Πρέπει να ξυπνήσουμε πριν να είναι αργά. Τουλάχιστον να προλάβουμε να αποχαιρετήσουμε τον «Ηλεκτρικό χώρο» που χάνεται! Ο «Ηλεκτρικός χώρος» τελειώνει. Η κυβέρνηση αφού ουσιαστικά ναρκοθέτησε την ανάπτυξη των ΑΠΕ τώρα αφήνει τον ηλεκτρικό χώρο να τον τελειώσουν κάποιες μεγάλες Εταιρείες που  καταθέτουν άδειες ισχύος 250.000 KW  και  500.000 KW.

 

Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο μία Επιχείρηση που θέλει να  καλύψει τις Ενεργειακές της ανάγκες με NET METERING, δηλαδή με σύστημα αυτοπαραγωγής σήμερα δεν μπορεί .

Τυπικά γιατί δεν χορηγείται άδεια μεγαλύτερη από 100 KW. 

Oυσιαστικά γιατί και να μπορούσε να καταθέσει δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος, δηλαδή το Δίκτυο δεν το σηκώνει σχεδόν Πουθενά. 

Υπάρχει όμως ο Νόμος του Mαρτίου του 2023, ο 5037/2023 που σου δίνει τη Δυνατότητα να βρεις κάπου στη Χώρα δίκτυο που μπορείς να συνδεθείς και να κάνεις Virtual Net billing. Δηλαδή συμψηφισμό σε Πραγματικό χρόνο με ιδεατό Συμψηφισμό.  

ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ.  

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ!  

Για να ξεκινήσει το Net Billing απαιτείται Υπουργική Απόφαση  που ακόμα δεν έχει εκδοθεί εδώ και OKTΩ (8) μήνες. Όσο όμως  καθυστερεί να εκδοθεί ο Ηλεκτρικός χώρος Κλείνει .

Ο  Πόλεμος της Ουκρανίας οδήγησε την Τιμή της Μεγαβατώρας  από Φυσικό Αέριο στα 800 Ευρώ. Δεν ήταν αρκετό για να βάλουμε μυαλό ;

Από την ημέρα της Τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ η αύξηση της τιμής της Κιλοβατώρας από Φυσικό Αέριο ανέβηκε σχεδόν κατά 30%.

Όταν έχουμε πόλεμο και ο Εχθρός προελαύνει δεν μπορεί να προφασιζόμαστε χρονοβόρες διαδικασίες και κανονισμούς. Λύσεις πρέπει να δίνονται άμεσα. Μάλλον κάποιοι δεν κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης .  

Μεγάλες λοιπόν Επιχειρήσεις που θέλουν να πραγματοποιήσουν Έργα με ΝΕΤ BILLING δεν μπορούν να καταθέσουν αίτημα. Θα αναγκαστούν στο Μέλλον να  αγοράσουν Φτηνότερο ρεύμα από  αυτούς που σήμερα μπορούν να καταθέσουν κατά Προτεραιότητα. Το φτηνό Ρεύμα της Βιομηχανίας  θα πρέπει δηλαδή  να περάσει μέσα από την Κερδοφορία συγκεκριμένων Εταιρειών!

Ταυτόχρονα και ενώ ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ υπάρχει αναστολή αδειοδοτήσεων για μικρά πάρκα και Ενεργειακές Κοινότητες ενώ μεγάλοι Φωτοβολταικοί Σταθμοί  εισέρχονται κατά Προτεραιότητα.

Ένα Μεγάλο Φωτοβολταϊκό μπορεί να ισούται με 1.000 μικρά αλλά το μικρό δημιουργεί  πρόβλημα ενώ το Μεγάλο όχι.  

Στην Κατηγορία Β της Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται πάνω πάνω Έργα 2 Εταιρειών ισχύος 500 MW/p.

Όποιος Αποκλείεται από τον Ηλεκτρικό χώρο ουσιαστικά του στερείται η Πρόσβαση στον ΗΛΙΟ!  Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στον Ηλεκτρικό  Χώρο. Είναι Κοινωνικό Αγαθό. Δεν επιτρέπεται να δοθεί σε ελάχιστους . 

Επιχειρήσεις, Επιμελητήρια, Φορείς, Πολιτικά Κόμματα να κινητοποιηθούμε  … 

Είμαι Υπέρ των ΑΠΕ. Για να προχωρήσουν άμεσα όμως οι ΑΠΕ  πρέπει να προχωρήσει άμεσα η λύση της Αποθήκευσης πίσω από το μετρητή γιατί μόνο έτσι θα έχουμε απτά αποτελέσματα αποθήκευσης σε σύντομο χρονικό διάστημα . Πρέπει να δοθούν κίνητρα (χαμηλές ή και μηδενικές τιμές ) στους καταναλωτές να μεταφέρουν Κατανάλωση τις ώρες που παράγουν τα  Φωτοβολταϊκά, πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα το Νet billing έτσι ώστε να μπορούν οι Επιχειρήσεις να προφυλαχτούν  από το Ενεργειακό Κόστος . Αλλιώς  θα κλείσουν .

Αν όμως δεν υπάρχει άρση της  αναστολής κατάθεσης νέων αιτήσεων από πάρκα 500- 1000 KW/p  πρέπει να υπάρξει άμεσα  αναστολή αδειοδοτήσεων των Φαραωνικών Εργων 100-250-500 MW/p.

 

*Ο Πέτρος Τσικούρας είναι ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ, Είναι  Γενικός  Γραμματέας της ΠΟΣΠΗΕΦ.

Το  άρθρο εκφράζει Προσωπικες του απόψεις