Οι δημοπρασίες εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ενδέχεται να αποφέρει στην βρετανική κυβέρνηση 2,5 δισ. ευρώ ( 2 δισ. στερλίνες) στην επόμενη τετραετία, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο που ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουλίου.

Οι δημοπρασίες εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ενδέχεται να αποφέρει στην βρετανική κυβέρνηση 2,5 δισ. ευρώ ( 2 δισ. στερλίνες) στην επόμενη τετραετία, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο που ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουλίου.

Οι όροι με τους οποίους θα πωλούνται τα δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για πρώτη φορά το τρέχον έτος, καθορίστηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Ο τομέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι αυτός που θα επηρεαστεί περισσότερο, καθώς οι εταιρείες ηλεκτρισμού θα πρέπει να αγοράσουν σχεδόν το ένα τρίτο των δικαιωμάτων παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα καθώς δεν θα μπορεί να τα κατέχει δωρεάν όπως το έπρατταν από το 2005, όταν άρχισε να ισχύει το σχέδιο εμπορίας εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλοι τομείς που εντάσσονται στο σχέδιο, όπως είναι οι χαλυβουργίες και οι παραγωγοί τσιμέντου, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν δωρεάν τις σχετικές άδειες, τουλάχιστον, έως το 2013.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει ορίσει, ακόμη, σαφές χρονοδιάγραμμα, για το πότε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δημοπράτηση αδειών δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Φίλιπ Γούλας, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας δήλωσε: «Η δημοπράτηση των αδειών σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός συστήματος με το οποίο οι δυνάμεις της αγοράς θα δημιουργούν οικονομικά κίνητρα για τις μεγαλύτερες ρυπογόνες εταιρείες ώστε να μειώσουν τις εκπομπές τους σε διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό θα βοηθήσει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της πράσινης τεχνολογίας και οι βρετανικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντλήσουν τα οφέλη του να τεθούν επικεφαλείς της επανάστασης των χαμηλών εκπομπών ρύπων.
 
Ωστόσο, η καταβολή πληρωμών για τις άδειες δεν σημαίνει πως οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα σπεύσουν να αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές τους καθώς το κόστος της αγοράς (των αδειών) έχει ήδη ενσωματωθεί στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από το 2005.

Σχεδόν 85 εκατ. άδειες, ή ποσοστό 7% του συνολικού αριθμού των αδειών που προορίζονται για τις βρετανικές επιχειρήσεις στην παρούσα φάση του σχεδίου, θα δημοπρατηθούν έως το 2012. Ωστόσο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιταχύνει την όλη διαδικασία, ώστε ο μεγαλύτερος όγκος των εν λόγω αδειών να έχει δημοπρατηθεί φέτος και του χρόνου αντί για τη διετία 2011-12.

Με βάση τις τρέχουσες τιμές ανά άδεια δικαιώματος εμπορίας εκπομπών, η κυβέρνηση αναμένει να εισπράξει ένα ποσό μεταξύ  2,1 και 2,4 δισ. ευρώ, έως το 2012.

Η επόμενη φάση του σχεδίου, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2013, είναι πιθανό να αποφέρει ακόμη υψηλότερα ποσά για τα κυβερνητικά θησαυροφυλάκια.   

(Financial Times, 29/07/ 2008)