Την ανάγκη να επιταχύνουμε την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας ως τον μοναδικό τρόπο μείωσης του ενεργειακού κόστους, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξή του με τον Διευθυντή του energypress, Θοδωρή Παναγούλη στα πλαίσια του 5ου Renewable & Storage Forum που διοργανώνει το energypress στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2023

Ειδικότερα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρθηκε εκτενώς στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις πρωτοβουλίες στήριξης του βιομηχανικού κλάδου, ώστε να γίνει πραγματικότητα το «made in Greece» στους κλάδους ενεργειακής μετάβασης με την ολόπλευρη ανάπτυξη της αντίστοιχης εφοδιαστικής αλυσίδας.

Συμπερασματικά, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι το επιτυχημένο παράδειγμα του τομέα ενέργειας που πλέον μετράει γοργή ανάπτυξη, όπως αποτυπώνεται τα τελευταία 4,5 χρόνια και μπορεί να αποτελέσει «οδηγό» στο βιομηχανικό κλάδο, ώστε να δημιουργηθεί μια συμπαγής παραγωγική βάση σε εθνικό επίπεδο που να «υπηρετεί» τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης. «Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει τις συνθήκες να αποτελέσει πόλο πολιτικής και γεωπολιτικής σταθερότητας στην περιοχή και έχει υιοθετήσει και υλοποιήσει στρατηγικές που προάγουν συνολικά την θέση της σε επίπεδο Ευρώπης. Αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση και συγκεκριμένο σχέδιο, τότε μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Το παράδειγμα του ενεργειακού τομέα μπορεί να αποτελέσει «φάρο» για την περαιτέρω ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα. Αυτό που λείπει σήμερα είναι η κλίμακα στην παραγωγή σε μια σειρά κατηγορίες προϊόντων και υπό το πρίσμα αυτό, τα αναπτυξιακά εργαλεία που προωθούμε σε συνδυασμό με την σύνδεση του R&D με την βιομηχανία μπορούν να αποτελέσουν το «κλειδί», ώστε η ελληνική οικονομία να μετρήσει βήματα στην παραγωγή προϊόντων με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Ο καθηγητής του ΕΜΠ και νέος Δήμαρχος Αθηνών, Χάρης Δούκας αναφέρθηκε στην πόλη της Αθήνας υποδεικνύοντας ότι «οι πόλεις είναι αποτέλεσμα των επιλογών τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, η Αττική απειλείται από δασικές πυρκαγιές, καθώς το 23% των δασικών της περιοχών καήκαν τα τελευταία επτά χρόνια. Επίσης, οι προβλέψεις για τη θερμοκρασία στην Αθήνα στα μέσα αυτού του αιώνα είναι δυσοίωνες. Παράλληλα, το ποσοστό των δέντρων στην Αθήνα είναι 11% έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 30%, για αυτό και στόχος του νέου Δημάρχου είναι η φύτευση 25.000 δέντρων. Ταυτόχρονα, θα γίνει επένδυση σε ψυχρά δομικά υλικά στις γειτονιές για πτώση της θερμοκρασίας τα καλοκαίρια.

Μια ακόμη πρωτοβουλία είναι η πόλη των «15 λεπτών» που δημιουργεί μια νέα σχέση μεταξύ των πολιτών και αλλαγή του ρυθμού ζωής. Τέλος, ο Δήμος θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων για να παρέχουν φθηνότερο ρεύμα σε 40-50.000 νοικοκυριά που απειλούνται από την ενεργειακή φτώχεια.

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Ζαμπάρας αναφέρθηκε στα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας σε ένα μεταβαλλόμενο ενεργειακό «γίγνεσθαι», υπογραμμίζοντας ότι το φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα δεν μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης, ενώ θα πρέπει να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση οι προσπάθειες οριστικής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι τα τελευταία γεγονότα με το τέλος διέλευσης που επέβαλε η Βουλγαρία δημιουργούν περαιτέρω ζητήματα. Επισήμανε ακόμη ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ απαιτεί την ύπαρξη σαφούς «οδικού χάρτη», ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στα ζητήματα χωροταξικού σχεδιασμού που ακόμη αποτελεί μια σημαντική έλλειψη του κλάδου. Τέλος, σχολίασε ότι σήμερα δεν υπάρχει ενεργειακή δημοκρατία, πράγμα που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την τροχιά προς μια «πράσινη» οικονομία τα επόμενα χρόνια.