Τουρκίας και στον εφοδιασμό πράσινης ενέργειας».

Το YEKA-2 WPP είναι το έργο υψηλότερης δυναμικότητας αιολικής ενέργειας της χώρας και η Enercon και η Enerjisa Üretim θα δημιουργήσουν 1GW χερσαίας αιολικής ενέργειας.

Η πρώτη θα προμηθεύσει 240 από τις μηχανές της E-138 EP3 (εικόνα). Οι μονάδες θα κατασκευαστούν στη Γερμανία και την Τουρκία τα επόμενα τρία χρόνια σύμφωνα με την απαίτηση τοπικής προσαρμογής 55% της YEKA.

«Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους οι ομάδες της Enercon και της Enerjisa Üretim εργάστηκαν σκληρά για να σχεδιάσουν και να συντονίσουν αυτό το συναρπαστικό έργο», δήλωσε ο περιφερειακός επικεφαλής της Enercon Περιφέρειας Κεντρικής Ασίας, Μέσης Ανατολής και Αφρικής Arif Günyar.

«Τώρα, αφού έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες, είμαστε χαρούμενοι που θα ξεκινήσει η φάση εγκατάστασης!»

Ο πρόεδρος της Sabancı Holding Energy Group Kıvanç Zaimler πρόσθεσε: «Η Enerjisa Üretim, μια κορυφαία εταιρεία επενδύσεων και παραγωγής, έχει αναλάβει ολόκληρη τη σειρά των έργων YEKA RES-2 των 1000 MW.

Θεωρούμε αυτή την επένδυση, η οποία θα συμβάλει σημαντικά στους μελλοντικούς στόχους της Τουρκίας στην ενέργεια, ως σημαντική ευθύνη όχι μόνο για τον κλάδο αλλά και για το μέλλον της χώρας μας και των παιδιών μας».

Οι εργασίες εγκατάστασης θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την άφιξη των εξαρτημάτων του στροβίλου στο εργοτάξιο, κάτι που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Και οι δύο εταίροι του έργου σκοπεύουν να έχουν ολοκληρώσει την εγκατάσταση του πρώτου μηχανήματος μέχρι το τέλος του έτους.