Ισραήλ: Δώδεκα Νέες Άδειες για Έρευνες Φυσικού Αερίου σε BP, Eni και Άλλες Τέσσερεις Εταιρείες

Ισραήλ: Δώδεκα Νέες Άδειες για Έρευνες Φυσικού Αερίου σε BP, Eni και Άλλες Τέσσερεις Εταιρείες
energia.gr
Δευ, 30 Οκτωβρίου 2023 - 16:41

Το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι χορήγησε 12 άδειες σε έξι εταιρείες για έρευνες φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της χώρας στη Μεσόγειο, με στόχο την αύξηση του ανταγωνισμού και τη διαφοροποίηση των προμηθευτών

Οι άδειες, που ήρθαν καθώς η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έχει μπει ήδη στην τέταρτη εβδομάδα της, αφορούσαν μια ομάδα εταιρειών με επικεφαλής την ιταλική Eni μαζί με τη Dana Petroleum και την Ισραηλινή Ratio Energies που θα ερευνήσουν σε περιοχή δυτικά του τεράστιου κοιτάσματος Λεβιάθαν, που τροφοδοτεί το Ισραήλ με φυσικό αέριο και το οποίο χρησιμοποιείται και για εξαγωγή.

Μια δεύτερη ομάδα, στην οποία συμμετέχει η εθνική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, Socar μαζί με την BP και την ισραηλινή NewMed, θα ερευνήσουν βόρεια του Λεβιάθαν, όπως αναφέρει το υπουργείο.«Οι νικήτριες εταιρείες έχουν δεσμευτεί για άνευ προηγουμένου επενδύσεις στην έρευνα φυσικού αερίου τα επόμενα τρία χρόνια, κάτι που ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων αποθεμάτων φυσικού αερίου», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Ισραήλ Κατς.

Οι νέες περιοχές που ανέθεσε το Ισραήλ για έρευνες φυσικού αερίου
(πηγή: Υπουργείου Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ - από oedigital.com)

Οι άδειες θα έχουν ισχύ, αρχικά, για τρία έτη, με δυνατότητα επέκτασης έως και επτά έτη, ανάλογα με την πρόοδο των ερευνών. Αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο, θα επιτρέψει στον κάτοχο της άδειας να μελετήσει πρώτα την περιοχή και μόνο στη συνέχεια να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει την ανάπτυξη. Απαντώντας σε αίτημα του Reuters για σχόλιο, εκπρόσωπος της Eni δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο γύρος προσφορών ξεκίνησε τον Δεκέμβριο και ότι ο ιταλικός όμιλος υπέβαλε την προσφορά του τον Ιούλιο. «Η εταιρεία έλαβε άδεια στη νότια υπεράκτια λεκάνη φυσικού αερίου της χώρας. Οποιεσδήποτε τεχνικές εκτιμήσεις σχετικά με τις προοπτικές και το χρονοδιάγραμμα των δραστηριοτήτων είναι προφανώς πρόωρες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Eni.

 Ένας εκπρόσωπος της BP επιβεβαίωσε ότι κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Socar έλαβε άδεια χρήσης.

Το Reuters μετέδωσε τον Ιούλιο ότι η BP, η Socar και η NewMed συμμετείχαν από κοινού στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο την τελευταία μιάμιση δεκαετία και το Ισραήλ ελπίζει ότι θα βρεθούν περισσότερα για να αυξηθούν τα αποθέματα και να προωθηθούν σχέδια για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία αναζητά νέες πηγές ενέργειας.

Η ελληνική Energean, η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish στα ανοικτά του βόρειου Ισραήλ, ένας σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου για τη μεσανατολική χώρα, είχε επίσης υποβάλει αίτηση για άδεια στην περιοχή βόρεια του Λεβιάθαν. «Οι ενεργοί, αφοσιωμένοι επενδυτές σε μια χώρα σε πόλεμο θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί και να υποστηρίζονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Energean.