«Ανυπόστατη και άνευ περιεχομένου» (Νull and void) εθεώρησε η Ελληνική «αντινόταμ»(Α3789/23) την Τουρκική «ναυτική αναγγελία», ό,τι η βραχονησίδα Ζουράφα ανήκει στον εναέριο έλεγχο της Κωνσταντινουπόλεως - όπερ ουσιαστικώς την προσαρτά στην Τουρκική κυριαρχία. Πραγματοποιώντας η Τουρκική αεράμυνα μία (δήθεν) εναέρια άσκηση εις ύψος 51.000 ποδών (περίπου 17.000 μέτρων) δεν αποτέλεσε διακατοχή εδάφους

αλλά πρόθεση αμφισβητήσεως της εδαφικής κυριαρχίας γειτονικής χώρας, που κατά το διεθνές δίκαιο, παρεβιάσθη καταφόρως. Στην Ελληνική βουλή, ο εκπρόσωπος του Πασόκ κ.Μιχάλης Κατρίνης ζήτησε εξηγήσεις απ’ τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και από τον ΥΠΕΘΑ κ. Νίκο Δένδια .Οι απαντήσεις των αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Η «καταποντισθείσα Ζουράφα»(Ν. Φαρδής) είναι μία βραχονησίδα εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων εις απόστασιν 6 μιλίων ΒΑ από της Σαμοθράκης κι αποτελεί το ακρότατο θαλάσσιο σύνορο της Ελλάδος. Το Καστελλόριζο, το νοτιότερο, κατά τον νησιολόγο Γιαγκιόζη. Ο Τούρκος αντιναύαρχος Τζιχάτ Παϊτσι , επινοήσας την φανταστική «ιδέα» της «Γαλάζιας πατρίδας» για τους Τούρκους, ενέταξε την βραχονησίδα Ζουράφα στο Τουρκικό νησιολόγιο χωρίς άλλη αιτιολόγηση, όπως άλλωστε και για άλλα Ελληνικά νησαία εδάφη.

Εν τούτοις, η βραχονησίδα Ζουράφα εδόθη στην Ελλάδα το 1920 από τους συμμάχους της ΑΝΤΑΝΤ στη διάσκεψη τους Σαν Ρέμο κι εν συνεχεία από την Συνθήκη των Σερβών. Δεν επανελήφθη από την αντίστοιχη της Λωζάννης, η οποία όμως εξεχώρισε στην Τουρκία μόνον την Τένεδο και την Ίμβρο (αν και με Ελληνικό μη ανταλλάξιμο πληθυσμό) και περιόρισε τα χωρικά ύδατα της γείτονος στο Αιγαίο πέλαγος, στα 3 μίλια από της Ασιατικής ακτής.

Η κυριαρχία της Ζουράφας , όπου σημειωτέον αναβλύζει αργό πετρέλαιο, ετέθη επί τάπητος το 1980 από τον τότε υπουργό Ενεργείας κ. Στέφανο Μάνο που ξεχώρισε δικαιώματα ερεύνης και εκμεταλλεύσεως στην Καναδική εταιρία ΩΣΕΑΝΙΚ, η οποία αντλούσε ήδη τότε υδρογονάνθρακες στην Θάσο. Αλλά επί υπουργίας εν συνεχεία του Αναστασίου Πεπονή, στην πρώτη κυβέρνηση Α. Παπανδρέου, η απόφαση Μάνου ανεκλήθη, χωρίς όμως η Ελληνική κυριαρχία  επί της βραχονησίδος  να αμφισβητηθεί από τους Τούρκους. Πολύ αργότερα, Τούρκοι αλιείς ήλθαν σε σύγκρουση με Έλληνες, οπότε ακταιωρός του Λιμενικού Σώματος παρενέβη και το επεισόδιο εθεωρήθη «λήξαν». Στις 20 Οκτωβρίου ε.έ. εξεδόθη η Τουρκική αναγγελία και επακολούθησε η Ελληνική «αντινόταμ».

Παρόμοιες εδαφικές απαιτήσεις έχει προβάλλει η Τουρκία για το πολύνησο των Φούρνων και το Αγαθονήσι, που απέχουν μόλις 5 μίλια από την Σάμο και την Ικαρία - νήσοι με ακραιφνή Ελληνικό πληθυσμό αρχαιώθεν και χωρίς ίχνος Οθωμανικού παρελθόντος. Απομένει να καταδειχθεί το απαράδεκτο των αξιώσεων αυτών στις επικείμενες Τουρκοελληνικές συζητήσεις στα πλαίσια του εγκαινιασθέντος από τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη …«Θετικού κλίματος» με το Τούρκο πρόεδρο Ταγήπ Ερντογάν

Πώς τώρα όλα αυτές οι αμφισβητήσεις και μονομερείς Τουρκικές ενέργειες συμβιβάζονται με το ήπιο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας , θα εξαρτηθεί απ’ τη συνάντηση Ερντογάν- Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη τον προσεχή Δεκέμβριο.

Ελπίζεται ότι το «κλίμα» αυτό να μην μεταβληθεί εις εντόνως «αρνητικό» , από την απομάκρυνση της Τουρκίας από την Δύση , κατόπιν των όσων διαδραματίζονται στην Γάζα μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ και την κατάρριψη Τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στα σύνορα της Συρίας από την Αμερικανική αεροπορία. Η αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων ισχύει ως γνωστόν και στη διπλωματία.