Η Wintershall Dea, ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Γερμανία, προειδοποίησε για «εφησυχασμό» της Ευρώπης σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια στον απόηχο του κλιμακούμενου πολέμου στη Γάζα, καθώς η γερμανική εταιρεία συνεχίζει να παλεύει με την απώλεια των ρωσικών κοιτασμάτων αερίου της.

Ο διευθύνων σύμβουλος Mario Mehren δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια «εύθραυστη κατάσταση με πολλαπλούς πιθανούς κινδύνους εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και η βιομηχανία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι «ο χειμώνας πλησιάζει».

Τα σχόλιά του έγιναν καθώς η Wintershall, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στον χημικό όμιλο BASF, ξεκινά ένα πρόγραμμα περικοπής δαπανών, αφού το Κρεμλίνο απαλλοτρίωσε τον Ιανουάριο τις κοινοπραξίες του στη Ρωσία - που πριν από τον πόλεμο αποτελούσαν το ήμισυ της παραγωγής της - και κατάσχεσε 2 δισ. ευρώ από τους τραπεζικούς της λογαριασμούς.

Η απώλεια του ελέγχου στις ρωσικές δραστηριότητές της ώθησε τη Wintershall να ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι θα έφευγε από τη χώρα, καθώς ήταν ένας από τους τελευταίους δυτικούς εξερευνητές πετρελαίου και φυσικού αερίου που συνέχισε να δραστηριοποιείται εκεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η απόφαση οδήγησε σε απομείωση 5,3 δισ. ευρώ των δραστηριοτήτων της, καθώς και σε αποενοποίηση των ρωσικών περιουσιακών της στοιχείων.

Η Wintershall δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ολοκληρώσει τον «νομικό διαχωρισμό» των εναπομεινάντων επιχειρήσεων εξερεύνησης και παραγωγής ενέργειας, διαχείρισης άνθρακα και υδρογόνου από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία της — συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου της στον αγωγό Nord Stream καθώς και των κοινοπραξιών της με την Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο — έως τα μέσα του 2024.

Τα έσοδα της εταιρείας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 μειώθηκαν σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φτάνοντας τα 7,4 δισ. ευρώ. Το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία παρουσίασε καθαρή ζημία 535 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 388 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η Wintershall, ως απάντηση στην κρίση της, ανακοίνωσε 500 περικοπές θέσεων εργασίας - περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της - καθώς θα επιδιώξει να εξοικονομήσει 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Εκτός από την απώλεια των ρωσικών δραστηριοτήτων της, η Wintershall κατηγόρησε τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και απομειώσεις αξίας 587 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προήλθε από το μερίδιο 10% σε ένα υπεράκτιο έργο φυσικού αερίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τον Ιανουάριο, η BASF αναγκάστηκε να μειώσει το μερίδιό της στη Wintershall κατά 6,5 δισ. ευρώ. Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, ο όμιλος χημικών προσπαθούσε να εκποιήσει τη Wintershall, αλλά αντιμετώπισε την αντίθεση από τον μειοψηφικό μέτοχο LetterOne, την επενδυτική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο που ιδρύθηκε από δύο Ρώσους ολιγάρχες, συμπεριλαμβανομένου του Mikhail Fridman.