Η Startup C2X που υποστηρίζεται από τη Maersk έχει εξασφαλίσει το οικόπεδο που θα χρειαστεί για την κατασκευή ενός εργοστασίου πράσινης μεθανόλης στο λιμάνι της Huelva της Ισπανίας. «Η εξασφάλιση κατάλληλης γης είναι ένα σημαντικό βήμα στη φιλοδοξία μας να γίνουμε κορυφαίος παραγωγός μεθανόλης μεγάλης κλίμακας στην Ισπανία. Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή την ευκαιρία στην Huelva να δημιουργήσουμε

 μια από τις κορυφαίες εγκαταστάσεις πράσινης μεθανόλης στην Ευρώπη σε μια τόσο βέλτιστη τοποθεσία», δήλωσε ο Brian Davis, Διευθύνων Σύμβουλος της C2X.

Το αγροτεμάχιο 115 στρεμμάτων στο Huelva βρίσκεται στην περιοχή Punta del Sebo, μια βιομηχανική περιοχή νότια του κέντρου της πόλης. Η C2X λέει ότι έχει αρκετό χώρο για να παράγει έως και ένα εκατομμύριο τόνους πράσινης μεθανόλης ετησίως στην τοποθεσία (όταν είναι πλήρως κατασκευασμένη). Υπάρχουν ακόμη διοικητικά βήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν ξεκινήσει η κατασκευή, είπε η C2X.

Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας-πλαισίου της Maersk με την κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2022. Αυτό το σχέδιο προέβλεπε συνολική παραγωγική ικανότητα δύο εκατομμυρίων τόνων ετησίως, ή διπλάσιο από τον όγκο της εγκατάστασης στην Huelva.

Η συμφωνία είναι μέρος των σχεδίων της Ισπανίας για την ανάπτυξη μιας «κοιλάδας υδρογόνου» στην Ανδαλουσία, η οποία θα έχει συνολική ισχύ ηλεκτρόλυσης δύο γιγαβάτ και θα παράγει έως και 300.000 τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως. Είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα του είδους του στην Ευρώπη και στοχεύει καθαρά στην παραγωγή καυσίμων καυσίμων. Το ισπανικό διυλιστήριο Cepsa - ο χορηγός του έργου - λέει ότι θα αποτρέψει τις εκπομπές έξι εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως.

Η Ανδαλουσία είναι ιδανική για παραγωγή ηλεκτρονικών καυσίμων λόγω των άφθονων πόρων της για χερσαία αιολική και χερσαία ηλιακή ενέργεια, που είναι από τις φθηνότερες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας (και σημαντικά λιγότερο ακριβές από την υπεράκτια αιολική ενέργεια). Επίσης φιλοξενεί φυτά petchem που καταναλώνουν πολύ υδρογόνο που προέρχεται από ορυκτά και αυτές οι εγκαταστάσεις είναι φυσικοί τοπικοί καταναλωτές για το προϊόν.

Η συμφωνία για το λιμάνι ακολουθεί τη συμφωνία μελέτης σκοπιμότητας που υπέγραψε η C2X με την κυβέρνηση της Αιγύπτου στις αρχές Οκτωβρίου, η οποία θα αξιολογήσει τη δυνατότητα συνολικής παραγωγικής ικανότητας ενός εκατομμυρίου τόνων ετησίως.

«Η αντικατάσταση της υπάρχουσας χρήσης ορυκτών μεθανόλης με πράσινη μεθανόλη, καθώς και η κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης από τη χρήση πράσινης μεθανόλης ως καυσίμου, απαιτεί μια σταδιακή αλλαγή στην παγκόσμια παραγωγική ικανότητα μη ορυκτών μεθανόλης», δήλωσε η AP Moller-Maersk στο ανακοινώνοντας την κυκλοφορία του C2X τον περασμένο μήνα.