Τα βασικά μέταλλα υποχώρησαν αφού τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία μεταποίησης στην Κίνα προκάλεσαν ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη. Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών της μεταποίησης ήταν κάτω από τις προσδοκίες στο 49,5. Κάτω από 50 υποδηλώνει ότι η δραστηριότητα συρρικνώνεται. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, παρά τα πρόσφατα

μέτρα στήριξης. Αυτά περιλαμβάνουν την αύξηση του δείκτη δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2023 σε περίπου 3,8% του ΑΕΠ, καθώς και επιπλέον 1 τρισεκατομμύριο CNY(Chinese yuan) χρέους για τη στήριξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Το κλίμα στην αγορά χαλκού δεν βοηθήθηκε από σημάδια υψηλότερης προσφοράς. Η παραγωγή Σεπτεμβρίου στη Χιλή αυξήθηκε 4,1% ετησίως, μετά από παρόμοια κέρδη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ο κρατικός κολοσσός εξόρυξης Codelco απέκρουσε τις καθυστερήσεις του έργου για να αυξήσει την παραγωγή το τρίτο τρίμηνο μετά από μια σειρά απογοητευτικών αποτελεσμάτων. Οι απώλειες σε αλουμίνιο ήταν περιορισμένες εν μέσω αναφορών ότι τα μεταλλουργεία στο Γιουνάν υπόκεινται πλέον σε νέες περικοπές παραγωγής. Οι αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κατανάλωση ενέργειας ενόψει της περιόδου αιχμής της ζήτησης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος υποχωρούν εν μέσω ενδείξεων ασθενέστερης ζήτησης. Ο PMI της βιομηχανίας χάλυβα της Κίνας έφτασε στο 45,6 τον Οκτώβριο, ελαφρώς χειρότερο από τον Σεπτέμβριο. Πιο ανησυχητική για το σιδηρομετάλλευμα ήταν η απότομη πτώση της συνιστώσας παραγωγής του δείκτη, η οποία υποχώρησε στο 43,4.

Το αργό πετρέλαιο δυσκολεύτηκε να διατηρήσει πρόωρα κέρδη για να τερματίσει τη συνεδρίαση χαμηλότερα εν μέσω ενδείξεων ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα παραμείνει περιορισμένος. Ενώ οι μάχες κλιμακώνονται στη Γάζα, η Χαμάς είπε ότι θα απελευθερώσει αρκετούς ξένους αιχμαλώτους εντός των ημερών. Το Ισραήλ υιοθετεί επίσης μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση που στοχεύει στον περιορισμό των δικών του απωλειών, ενώ αναγνωρίζει τις διεθνείς ανησυχίες για την ανθρωπιστική κρίση. Το κλίμα επιβαρύνθηκε επίσης από την αποδυνάμωση της δυναμικής της προσφοράς και της ζήτησης. Τα στοιχεία από την Κίνα τόνισαν τους κινδύνους καθώς η μεταποίηση στην Κίνα υποχώρησε ξανά, ενώ η πετρελαϊκή BP δήλωσε ότι τα περιθώρια λιανικής είναι προκλητικά επειδή οι αγορές βενζίνης και ντίζελ είναι υπερπροσφορές. Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών έδειξαν ότι η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε υψηλό ρεκόρ 13,05mb/d τον Αύγουστο.

Οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου ήταν πιο αδύναμες καθώς μειώθηκε ο κίνδυνος προσφοράς. Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς υποχώρησαν καθώς οι έμποροι στάθμισαν τις ήπιες καιρικές προοπτικές και τα υψηλά αποθέματα έναντι των πιθανών επιπτώσεων του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Ο μη εποχικός ζεστός καιρός αναμένεται να επεκταθεί σε μεγάλο μέρος της ηπείρου μέχρι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Maxar. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του European Energy Exchange είπε ότι ο χειμώνας δεν πρέπει να αποτελεί πρόκληση για την περιοχή, σημειώνοντας ότι η αποθήκευση είναι πλήρης και η συμπεριφορά ζήτησης έχει αλλάξει. Οι τιμές LNG της Βόρειας Ασίας ακολούθησαν χαμηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο χρυσός παρουσίασε διακυμάνσεις καθώς οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αντισταθμίστηκαν από ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ. Οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν τις ισχυρές αγορές τους, με τα αποθέματα να αυξάνονται κατά 337 τόνους το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της WGC. Αυτό είναι πιθανό να υποτιμήσει τις τιμές που πρόσφατα έφτασαν τα 2000 USD/oz εν μέσω αγοράς παραδείσου.