O Iσραηλινός Στρατός «Κυκλώνει» την Πόλη της Γάζας καθώς οι ΗΠΑ Καλούν για Παύση των Μαχών

O Iσραηλινός Στρατός «Κυκλώνει» την Πόλη της Γάζας καθώς οι ΗΠΑ Καλούν για Παύση των Μαχών
energia.gr
Παρ, 3 Νοεμβρίου 2023 - 10:17

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είχε περικυκλώσει την πόλη της Γάζας καθώς η επίθεσή του κατά της Χαμάς στον πολιορκημένο θύλακα πέρασε σε νέα φάση παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση για παύση των μαχών. Η πόλη της Γάζας είναι η πολιτική και στρατιωτική βάση της Χαμάς και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εξαπέλυσαν σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην πόλη μετά τη θανατηφόρα επίθεση της παλαιστινιακής ένοπλης ομάδας στο εβραϊκό κράτος στις 7 Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε την χερσαία εισβολή του στη Γάζα την Παρασκευή την περασμένη εβδομάδα και ο αντιναύαρχος Daniel Hagari, εκπρόσωπος του IDF, δήλωσε την Πέμπτη: «Οι στρατιώτες μας ολοκλήρωσαν την περικύκλωση της πόλης της Γάζας, το επίκεντρο της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

«Τις τελευταίες ώρες, τεθωρακισμένα στρατεύματα, πεζικό και [αεροπορία] επιτέθηκαν σε τοποθετήσεις, θέσεις εκτόξευσης, αρχηγεία και πρόσθετες υποδομές τρομοκρατίας που εξυπηρετούν την ηγεσία της Χαμάς και τους τρομοκράτες της».

Δορυφορικές εικόνες και αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν νωρίτερα τον ισραηλινό στρατό να προελαύνει προς τρεις κατευθύνσεις. Τα τανκς συγκεντρώθηκαν κοντά στην ακτή στο βόρειο τμήμα της Γάζας, με ενισχύσεις να περνούν από το Ισραήλ στη λωρίδα από τα βορειοανατολικά, ενώ πρόσθετες θωρακισμένες στήλες κατευθύνθηκαν προς τη θάλασσα νότια της πόλης της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει εντείνει τις αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις του εναντίον στόχων της Χαμάς σε όλη τη Γάζα παρά τις εκκλήσεις των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη, για «παύση» των εχθροπραξιών για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να μεταδώσει το μήνυμα στους Ισραηλινούς ηγέτες την Παρασκευή, στο πρώτο σκέλος της τελευταίας διπλωματικής του περιοδείας στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ έπληξε μόνο την πόλη της Γάζας με 10.000 πυρομαχικά μετά την αιματηρή έξαψη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant. Στην πόλη ζούσαν 500.000 άνθρωποι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σχεδόν 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia στο βόρειο τμήμα της Γάζας την Τρίτη και την Τετάρτη. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι στόχευε διοικητές της Χαμάς στα πλήγματα.

Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 9.025 ανθρώπους στη Γάζα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου σκότωσε 1.400 ανθρώπους, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ενώ 242 ομήρους επιστράφηκαν στη Γάζα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 18 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τότε που οι δυνάμεις του άρχισαν την χερσαία επίθεσή τους στη Γάζα.

Η ένταση παραμένει επίσης υψηλή στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Η μαχητική ομάδα της Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο είπε ότι εκτόξευσε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη φορτωμένα με εκρηκτικά σε ένα κομμάτι αμφισβητούμενης περιοχής που ονομάζεται Φάρμες Σεμπάα, που επί του παρόντος κατέχεται από το Ισραήλ. Ήταν η πρώτη φορά που η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε εκρηκτικά drones εναντίον του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, μαχητές της Χαμάς στον Λίβανο εκτόξευσαν ρουκέτες σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στα σύνορα, χτυπώντας ένα κτίριο στην πόλη Kiryat Shmona. Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορική επιδρομή.

Οι επιθέσεις από τον Λίβανο και η απάντηση του ισραηλινού στρατού φάνηκε να σηματοδοτούν μια κλιμάκωση στις καθημερινές ανταλλαγές πυρών στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η έκκληση του Μπάιντεν για παύση των μαχών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς δεν αντιπροσώπευε έκκληση για πλήρη κατάπαυση του πυρός, στην οποία ο Λευκός Οίκος αντιστάθηκε.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν μια προσωρινή διακοπή των εχθροπραξιών, εάν περιοριζόταν στη βοήθεια ανθρωπιστικών προσπαθειών.

Περίπου 300 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν επιτραπεί στην Γάζα από την αρχή του πολέμου, σε σύγκριση με περισσότερα από 400 την ημέρα πριν από την έναρξη της σύγκρουσης.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει πει ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα παραμένει διαχειρίσιμη, αν και ο ΟΗΕ και άλλοι αναφέρουν εκτεταμένες ελλείψεις σε τρόφιμα, καθαρό νερό και φάρμακα.

«Τα επίπεδα αγωνίας και οι ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης ήταν πέρα από κάθε κατανόηση», δήλωσε ο Philippe Lazzarini, γενικός επίτροπος της UNRWA, της κύριας υπηρεσίας παροχής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, μετά την επίσκεψη στη Γάζα την Τετάρτη. «Όλοι απλώς ζητούσαν νερό και φαγητό».

Ο Μπάιντεν είπε ότι κατανοούσε τη «συγκίνηση» που προκαλούσε η σύγκρουση σε όλες τις πλευρές.

«Αυτό είναι απίστευτα περίπλοκο για τους Ισραηλινούς. Είναι απίστευτα περίπλοκο και για τον μουσουλμανικό κόσμο», πρόσθεσε. «Υποστήριξα μια λύση δύο κρατών. Το έχω από την αρχή».

Περισσότεροι ξένοι υπήκοοι στη Γάζα και ορισμένοι τραυματίες Παλαιστίνιοι περίμεναν την Πέμπτη για να τους επιτραπεί να βγουν από το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα του θύλακα με την Αίγυπτο, δήλωσαν δυτικοί διπλωμάτες.

Λίγο λιγότεροι από 400 άνθρωποι έφυγαν από τη Γάζα μέσω της διάβασης την Τετάρτη, ενώ επετράπη η είσοδος σε 61 φορτηγά βοήθειας. Η προτεινόμενη λίστα εξόδου της Χαμάς την Πέμπτη είχε τα ονόματα περίπου 600 ξένων υπηκόων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 400 πολιτών των ΗΠΑ. Περίπου 74 Αμερικανοί μπόρεσαν να φύγουν, είπε ο Μπάιντεν.