Σδούκου: Αποστολή μας να Τρέξουμε Πιο Γρήγορα στο «Δρόμο» της Ενεργειακής Μετάβασης

Σδούκου: Αποστολή μας να Τρέξουμε Πιο Γρήγορα στο «Δρόμο» της Ενεργειακής Μετάβασης
energia.gr
Παρ, 3 Νοεμβρίου 2023 - 18:01

Την αναβάθμιση του στόχου ΑΠΕ επί της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης στο 44% μέχρι το 2030 προβλέπει το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ που σήμερα πρόκειται να σταλεί στις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας νωρίτερα στο 5ο Συνέδριο Renewable & Storage Forum που διοργανώνει το energypress.gr στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2023

Ειδικότερα, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα της αγοράς «πιάνοντας το νήμα» από την χθεσινή συζήτηση και τις παρεμβάσεις εκπροσώπων της αγοράς στα πάνελ του συνεδρίου. Διευκρίνισε ότι παρά τις όποιες αδυναμίες, προκλήσεις και δυσκολίες εντοπίζονται σε επίπεδο αγορά, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι σαφής: «Επιδιώκουμε να υπηρετήσουμε την αποστολή που συμπυκνώνεται στην ανάγκη να τρέξουμε στη τροχιά της ενεργειακής μετάβασης».

Πρόσθεσε ακόμη, αποκαλύπτοντας παραπέρα το «thinking» της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ αλλά και της κυβέρνησης συνολικότερα ότι «Ασχοληθήκαμε στο ξεκίνημα της θητείας μας με μέτρα που αφορούσαν την κοινωνία, δεδομένων και των προκλήσεων της εποχής, ωστόσο με το βλέμμα στραμμένο στο doing business». Συμπλήρωσε δε πως «στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει είναι να έχουμε έργα χειροπιαστά, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, έργα που ενισχύουν την οικονομία».

Στο υπόλοιπο της ομιλίας της, η κα. Σδούκου αναφέρθηκε λεπτομερώς στα βασικά θέματα που απασχολούν σήμερα τον κλάδο της ενέργειας όπου ξεχωρίζει το ζήτημα της διαθεσιμότητας του ηλεκτρικού «χώρου». Σε αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο εξετάζει την κατάλληλη «φόρμουλα» προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα, χωρίς ωστόσο, αυτό να γίνεται αυθαίρετα και χωρίς κανόνες. Αντιθέτως, όπως επισήμανε, η υφιστάμενη κατάσταση επιτάσσει γενναίες παρεμβάσεις που ωστόσο θα γίνουν εν γνώση των επενδυτών ώστε να τα συνυπολογίσουν στα οικονομικά τους μοντέλα.

Τέλος, η κα Σδούκου αναγνώρισε ως βάσιμα μια σειρά παράπονα και ανησυχίες που εκφράζουν εκπρόσωποι της αγοράς ωστόσο διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το «face control στη πόρτα» στη βάση κανόνων και πλαισίου διαφάνειας, καθώς διαφορετικά, η λογική «είδα φως και μπήκα» οδηγεί σε υπερθέρμανση της αγοράς με σημαντικές επιπτώσεις και παρενέργειες στη λειτουργία της.

Την ομιλία της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαδέχθηκε το πάνελ με τίτλο: «Οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ – Οι «δύσκολες» αποφάσεις – Ο ρόλος των διεθνών διασυνδέσεων» όπου συμμετείχαν: ο Ιωάννης Μάργαρης, Αντιπρόεδρος & Γ.Δ. Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος & Στρατηγικής ΑΔΜΗΕ, ο Ιωάννης Καρύδας, Διευθύνων Σύμβουλος της Renewables and Energy Storage Copelouzos Group, ο Νικόλαος Παπαπέτρου, Executive Director M Renewables της MYTILINEOS, ο Philipp Kunze, Managing Director BayWa r.e., Project Development Greece. Την συζήτηση συντόνισε ο Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Αναλυτικότερα, ο Ιωάννης Μάργαρης, Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, αναφέρθηκε στο μέγα ζήτημα του ηλεκτρικού «χώρου» που απασχολεί εν συνόλω την αγορά ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας.

«Το ζήτημα έχει να κάνει με το πως αυτά τα έργα θα λειτουργούν τα επόμενα χρόνια. Σήμερα έχει δημιουργηθεί στην αγορά η προσδοκία ότι μπορούμε να φτάσουμε παραπάνω. Συμφωνώ ότι είμαστε σε ένα σταυροδρόμι και πρέπει να παρθούν αποφάσεις. Έχει έρθει η ώρα της αποθήκευσης, αλλά το θέμα είναι πόσο γρήγορα μπορούμε να την προσθέσουμε. Χρειάζεται επίσης ένα ορθολογικό πλαίσιο περικοπών ΑΠΕ όπως σε όλες τις άλλες αγορές με υψηλή διείσδυση. Παράλληλα, να προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη νέων δικτύων, η οποία περνάει από την αδειοδότηση. Αν το καταφέρουμε σίγουρα θα βοηθήσει πολύ», τόνισε ο κ. Μάργαρης.

Μιλώντας συγκεκριμένα για τη διεθνή διασύνδεση GAI με τη νότια Γερμανία, ο κ. Μάργαρης στάθηκε στη βιωσιμότητα του έργου λέγοντας ότι η χώρα μας έχει περισσότερη αξιοπιστία και δυνατότητες πλέον. Παράλληλα, οι διασυνδέσεις που γίνονται διεθνώς είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι στο παρελθόν. "Το έργο είναι μεγάλο και δύσκολο, αλλά τέτοια έργα πρέπει να ξεκινήσουν σε πρώτη φάση για να μπορέσουν να υλοποιηθούν», δήλωσε.

Ο Ιωάννης Καρύδας, Διευθύνων Σύμβουλος της Renewables and Energy Storage Copelouzos Group αναφέρθηκε στo project της διεθνούς ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, γνωστό ως GREGY. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι η επένδυση πρόκειται να μεταφέρει περί τα 3000 MWatt καθαρή ενέργεια από την Αίγυπτο, μέσω της ηπειρωτικής Ελλάδας, προς τις γειτονικές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ανταγωνιστικές τιμές. 

H σημασία ενός έργου σαν το GREGY αποτελεί έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας και της Ευρώπης για την γρηγορότερη επίτευξη της πράσινης μετάβασης, με ταυτόχρονη μείωση των ρύπων, αλλά και την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, η οποία θα δημιουργήσει σημαντική προστιθέμενη αξία, με σημαντικά οφέλη στην ευστάθεια του ελληνικού συστήματος, με ισχυροποίηση των ΑΟΖ μας και της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Ο Νικόλαος Παπαπέτρου, Executive Director M Renewables της MYTILINEOS αναφέρθηκε εκτενώς στις προϋποθέσεις ορθής ανάπτυξης της αγοράς αποθήκευσης ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί άσχημο προορισμό επενδύσεων. Αντιθέτως, καταγράφονται πολύ σημαντικά βήματα που «φωτίζουν», ταυτόχρονα, και την «ωριμότητα» πλέον της αγοράς να βηματίσει μπροστά, αλλάζοντας τα «κακώς κείμενα».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Παπαπέτρου σημείωσε ότι η MYTILINEOS έχει παρουσία σε 17 χώρες ως επενδυτής και κατασκευαστής και έχει κατασκευάσει έργα σε 32 χώρες. Έχει χτίσει πάνω από 6,5 GW φωτοβολταϊκών, 1,3 GW μπαταριών σε όλα τα business model και έχει 13,5 GW pipeline solar wind στις 17 χώρες όπου έχει παρουσία καθώς και πάνω από 3 GW storage.