Μειωμένες οι Εξαγωγές Αργού του OPEC+ προς τις ΗΠΑ, Περιορίζοντας Ακόμη Περισσότερο την Προσφορά

Μειωμένες οι Εξαγωγές Αργού του OPEC+ προς τις ΗΠΑ, Περιορίζοντας Ακόμη Περισσότερο την Προσφορά
του Δημήτρη Φάρου
Τετ, 1 Νοεμβρίου 2023 - 14:01

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου, μέσω θαλάσσης, στις ΗΠΑ από μέλη του OPEC+, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, μειώθηκαν σταθερά τον τελευταίο χρόνο, συσφίγγοντας περαιτέρω τις προμήθειες στις ΗΠΑ ενώ, ταυτόχρονα, το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών υποστηρίζει άλλες αγορές όπως αυτές της Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία ροών και αναλυτές

όπως μεταδίδει το Reuters. Στο μέλλον, το επίπεδο των αμερικανικών εισαγωγών αργού από τον OPEC και άλλους εξαγωγείς και οι αποστολές των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα έχουν πιθανώς πιο άμεσο αντίκτυπο στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου εξαιτίας μιας αλλαγής που έγινε νωρίτερα εφέτος στο Brent, που αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς για τις τιμές του αργού.

Η πτώση στις εισαγωγές αργού στις ΗΠΑ συμπίπτουν με τις περικοπές της προσφοράς στις οποίες προέβη ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών σε συντονισμό με τη Ρωσία και άλλους συμμάχους μαζί με τους επιπλέον εθελοντικούς περιορισμούς που έκαναν στη δική τους παραγωγή μονομερώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία κατά 1,3 εκατομμύρια bpd συνολικά μέχρι το τέλος του 2023. Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα άνω των 90 δολ. το βαρέλι στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι περικοπές περιόρισαν επίσης τις προμήθειες αργού πετρελαίου, ιδιαίτερα όξινες ποιότητες, ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Οι συνολικές εισαγωγές αργού στις ΗΠΑ μέσω θαλάσσης αναμένεται να ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 2,47 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο, από 2,92 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας πληροφοριών Kpler, με τις αποστολές να μειώνονται από τους παραγωγούς του OPEC+, όπως η Νιγηρία, η Αλγερία και η Σαουδική Αραβία. Στο πλαίσιο αυτό, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας προς τις ΗΠΑ πρόκειται να μειωθούν σε 241.000 βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler, από 286.000 βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο και από 410.000 βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο του 2022.

Μέρος της μείωσης συνδέεται με την εναλλαγή των εποχών. Η αιχμή της ζήτησης βενζίνης στις ΗΠΑ μειώνεται στο τέλος του καλοκαιριού καθώς τα διυλιστήρια επιβραδύνουν τη δραστηριότητά τους λόγω εργασιών συντήρησης.

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι για την πτώση, σύμφωνα με τους αναλυτές. «Το να κρατάς τα βαρέλια μακριά από τις ΗΠΑ, επηρεάζει το συναίσθημα, κρατά υπό έλεγχο τα αποθέματα και τελικά επηρεάζει τις τιμές», δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου για την Αμερική στην Kpler, αναφερόμενος στη Σαουδική Αραβία. Αντίθετα, η Σαουδική Αραβία εξάγει περισσότερο αργό στην Κίνα, προσθέτει ο Smith. Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας στην Κίνα αυξήθηκαν σε σχεδόν 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο, από 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο και 1,37 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.

Τα διυλιστήρια της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Chevron's Richmond, της Καλιφόρνια, του διυλιστηρίου και των διυλιστηρίων της περιοχής του Λος Άντζελες έλαβαν λιγότερο σαουδαραβικό αργό τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Rohit Rathod της Vortexa.

Μειώνονται οι εξαγωγές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ

Καθώς οι ΗΠΑ δέχονται λιγότερες εισαγωγές αργού, έχουν αντίστοιχα μειώσει και τις δικές τους εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη. Οι εξαγωγές αργού των ΗΠΑ προς την Ευρώπη μειώθηκαν σε 1,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο και 1,84 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, από 2,01 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.

Η πτώση των εξαγωγών προς την Ευρώπη επηρέασαν τις τιμές αναφοράς για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent, σύμφωνα με ορισμένους traders. Η μειωμένη προσφορά οδήγησε το premium για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου Brent σε 3,26 δολάρια το βαρέλι πάνω από τον δεύτερο μήνα στα συμβόλαια LCOc1-LCOc2, το υψηλότερο επίπεδο από το 2022.

Αυξημένη η βαρύτητα του αμερικανικού αργού στο Brent

Ο Adi Imsirovic της συμβουλευτικής Surrey Clean Energy και ανώτερος εταίρος της CSIS είπε ότι η στενότητα στην αγορά αργού των ΗΠΑ γίνεται πιο γρήγορα αισθητή στις διεθνείς αγορές από ό,τι στο παρελθόν λόγω του αυξημένου ρόλου του αμερικανικού αργού στο σημείο αναφοράς. «Το γεγονός ότι είναι πιο άμεσο τώρα είναι μάλλον καλό», είπε ο Imsirovic, επίσης βετεράνος trader πετρελαίου. «Η αγορά των ΗΠΑ έχει μια πιο άμεση σύνδεση με το βασικό παγκόσμιο σημείο αναφοράς από ό,τι πριν και αυτό μπορεί κανείς να το δει αμέσως».

Η εισαγωγή τον Ιούνιο του δείκτη WTI Midland για το αμερικανικό αργό, ώστε να βοηθήσει στον καθορισμό της τιμής του χρονολογημένου δείκτη αναφοράς Brent που αξιολογήθηκε από την S&P Global Commodity Insights σημαίνει ότι η επιρροή της αγοράς αργού των ΗΠΑ στις τιμές στο εξωτερικό έχει αυξηθεί.

Το χρονολογημένο Brent, που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για εμπορικές συναλλαγές, βασίζεται πλέον στην τιμή των πέντε ειδών αργού της Βόρειας Θάλασσας και στην τιμή του αμερικανικού βαθμού WTI Midland. Οι μεγάλες εξαγωγές Midland στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βοήθησαν να κρατηθούν οι τιμές του Brent, ανέφεραν έμποροι και αναλυτές.